Три причини да се откажем от ръчната скоростна кутия

Съвсем скоро механичните скорости ще изчезнат, твърдят експерти
24 сеп 2021 23:40, Нели Христова
118
Три причини да се откажем от ръчната скоростна кутия
Снимка: Pixabay

В някои държави по света автомобилистите, избиращи автоматичната скоростна кутия за своите коли са мнозинство, но в други е точно обратното. Има и страни, в които двата типа трансмисии са разделени по равно, но това не пречи на експертите да твърдят, че съвсем скоро механичните скорости ще изчезнат.

Едно от последните проучвания сред европейските потребители също показва подобна тенденция. Съотношението на участвалите в допитването шофьори е 63 срещу 37% в полза на привържениците на автоматичните скорости. Съответно, 54% посочват конкретно една от трите трансмисии - класически автомат, роботизирана или вариатор, а другите 9% отговарят, че биха избрали "каквото и да е скоростна кутия, стига да на е механична".

Това накара експерти да посочат трите причини, поради която механичните скорости вече се считат за анахронизъм:

1. На новите шофьори не им е удобно използването на механична скоростна кутия.

2. Производителите все по-трудно успяват да "впишат" този агрегат в съвременните екологични норми.

3. При механичните скорости не може да се използват асистенти на водача като адаптивен круиз-контрол и автопилот.

А кои са трите предимства на ръчната скоростна кутия, четете на сайта на Automedia.


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
само ще вметна, в колко рали автомобила се използва автомат, никъде, е спирам да говоря
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Добре, нека почна и аз причина 1 - вазектомия2 - Имате едипов комплекс3 - Вие сте най-обикновен сояджия(гласоподавател за ДБ)
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз имам 7 или 8 коли - мешано, автомати и ръчки. Освен това камион и два мотора и един трактор на село. Поболял съм се с тия играчки, годишно плащам по 2 хил лв само данъци, да не говорим за застраховки, че е ужас. Не знам докога ще е така, като дойде кризата, трябва да ги развързвам за без пари, миличките ...
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Телефона мисли вместо теб, хладилника поръчва храната, колата сама те кара и накрая защо затъпяват?"Така е. Бор и Хайзенберг са били вилики учени, но един ден си купили хладилник и всичо приключило. Айнщайн не е имал достъп до смарт телефон и това му е позволило, да изобрети гравитацията или нещо подобно.
105
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Турбо дефанзивни панелкаджии ... НИкой няма да ви "отнеме" ръчката, бе не се притеснявайте толкова. Просто искат да ви пробутат по-скъпи коли и лобито не сработи.
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Равносметка: пазарна цена на колата 12 000 лева, ремонт на кутията 7000. Айде със здраве."Нерси - а на тебе, айде с болест.
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Ха-хаНе знам пич - гледам ги в един сайт и колите с авмотаик са с по хулядарка-две по-скъпи, колкото са били и в началото. Е, не гледам 15 годиишни автомобили, а такива на по 6-7. Ама ти, ако живееш с фантазията, че ще караш кола по 20 години, да си жив и здрав.
102
4
 
0
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 седмици
Защо тогава употребяваните автомобили с автомати са по-евтини от аналогичните с ръчна?
101
2
 
7
 
! Отговори
най-великия шофер преди 3 седмици
яз съм най великия шофер на голфо у нашто село. и да ви кажем защо се отказах от ръчката и си драйфим само на автоматик. Първо: това с ръчната е мноого сложно. Аз не можем да помним такива работи. Много се обърквам с тези работи.Второ: Немам време да се учим как се кара с ръчни скорости. Книжката си я взех за един ден - извадих една хилядарка и на другия ден се качих на голфо и натиснах газта. Това с ръчни скорости нема как как стане.И трето: Аз съм модерен. Натискам газта и не мисля за нищо.
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никой немъ да нъ пита ква скоростна кутия предпочитаме, до 2030 г. шъ ни натикат автоматиката и туй-то, освен ако..., мъ туй е тема за друг разговор!
99
5
 
5
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 3 седмици
Автоматичните скорости са само за мързели.
98
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До НякойСтранно аз пък намерих ръчна за мондео 45кг, а автоматик 90 кг - 45 кг. разлика. И не виждам как по-високият разход с 1-1,2 л на автоматика, особено на градско, където се спира и тръгва често, го прави екологичен. Точно в града се виждат недостатъците на автоматика. А пък някой да си купи кола 150 коня и да говори за екология ....
97
3
 
4
 
! Отговори
Крали Марко преди 3 седмици
Имам едновременно и двата вида. Едната малолитражка за градско предимно. Другата за дълги разстояния. Понякога ги сменям в един и същ ден.Кефа им се и на двете. Не бих се лишил никога от ръчката , голям екстаз е ! И автоматика ме кефи 'тежък , комфортен Искам да карам през цялия си живот ръчка без да имам нищо против автоматика. В задръстванията ръчката не е ок. Но гледам да ги избягвам с обиколни маршрути. Затова пък удоволствието е незаменимо с моя малък стършел.
96
1
 
3
 
! Отговори
Ясно е! преди 3 седмици
Скоро ще дойде времето когато простолюдието ще кара само елекрички или такива с автоматични скоростни кутии хибриди- и все фрашкани с всякаква електроника компютри и ДжиПиЕси свързани с Биг Брадър чрез сателит, който ще решава вместо вас дали да се забиете в пропастта. И само богоизбраните ще карат нормални коли на безини с ръчна скоростна кутия и незакачени за Биг Брадър. И тези коли освен недостъпни и забранени за простлюдието ще струват цяло състояние.
95
2
 
16
 
! Отговори
Курти Куртев преди 3 седмици
Е, по *** причини няма!!! Новите шофьори искат с едната ръка да си чоплят носа, с другата да ровят в телефона... С коя да сменят скорости?! Производителите пък как ще имат интерес да слагат механична скоростна кутия при условие, че се ревизира на 150 - 200 000 км. и то за 28 - 35 лева пред алтернативата на чупливи автоматици, които при луд късмет се обслужват само със смяна на масло на 60 000 км. за 500 - 700 лева. Просто прекрасно!
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колата ми е ръчка. Бих карал с автоматична, но някак си не желая да се откажа от колата си, дори 100 причини да има за автоматика. :-)
93
1
 
13
 
! Отговори
... преди 3 седмици
По принцип европейците карат предимно нови коли и рядко в първите 5 години автоматичните кутии създават проблеми.Да му мислят българите, които купуват 2ра и 3та ръка коли и плащат ремонтите и обслужването на тази скоростна кутия.Както с всичко ново - прави се така, че да не издържа много за да върви пазара.
92
0
 
1
 
! Отговори
Оффф преди 3 седмици
Бе не са за мен тия автоматици. На два пъти щях да разбия главата на моята в предното стъкло че инстиктивно с левия крак натискам "съединителя". То си нейната кола, да си я кара.
91
0
 
11
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 седмици
Само да вметна , познат си купи Шевролет Каптива 2012 автомат. Кара колата 4 месеца и се счупи кутията (масов проблем при Опел Антара, Шевролет Каптива и на други разни мултитроници). ...... Равносметка: пазарна цена на колата 12 000 лева, ремонт на кутията 7000. Айде със здраве.
90
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма причина да се купува ръчка, освен ако не става дума за стара кола, на която вероятно ще се наложи да се прави скъп ремонт. Хубаво е човек да може да сменя сам скорости, но това не го прави по-добър шофьор само по себе си. Колкото по-малко неща изискват допълнително внимание, толкова по-добре.