64

Анонимен

преди 3 години

До Гост /71/Странно мислене имаш.Генът не е нещо, което трябва да се пренебрегва. пък и този човек едва ли е самоук. Доколкото си спомням, имаше и някакви данни, че е от семейство на строители. Ти си направи изводите. Вместо да игнорираме някого само защото е приел друга религия, по-добре е да си го знаем, защото други, които също са християни, чудо правят за да изфабрикуват доказателство, че е техен.

63

До Гост

преди 3 години

За съжаление, не мога да си спомня името на авторката, която беше събрала доказателствата за българския му произход. Историчка или изкуствоведка беше, статията беше публикувана в самия край на 20-и век. Ако се сетя, ще ти напиша и това тук, тези неща трябва да се знаят, но за съжаление в нашите учебници по историяне се отделя място за много от нещата, с които можем да се гордеем.

62

Гост

преди 3 години

До Привет от АнкараТогава защо турците са окупирали Византийски земи? И защо не си ходите в Еритрея тогава?

61

ma4enik

преди 3 години

До До Анонимен 47; Лъжеш, най-голямата лъжа е това. За да оправдаете варварството след 1877 година си измисляте неща , които са буквални лъжи. И "османското робство" е измисленно за да оправдаете кланетата на комшийте си през 1877-1885 години. Иначе ще ви мъчи съвестта. Даже и еднокъркият брат на В.Левски-Петър пише прошения до Народното събрание тогава и иска "мелницата на Ибрям ага до Карлово" за себе си, друг е въпросът,че не му го дават и умира от глад и въшки. Варварството няма оправдание

60

Гост

преди 3 години

До Привет от АнкараНе обиждай българите. Не сме посягали на никакви джамии, но вие, турците посягате на Православни Християнски Храмове , Църкви и Манастири! И сега посягате и на Великата Църква Света София! Подписахте си смъртната присъда! Търпението ни се изчерпа!

59

Гост

преди 3 години

До 68Извинявай, че ти досаждам и че ти причиних такова " неудобство". Но за теб е По - добре е да се поинтересуваш интересуваш от Български Християнски Архитекти, като например Архитектите на Рилския Манастир.

58

Пак до гост /62/

преди 3 години

В София, освен Баня Баши джамия е построил също и Коджа дервиш Мехмед паша джамия, наричана също и Черната джамия /днешната църква "Св.Седмочисленици"/.Доколкото знам, на наша територия има и някакво медресе, строено от него.Сред най-известните му джамии е Сюлеймание, в която е погребан самият той /починал е на 98 г./, също и султанът Сюлейман Великолепни и любимата му Хюррем /Александра Лесновска/.

57

Привет от Анкара

преди 3 години

До Гост; Същото важи и за тебе. При наличието на толкова много църкви да посегнете на турските джамий в България и да ги превърнете в църкви и музеи. Така,че ако турците имат нужда да се учат на цивилизация от някого това в никакъв случай не са българите и гърците. Даже мога да кажа,че турците нямат нужда да се учат от християните въобще, имайки в предвид случващото се в Еритре, Афганистан, Сирия, Сомалия, Либия, Ирак, Палестина, цялата Африка. Так,че нямаме нужда от съвети на кръвожадни народи

56

До Гост /62/

преди 3 години

еее, ама много си мързелив! Аз съм на работа, отговарям ти накратко.За произхода на този човек спорят няколко християнски народа, но пълното му име е Коджа Мимар Синан, син на Христо. Признат е за най-значимия архитект и строителен инженер от периода на Османската империя. Като военен инженер е строил множество укрепления, пътища, мостове, акведукти.Впоследствие го назначават за главен султански архитект и като такъв проектира и строи над 300 обществени сгради, 81 от които са джамии /продълж/

55

Гост

преди 3 години

До АнонименДа, ама на христианския свят е му пука особеноТочно мнение! И разбира се, че Православният Свят е изключително загрижен и притеснен от тези неприятни промени. Турците ще патят и ще си платят и ЗА това.

54

Ментето!!!

преди 3 години

Тази година щях да ходя на почивка в Турция. Но реших- в една изостанала държава-няма смисъл да ходя. В държава, в която са още в 15-и век в разбиранията си-е опасно да се ходи! В държава , в която убиват християни, в която превръщат културните паметници в джамии- е срамно да се ходи и да се дават пари! Държава, която живее само като имитира качествените стоки-всичко е менте!

53

Гост

преди 3 години

При наличието на толкова много джамии в Истанбул ( преди Константинопол) да посегнат на Християнския Храм Света София е престъпление!" Според изискванията на исляма в джамии не могат да се изобразяват фигури на хора или животни. "Тия турски откачалки да не вземат да посегнат и на стенописите и иконите- мозайки? Ако посегнат, прошка за тях ( т.е турците) никаква!

52

Гост

преди 3 години

При наличието на толкова много джамии в Истанбул ( преди Константинопол) да посегнат на Християнския Храм света София е престъпление!" Според изискванията на исляма в джамии не могат да се изобразяват фигури на хора или животни. "Тия турски откачалки да не вземат да посегнат и на стенописите и иконите- мозайки? Ако посегнат, прошка за тях никаква!

51

Анонимен

преди 3 години

Ако са умни, няма да ходят на тази молитва.Имат си джамии, "Св.София" не им трябва.

50

Гост

преди 3 години

До АнонименНе е нужно, напиши ти де. И какво е проектирал като" архитект"?

49

Анонимен

преди 3 години

До ГостПоинтересувай се. Има много материали за него, включително и в интернет. Този човек наистина е имал уникален талант.За съжаление, по-късно по негово настояване са приели исляма и баща му, и брат му.

48

До Анонимен 47

преди 3 години

Каква сметка да даваме?По-долу не прочете ли какво е написано? Всички софийски джамии са построени върху основите на някогашни църкви, а в отделни случаи църковните сгради са напълно запазени, само са били приспособени за мюсюлмански ритуали.Ние просто сме възстановили онова, което ни е било взето през 15-и век.Не забравяй, че не сме ви съборили Томбул джамия, която е построена с камъни от дворците от времето на Първото българско царство. Не сме варвари.

47

Гост

преди 3 години

До 61" Строена е от наш архитект, който се е потурчил. " Би ли пояснил какво е строил въпросният потурчен " архитект"?

46

Анонимен

преди 3 години

До ...Строена е от наш архитект, който се е потурчил.Софийската Баня баши джамия е уникална, защото е умалено копие на одринската Султан Селим джамия, построена от същия архитект, който е строил одринската джамия като копие на константинополската "Св. София", но е прибавил свои оригинални решения, които са много високо оценени и от гледна точка на днешното архитектурно изкуство.Затова от някогашните софийски джамии е запазена точно тази, тя е наистина уникат.

45

алоо

преди 3 години

Аве,бацката и Света София ли успя да продаде на Ердо....