145

Анонимен

преди 5 години

Добре сега като преминат галактиките космическия хоризонт (понеже и от двете страни првминават галактикете космическия хоризонт) и като не се виждат и двете вече и се движат със скорост по голяма от тази на светлината и двете, примерно 1,1 всяка, кокко става релативната скорост???

144

Анонимен

преди 5 години

Така е, но не повече от 2 пъти без едноНапротив.Може би трябваше да напиша 300000+300000-1

143

Анонимен

преди 5 години

Въпроса е, галактика 1 и галактика 2 една спрямо друга с каква скорост се движат?.1,8

142

Анонимен

преди 5 години

Така е, но не повече от 2 пъти без едноНапротив

141

Анонимен

преди 5 години

Не е така, обратното е. Обектите се раздалечават, понеже пространството м.у тях се увешичава. .Това много прилича на "етерната теория" според която това което ние познаваме като материя всъщност са мехурчета "въздух" в много по-плътният заобграждащ ни етер. Хайде, лека

140

Анонимен

преди 5 години

Срещуположни е много лесно. Земята е в центъра, представи си я като опорна точка. Обясни сега, как като спазваш ограничението за скоростта на светлината в твоя модел, наблюдаваш от земята 0 галактика 1 се отдалечава с 0,9 скоростта на светлината, наблюдаваш галактика 2 180 градуса се отдалечават от Земята с 0,9 скоростта на светлината. Ти си опорната точка. С каква скорост се движиш ти спрямо кой решаваш ти. Въпроса е, галактика 1 и галактика 2 една спрямо друга с каква скорост се движат?

139

Анонимен

преди 5 години

Виж примера пак който ти дадох, с твоя модел излиза, че наистина трябва да се движат със скорости по-големи от тази на светлината...Така е, но не повече от 2 пъти без едно

138

Анонимен

преди 5 години

Оставям те сам да умуваш. На мен ми стигат толкова глобални за човечеството размишления :)

137

Анонимен

преди 5 години

Уж има, ама всъщност пространството просто нараства. Наричай го както искаш, но това е и причината да се виждат релативни скорости, по-големи от тази на светлината. Виж примера пак който ти дадох, с твоя модел излиза, че наистина трябва да се движат със скорости по-големи от тази на светлината.

136

Анонимен

преди 5 години

"Да, но тези балони се раздуват поради причината, че обектите се раздалечават и ги дърпат както бутало"Не е така, обратното е. Обектите се раздалечават, понеже пространството м.у тях се увешичава. Тук нвма бутане, просто пространството се разширява, бутането е страничен ефект, горе доло същата логика като скоростта. Пример - две галактики си седят в покой една спрямо друга, обаче пространство се увеличава м.у тях (dark energy) има ли скорост в случая? Еми от гледна точка на наблюдател уж и

135

Анонимен

преди 5 години

Не ти трябва тригонометрия, това са два срещуположни вектора 0 и 180 . Обясни как можем от земята са виждаме галактики, които се отдалечават от земята по два срещуположни вектора с 0,9 скоростта на светлината всяка спрямо нашата гледна точка..Срещуположни е много лесно. Също е много лесно ако се намираш точно в центъра на тази хипотетична точка от която е започнало разширението

134

Анонимен

преди 5 години

В единия сличай имаш повече частици концентрирани в по-малък обем, в другия същият брой разпръснати в по-голям обем. Ако питаш за енергията на вакума - тя си остава същата. Във вакума има quantum fluctuations, експеримента който ги доказва се нарича casimir plates.

133

Анонимен

преди 5 години

По-скоро трябва да си го представяш като надуването на много балони там където има празно пространство..Да, но тези балони се раздуват поради причината, че обектите се раздалечават и ги дърпат както бутало на спринцовка. Един балон може да се надуе и като премахнеш налягането от външната му стена.

132

Анонимен

преди 5 години

Точно за това е, генерират се нови такива. Ще ти отнеме 5 мин да го намериш в гугъл. Никога няма да ти излязат сметките с примера който ти дадох с твоя модел :).Добре, ще потърся но не сега. Ти ми кажи ако запушим отвърстието на една спринцовка и изтеглим буталото наполовина и докрай еднакъв ли е вакуумът и в дата случая

131

Анонимен

преди 5 години

Имаме една и съща маса която се разпръсква във все по-голям обем. Може да се каже, че плътността на вселената намалява.Това е директно последствие от the expansion of empty space. Грешно е, да си представяш разрастването на вселената като разширяването на балон. По-скоро трябва да си го представяш като надуването на много балони там където има празно пространство.

130

Анонимен

преди 5 години

Не ти трябва тригонометрия, това са два срещуположни вектора 0 и 180 . Обясни как можем от земята са виждаме галактики, които се отдалечават от земята по два срещуположни вектора с 0,9 скоростта на светлината всяка спрямо нашата гледна точка.

129

Анонимен

преди 5 години

Това което кара празните пространства да растат е не защото нещо в тях генерира нови такива,Точно за това е, генерират се нови такива. Ще ти отнеме 5 мин да го намериш в гугъл. Никога няма да ти излязат сметките с примера който ти дадох с твоя модел :)

128

Анонимен

преди 5 години

Мисля, че му счупи модела :(.Трябва да включваме сега и тригонометрични функции. Модела си е здрав :)

127

Анонимен

преди 5 години

Това имат предвид като кажат dark energy, енергията която кара празните прпстранства да нарастват..Това което кара празните пространства да растат е не защото нещо в тях генерира нови такива, а защото масата във вселената уловена в гравитационни отношения(тя цялата участва в такива в малка или голяма степен) се раздалечава. Имаме една и съща маса която се разпръсква във все по-голям обем. Може да се каже, че плътността на вселената намалява.

126

Анонимен

преди 5 години

Тъй де, това исках да кажа и аз :)0 глактика 1 скорост спрямо Земята 0,9 светлинна180 галактика 2 скорост спрямо Земята 0,9 светлинна