Откриват днес "Св. София“ като действаща джамия

Събитието ще бъде отбелязано с масова молитва
Обновена: 24 юли 2020 12:00 | 24 юли 2020 07:15, Ния Христова
111

Снимки: БГНЕС 

 

Днес с масова молитва, в която ще участва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, "Св. София" ще бъда открита отново като действаща джамия, предаде БНР. Такова решение беше взето от турския президент на 10 юни. Датата е символична, тъй като на днешния ден през 1923 г. е подписан Лозанският договор, който е ознаменувал победата на силите на Мустафа Кемал Ататюрк срещу чуждите войски в Турция и е отменил унизителния за страната Севърски мирен договор след края на Първата световна война.

Обедната молитва в петък ще бъде водена от главата на Дирекцията по религиозните дела Али Ербаш. 500 души ще бъдат допуснати вътре в храма, сред които и турският държавен глава. На площада отвън ще се проведе колективна молитва и се очаква огромен брой вярващи да присъстват. Валията на Истанбул Али Йерликая е заявил, че за желаещите ще бъдат обособени 5 зони на открито - 3 за мъже и 2 за жени. Желаещите да присъстват ще бъдат допускани след 10.00 ч.
Още по темата
 
17 000 полицаи и служители на силите за сигурност ще следят за спазването на обществения ред около храма.
 
Редица пътни артерии в района на Историческия полуостров, където се намира "Св. София", също бяха затворени. Първата група пътища се блокират за движение от вчера в 20.00 ч., а втората - от 5.00 ч. днес. От Истанбулската голяма община ще осигурят безплатни автобуси, които ще превозват желаещите от разлчни определени точки до местата, до които градският транспорт ще се движи.
 
Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети "Св. София", на която отпред беше поставена табелата й като джамия - "Свещената голяма джамия Аясофия" (Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi).
 
От разпространените от президентството на Турция снимки се вижда, че в храма са поставени пана с аяти (стихове) от Корана на тях, както и бели завеси, които прикриват някои от мозайките и фреските. Според изискванията на исляма в джамии не могат да се изобразяват фигури на хора или животни.
 
Турските официални лица многократно подчертаха, че желаещите да влязат в "Св. София" от всички религии ще могат да посещават храма свободно и безплатно. Превръщането на музея в джамия обаче означава, че посещенията няма да са възможни по време на часовете, в които се провеждат молитви. Ограничения в облеклото на посетителите също ще бъдат наложени, а подът ще бъде покрит с килими през цялото време.
 
Редица учени изразиха опасения, че превръщането на музея в действаща джамия ще понижи степента на защита на историческия паметник. За да отговорят на тези опасения, Министерството на културата и туризма и Дирекцията по религиозните дела на Турция на 16 юли подписаха протокол за сътрудничеството при опазването на обекта. Документът предвижда да бъде създаден съвет от представители на двете институции, който да управлява историческия паметник.
 
На 10 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за превръщането на "Св. София" в джамия, след като по-рано същият ден върховната турска административна съдебна инстанция обяви, че решението на Министерския съвет на Турция от 1934 г. за превръщане на "Св. София" в музей е невалидно.

111
Още от Балкани
Ердоган за "Света София": Ветровете на свободата да веят в куполите ти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Привет от Анкара

Какви шатри, бе? Не си добре.
89
3
 
2
 
! Отговори
До Привет от Анкара преди 2 седмици
Античните градежи отпреди прабългарите също са били нещо внушително. На вас дължим това, че всичко е сринато.
Не си ли чувал, че някогашните разкошни римски вили и езическите антични храмове са били налице по времето на Първата българска държава?
Не знаеш ли за облицования с бакърени плочки площад на Фанагория?
Не сили чул поне веднъж за българските монументални строежи през Ранното средновековие?
Срещу всичко, сринато от вас - джамиите ви с паянтов градеж, дето ги било имало в София!
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Привет от Анкара

А бе човек, вземи почети малко историческа архитектура, дори да не е на български език, за да разбереш какви са традициите на българите именно в сферата на монументалните градежи. Тези традиции са донесени от Азия. Шатрите са това, в което са живеели, пътувайки на запад.
Кой ти напълни главата с щуротии? Имаш ли представа що е това Фанагория? Руините й са още налице. Знаеш ли, че Великата китайска стена също е строена от българи?
Античните градежи отпреди прабългарите ......
87
3
 
3
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 2 седмици
до 84,85,86; Когато дойдеш в Истанбул, Едирне, Бурса, Диярбекир,Сивас,Адана,Хатай,Мардин... виждаш следи отвсички цивилизаций оставили паметници и сгради по Анадола. Само в твоята малинкая и нищожная земля няма следи от твоето молко,дребно,вредно,крадливо,грабливо,лъжливо,злобно племе. Простата причина е,че пред 1356-99 в болшенството сте живеели в шатри и не сте имали строителство,ако изключим византийското и римското.Псотроенот остава с векове,както нашето е останало по света.Недей лъга.
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Продължение,
А знаеш ли колко изобщо са били селджуците и караманлиите през 15-и век? Колко малка е била територийката, която биха могли да заселят като компактна маса?
Чети повече, полезно е.
Тъкмо ще научеш и как е била съсипана класическата Анатолия, за да стане Анадол и с какви хора са я населили тогавашните султани, пращайки значителна част от местното анатолийско население чак на Балканите, на мястото на изселеното 2/3 от тамошното население.
85
1
 
3
 
! Отговори
до Привета, продълж. преди 2 седмици
Няма да те питам какво знаеш за монументалните строежи на българите още от времето на Първото им царство на Балканите. Откъде да знаеш какво са разрушили твоите прадеди? Много е писано за това, но някой трябва да чете.
Толкова за манталитета, знанията и строителния капацитет на българите, които за твое сведение са работили и по строежа на Тадж Махал. Ама кой да ти каже, твоята империя неправи нови монументални строежи на мястото на онези, които е разрушила, нахлувайки някъде.
А знаеш ли колко
84
1
 
3
 
! Отговори
До Привет от Анкара преди 2 седмици
Сега ти ще ни кажеш колко верме е минало от падането и на Търновското, и на Видинското царство до раждането на Коджа Мемир Синан? Няма и един век, нали?
А каква е османската демографска политика от онова време? Да остави само 1/3 част от населението на новозавладените територии да живее по родните си места, а останалите изселва. Къде са били изселвани българите по онова време? В Мала Азия. Защо? Защото престолонаследникът на Шишман приема исляма и получава
санджак там.
За монументалните строежи
83
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Текст
Истанбул беше Константинопол
Сега това е Истанбул, а не Константинопол
Отмина отдавна, о Константинопол
Сега е турска наслада в нощна нощ
Всеки гал в Константинопол
Живее в Истанбул, а не в Константинопол
Така че, ако имате среща в Константинопол
Тя ще чака в Истанбул
Дори старият Ню Йорк някога е бил Нов Амстердам
Защо са го променили, не мога да кажа
Хората просто го харесаха по-добре по този начин
И така, заведете ме обратно в Константинопол
Не, не можете да се върнете в Константинопол
Отмина отдавна, о Константинопол
Защо Константинопол получи произведенията?
Това не
82
4
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 2 седмици
Все пак една джамия е дом Господен. Явно Господ е допуснал изповядването на различните религии в различни храмове. А той - Господ - се чувства добре във всеки храм на земята.
На мен лично ми е смешно, че в джамиите всяка мъжка редица гледа в задните части на предишната. Все пак има място и за хумор, нали?
81
2
 
3
 
! Отговори
.....па преди 2 седмици
Ердоган е с биополярно разтройство също като Кание Уест.Но като има оФце да му се водят по акъла...
80
4
 
2
 
! Отговори
казаХ преди 2 седмици
България да премахне двойното гражданство с Турция и който у нас е с турско самосъзнание да си заминава.
79
3
 
8
 
! Отговори
Гост преди 2 седмици
До Привет от Анкара

Непременно ще дойде и това време, времето е близко и няма да сме малко, чакай го с нетърпение и с разочарование, че няма да да бъде вашата, окупатори на Византийска земя.
78
6
 
4
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 2 седмици
До Гост; Чакаме и ви очакваме с нетърпение. Нямате никакви проблеми. Щом имате да вземате-моля заповядайте. Чакаме ви.
77
3
 
3
 
! Отговори
achkolsun ERDOGAN преди 2 седмици
ALLAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA ste zvuchi po govoritelite. maachalaaa efendi. Nikoi ne uspia da go vrazumi. dori Vladimir. Fesa si e fes.
76
2
 
5
 
! Отговори
Кемалчо преди 2 седмици
До Привет от Анкара

Егати простотията дет си написал.
75
2
 
5
 
! Отговори
Кемалчо преди 2 седмици
Ердоган доказа, че е магаре.
Опропасти една светска държава, и я превърна в една талибанска държава.
Жалко за народа на Турция.
74
3
 
6
 
! Отговори
Гост преди 2 седмици
Последно ще напиша по тази тема в този форум :

Свети император Иустиниан Първи Велики, който е родом от България ( роден е през 482 г. близо до тогавашния град Сердика ( днешен град - столица София) е допринесъл много за величието и красотата на Храма Света София. Действията на турците са несправедливи както гърците , така и към нас, българите, българското общество и БПЦ. Турците си подписаха смъртната присъда, няма да я бъде тази Турция!
73
6
 
5
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 2 седмици
До Гост; Поради какви причини вие българите сте дошли от Средна Азия по дуновското крайбрежие? Поради същите причини и турците идват в Анадола и Балканите.Май не си чувал за Великото преселение на народите в историята. Ех простено ти е. За да знаеш трябва да четеш...
Великият архитект Синан НЕ Е БЪЛГАРИН И НЯМА НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ. Синан е роден в Кайсери-Турция.Не се впрягайте толкова много. Тогава нямате нужният ценз и манталитет да можете да стоите толкова големи сгради и мостове..
72
4
 
1
 
! Отговори
Песимист преди 2 седмици
Християнството е религия, създадена и редактирана от хора безброй пъти. Точно той ли ще наказва тия в Анадола?! Т.нар. християнски бог е въображаема измислица и за да вярваш трябва да хвърлиш всякаква логика и разсъдък в коша. Ето някои от проблемите: 1. Ако християнският бог е истински и целта му е доброто на хората, защо е създал другите религии? 2. Защо просто не предотвратява действията на такива като Ердоган "а гледа" и "наказва после"? 3. Защо проявява воля (която е човешка черта)?
71
4
 
4
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 2 седмици
До Гост; Пак лъжеш, 1. Св. Седмочисленици(Черната джамия) София. 2. Етнографският музей-София. 3. Историческият музей в София. 4. Успение Богодично-Узунджово Хасково.5. Джмията в Ст.загора.6.Джамията в Карлово. 6. Джамията в Кюстендил. 7. Разрушените хиляди джамий в България. 8. Хилядите ограбени факъфски имоти в България. Списъкът е дълъг. Така,че недей да спориш, ще загубиш. А що се отнася до думата "нашественник" за турците. Управлявали сме наравно по време тези земи. Така,е няма нашествие.