Отделна шофьорска книжка за управление на SUV?

Това предложение даде евродепутат
12 сеп 2023 18:15, Нели Христова
42
Отделна шофьорска книжка за управление на SUV?
Снимка: БГНЕС

Представителят на "Зелените" от Франция в Европейския парламент Карима Дели иска да въведе нова шофьорска книжка за водачите на големи джипове, пише Politico, цитиран от "24 часа". Нейната идея се основава на аспектите на околната среда и безопасността. Тя твърди, че тези превозни средства не само заемат повече място и са по-малко енергийно ефективни, но също така е по-вероятно да участват в катастрофи с много по-сериозни последици.

Категрия "B", изисквана в момента за шофиране на леки и лекотоварни автомобили, не е напълно подходяща за най-тежките леки автомобили, твърди евродепутатката. Вместо това иска да се въведе книжка с нов лиценз "B+", който да се прилага за автомобили и микробуси с тегло над 1,8 тона.

Освен това шофьорите на тези автомобили ще могат да получат книжките си едва след двегодишно тестово шофиране с категория "B" и след 21-годишна възраст. Това ще важи за шофьорите на големи SUV модели като Audi Q7, Volvo XC90, BMW X5...

Дели добавя, че може да има изключения за професионални или специални цели, като например превозни средства за спешна помощ. Нейните предложения включват също система за шофьорски книжки, базирана на точки, която да следи нарушенията по пътищата и да може да се прекратява категорията при достигането на определен праг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нека да отпадне тая тъпотия за шофюрска книшка да имаш средно образование а сега за изборите неграмотните как ще гласуват би трябвало да нямат права на глас ако не знае да чете и пише да няма право на книшка така и за изборите нека да направим нещо,
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Според правилника катогория В е за управление на МПС до 3,5тона и 8+1 места. Защо сега да се е променило нещо?! Толкова тежък джип няма. Въпросната карима дели явно не познава правилника. Проблема е че шебцеите, които карат мощни и тежки автомобили не са дорасли за тях, затова правилната мярка е отнемане на МПС, а не допълнително усложняване на и без това вече много усложнения правилник за движение.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 32 - Тритонен джип :)
32
3
 
19
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
Поредната тъпотия от човек, който няма никаква представа от шофиране.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За Уаз-ка също ли?
30
3
 
11
 
! Отговори
Today преди 7 месеца
Въпросът е: кой замърсява повече, нов 3 тонен SUV или 20 годишна малка количка?
29
8
 
5
 
! Отговори
Край преди 7 месеца
Планетата може да понесе почти всяко семейство да има малка екологична и лека количка даже и с двг, но няма как да понесе всеки да се товари на 2-3 тонен джип за да вози мегаважния си дирник сам в него.
28
2
 
9
 
! Отговори
Иван преди 7 месеца
Не е нужно, категория Б е за МПС до 3,5т дали ще е джип или микробус натоварен ефекта за околната среда е еднакъв.
27
18
 
7
 
! Отговори
Koko преди 7 месеца
Мен ми допада идеята!
26
2
 
27
 
! Отговори
катъра преди 7 месеца
До Коня::Приятелю!Няма значение какво караш.Важното е да ни тормозят,да сме зависими,мачкани.Това е целта.В никоя друга държава няма толкова полиция по пътищата.А съм обиколил доста-от Япония до Аржентина.Е,убийствата на пътя спадат ли?Не,увеличават се!Значи нещо "куца".
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Идеята ми се стори глупава но като се замислих има логика за по-тежки по-мощни коли да има някакво ограничение за новаците. Обаче да го свързват с околната среда вече идва в повече. И не е нужно да има нова категория а просто да има закон.
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мда, от "зелените" са също и зомбитъта дето се лепят по асвалта, и обливат с доматено пюре картините по музеите. Умственият им багаж е напълно сравним. Явно с изпит по дебилизъм се влиза в тази олигопартия.
23
3
 
19
 
! Отговори
Тото преди 7 месеца
В този Европарламент е пълно с хора с ненормално мислене. Тая Кака да вземе и да си пие хапчетата по- редовно, че току вижте започне да целува и други безумия
22
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Другаре, още ли плачете за комунизма, дето жигулката или москвича праяко сили вдигаха 120 и то ускорението се мереше с календара. Това са проблеми на запада - колите им по 300-400кс и вървят с по 230км/ч. По случайност тея бързите коли са попаднали в ръцете ни, ама мисленето ни е спряло на ниво жигула. Затова и толкова сакатлъци.
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
19 в Бургас са селЕни,бесна селяния и грозен диалект, затова и много джипове. А освен всичко, явно са им малки пишетата.
20
7
 
14
 
! Отговори
ефролибералжендар преди 7 месеца
Как е другари, чувствате ли се вече европейци?
19
1
 
13
 
! Отговори
Горски преди 7 месеца
Тука в гората пълно с джипове. И то големи. Ще да трябва В++ да вадим.... Или тоягите по тези, що се врат по чуждите дела... ;)
18
6
 
17
 
! Отговори
fwefwe преди 7 месеца
В Бургас като отидох за първи път - само джипове, викам си или са богати, или са комплексари. А може би и двете - богати комплексари? Такава концентрация на джипове има ли в друго населено място? Варна? София? Пловдив?
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За танк ше искат ли?
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да си кажат, че просто искат без директна забрана, която би накарала хората да се вдигнат на бунт, да забранят карането на джипове.СО2 е тотална измама- моделите им от 1975 насам предвиждат 3 пъти над реалната промяна на СО2 и не отчитат, че човешките емисии на СО2 са само 3% от всички, т.е., ако на Земята няма 1 жив човек и 1 машина или пъ..рдяща крава, пак СО2 ще се вдига със същото.Друго- сега сме с най-ниско СО2 за 600 мил години назад и е по-студено от средното за 10000г назад