Как шофирането стана по-лесно за 50 години?

Днешните коли са пълни с технологии и удобства
27 фев 2021 23:30, Нели Христова
33
Как шофирането стана по-лесно за 50 години?
Снимка: БГНЕС

Тинейджърите, които взимат шофьорска книжка в наши дни, нямат представа какви късметлии. Някои от сегашните превозни средства спокойно могат да ги отменят при паралелното паркиране, като ще извършват това упражнение много по-бързо и по-уверено.

Преди половин век нещата бяха много различни, но се промениха благодарение на редица технологии, които вече са масови за автомобилната индустрия. Днешните коли са пълни с технологии и удобства, които напълно са променили начина на шофиране. Все още сме далеч от летящите автомобили, но има подобрения, които са от огромна важност за комфортното и най-вече безопасно шофиране.

РЕГУЛИРУЕМИ СЕДАЛКИ

През 1970 година седалките можеха да се движат само напред или назад, но сега има автомобили, които запомнят предпочитаните настройки от всеки шофьор. Седалките вече могат да се накланят напред или назад, да променят опората на кръста на водача, да се регулират на врата му и т.н. При някои модели те се регулират в 30 различни посоки и това прави шофирането по-приятно дори от седенето на дивана в хола ви.

ДИСТАНЦИОННО ЗАКЛЮЧВАНЕ

Хората, израснали през 70-те и 80-те години, със сигурност си спомнят заръките на родителите си, които ги карат да проверяват дали са заключили колата си. На някой от тях със сигурност им се е налагало дори да излязат от дома си, за да направят проверка. Сега системите за заключване са стандартни и вратите може да се блокират само с натискане на един бутон.

GPS-НАВИГАЦИЯ
В наши дни е много трудно да се изгубиш, докато пътуваш с автомобили. Повечето превозни средства разполагат с навигационна система с GPS, чиито показания излизат на екран пред шофьора. Това му помага да открие почти всяка търсена дестинация. Преди половин век се разчиташе на карта или на помощ от някой любезен непознат, който да ви ориентира как да стигнете до бензиностанция или адрес.

ДОСТЪП БЕЗ КЛЮЧ
През 70-те години не беше необичайно да загубите ключовете от автомобила си или да ги заключите в салона. Днешната система за достъп без ключ прави това много по-трудно (понякога и невъзможно). Все повече автомобили се стартират с бутон, като не изискват дори ключ в системата за запалване. Ключът обаче трябва да е у вас, за да запалите мотора.

КАМЕРА ЗА ЗАДЕН ХОД
Да можеш видиш дали някой друг шофьор не маневрира зад автомобила ти или как пешеходец изскача неочаквано на пътя отзад е функция, която започна да става популярна едва преди 20 години. Новите превозни средства вече задължително ще бъдат оборудвани с нея (в някои държави това изискване вече е факт за колите, произведени след 2018 година).

Още по темата четете на сайта на Automedia.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без кола съм и ми е супер ! Не робувам на някаква тапицирана консерва, само да й плащам бензина, ремонта и данъците !!!!!
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега самата кола се кара по-лесно което е вярно, но самото шофиране в София примерно не е приятно. Проблема тръгва още от школите и стига до пътищата и контрола по тях.
28
7
 
9
 
! Отговори
До Възрастен преди 1 месец
Наборе, какво беше шофирането ти през 70-та? Много по спокойно и по сигурно, въпреки, че колите ни бяха като каруци. Каквото и да стане на пътя, като в приказката за неволята, всеки се оправяше и на пътя не е оставал. Скоро гледах едни игани, купили си(или откраднали), обикалят около скъпа кола и не знаят какво да правят. Спряла на пътя и те я гледат като телета. Сега коли има, ама сигурност няма!
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Възрастен

А каква е разликата?
26
4
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 1 месец
Турците произвеждат зТОГГ- изцяло турски електромобил висок клас ,ромите само се възпроизвеждат..
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямаше никакво...
24
4
 
6
 
! Отговори
Възрастен преди 1 месец
Ти правиш ли разлика и какво общо има между турчин и ром бе 20 ??? Явно не ! Тук от коментиращите няма нито един ,карал автомобил през 70та,но всички са наясно с всичко. Ех,момчурляци голобради ,не знаете наистина какви късметлии сте!!!Има огромна разлика и в колите и в пътищата /и улиците/
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стана по трудно ,едно време волана се въртеше трудно ама нямаше никел движение
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много Фончовци има вече, щом и те карат
21
1
 
2
 
! Отговори
Оди пеш преди 1 месец
И после като светне "check engine" и отиват за смяна на двигателя или сменят колата. Шофьорските "книжки" се наричат "Устройство на автомобила", "Закон за движение по пътищата" и "Правилник за прилагането на ЗДвП".
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе по трудно става
Едно време нямаше толкова безумци .
Вчера един се опита да гази хора на пешеходна със сто.
Почти успя. Явно тренира.
19
3
 
0
 
! Отговори
защо преди 1 месец
"Шофьорът шофира"
Нелка, всичко в статията е за подлогът " шофьор" и нищо за глагола шофирам. По- добре смени заглавието на "Как по-лесно стана на шофьорите...."
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, шофирането е много просто нещо, ама не за прости хора.
Самото движение, правилата и законите обаче са много по-сложни от преди 50 години.
17
5
 
4
 
! Отговори
Док преди 1 месец
До Колкото по-лесно
Поредния трол, карал или все още каращ Москвич или Лада си ти. Има статистика. Прочети я. При 10(десет) пъти по-малко коли на пътя до към края на 20ти век спрямо сега не сме падали под 1000(хиляда) жертви годишно.
16
3
 
22
 
! Отговори
Колкото по лесно, преди 1 месец
толкова по опасно. Днес сулю и пулю се качиха на коли и по улиците настана мор, спомнете си за Милен Цветков, загина от един п ростак. С такива се напълниха улиците, каква полза, че колите станаха модерни? По добре с коли като на Флинстон, но да сме спокойни на пътя, сега сме като камикадзета!?
15
3
 
9
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
Достъп без ключ, ама с ключ в джоба..., който после се оставя в чашката на таблото и се забравя милион пъти...
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе подсещате ме с тази статия,да го питам шофьора ми дали му е лесно.Иначе питах пилота ми и капитана на яхтата ми,не се оплакват да им е трудно нещо...
13
3
 
13
 
! Отговори
Високотехнологичен преди 1 месец
Моята кола пикае вместо мене.
12
9
 
15
 
! Отговори
Петко преди 1 месец
Да не беше ставало толкова лесно. Живеем в свят задръстен от нахвърляни ламарини навсякъде и няма място за хората. Колите трябва да станат скъпи и трудно достъпни за да чисто и свободно ,както едно време играехме топка по улиците.
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде стига щуротии. Карам автомобил ,произведен 2014г и няма нито камера за задно виждане, нито навигация, нито функция "умен автомобил".