Малък си бил и затова объркваш някои неща.От Куба идваше захар, произведена от захарна тръстика. Беше по-фина и с по-добри качества от другата, която се произвеждаше от нашенско цвекло.Кой е луд да транспортира цвекло с кораби или самолети, след като у нас се произвеждаше в предостатъчно количество?Освен това, за направата на качествения шоколад се използва и какаово масло, и какао на прах.От какаово масло правеха и едно мазило против изгаряне, оформено на малки стикове. После и то изчезна
До Анонимен 25Ти май не си прочел онзи коментар докрай. След безобразията от соя, които започнаха да пробутват в края на 70-те години, после отново имаше нормални реколти какао по света, но нашите тук се научиха на шашмите със соя и освен бонбоните "Фин млечен", големия шоколад "София" и още един по-малък, с изображение на чашка с кафе (или мляко с какао), всички останали шоколадови изделия съдържаха повече соя от допустимото.
До Пак до НикиИзползвали соя !!!! хахахахах.Моята майка работеше 40години в Васил Коларов Пловдив.идваше цвекло от куба и се използваше какаово масло в шоколада!като малък се разхождах из шоколадовия цех много пъти.шоколада беше хубав само че хигиените условия бяха ужасни!
До ЗеленоПреди години имаше много вкусен български аерошоколад, на опаковката имаше изображение на самолет. Но това беше много отдавна. Сегашният , произведен у нас, е наистина отвратителен!
До Един от СеверозападаНай-хубавият аерошоколад съм го ял в Ирландия. Сигурен ли сте, че е българско изобретение. Почти го няма на нашия пазар. Само 1 фирма го произвежда и качеството е просто непреглъщаемо
Продължение. Човека измисля технологията на АЕРО шоколада, но за патентоване и печабба от това по комунистическо време и дума не може да става... От неговата работилничка, или цех, тръгва после"Своге"... През живота ми съм се срещал с трима човека, учили и работили през Царско време, и заемали някаква позиция в обществото-и тримата са ми правили впечатление на начетени, културни и интелегентни хора, нищо общо с пастмината, която днес е на върха, от всички цветове на дъгата.
Веднъж,преди повече от 30 години, още по комунистическо време, се запознах случайно с човека, чиято фабрика, тоест, цех за шоколад е конфискуван на 9 септемврии му е било забранено работи. Бивш партизанин е назначен за директор, и намират пълни складове какао, захар и краве масло. Но останали без кадърен ръководител,съсипали 5-6 тави шоколад на печката, и поканили "чорбаджията" да каже как да го пекат, и му разрешили да отвори после малка работибничка, само със собствен труд.Той измисля АЕРО шок
фалитите ще продължават защото 90% от производството е в китай ама го брандират както пожелаеш, за българия няма да говорим даже, ако намерят начин по бързо да пристигат контейнерите тогава и доматите ще са ни китайски
После у нас пак произвеждали шоколад, но в края на 70-те години, след лоша реколта на какаото в целия свят,пак се изхитрили да правят шоколадоподобие, като са използвали соя. После е имало какао, но до края на соца повечето видове шоколади, правени у нас, са съдържали повече соя, отколкото е редно.Жалко, защото преди Девети септември българският шоколад е конкурирал швейцарския и дори сме имали някакво наказание заради несъобразяване с не знам какъв патент - в детството си чух това от стари хора
Пич, този човек няма предвид истинския марципан, за направата на който се използват бадеми.През Втората св.война е бил произвеждан някакъв подсладен десерт, който по форма и по цвят е приличал на шоколада, но освен соя и брашно, не знам дали е имал други съставки. Във всеки случай, какао, яйца, мляко и масло за направата му не са били използвани. Това нещо също се е наричало марципан.У нас, в първите години след Девети септември е нямало шоколад, а само такъв марципан.
До 7 Своге има много мек и приятен вкус .Нищо общо с горчивите шоколади на австрийците ;) Не трябваше да го продават на Крафт Якобс ,а да го листнат на борсата ;) Ама тогава само за пари мислеше май Костов беше . Борсите са важни за съхраняване на националния капитал .Ама *** му обяснявай на Костов който по това време преподаваше в вишото кетапостроене ленинска икономика като ,,професор,, ха ха ха
Абе и аз понечих да регистрирам шоколад във формата на топките на депутати, но от патентно бюро ми отказаха, щото депутатите ни нямали такива!
Ще има още много фалити ;) Жей Пи Морган дават прогнози за голяма криза през 2020 но аз не съм съгласен .Мисля че в началото на следващата година ще удари и не знам дали промишленото производство ще се свие с 20 % както казват те ,ама аз това вече го наблюдавах в Европа .Има свиване и то ще се задълбочи ;)
Изобретателят на шоколада на блокчета фалира