198

Анонимен

преди 2 години

До Успокойте топката "Никой не е считал прабългарите за "някакви диваци"." Напротив, не на последно място, защото прабългарите са били на практика номади, когато са пристигнали на Балканския полуостров. Трябвало е да минат доста години на бой над "цивилизованите" и не на последно място, приемане на начина на живот и ценностите им, за да се стигне до утвърждаването на България като нормална държава. Това със злобеенето си е отделно. :)))

197

Анонимен

преди 2 години

Хан Крум - нека нека нещо градивно да направим със Византия .Сердика е старото име на София ..исторически е така ..

196

Анонимен

преди 2 години

До Българин "Заради нарушението на традицията!" Традицията е РАЗБИРАНЕТО за това какво е допустимо и какво не. Щели са да го заплюят, защото не са приемали българския цар за равноправен с тях! ТОВА е причината българския цар да иска такъв брак, и въпреки, че се е случил, аристокрацията НЕ го е ПРИЕМАЛА. ЗАТОВА е трябвало усилията и методите за ПРИЗНАВАНЕТО да продължат. Това е процес, който понякога трае стотици години. ВСЕКИ грамотен историк го знае. :)))))

195

Анонимен

преди 2 години

До Българин "Не приемам" Естествено, но пунктуацията и четенето на старогръцки не е заместник на разбирането и мисленето, а там си слаб. Лек ден. :)))))

194

Анонимен

преди 2 години

До Българин "Нищо популярно няма в този брак." Казах, че династичния брак е популярно решение на проблема, който посочих, а не, че самия брак между "цивилизован" и "дивак" е бил популярен. За човек, който има таква висока оценка четенето с разбиране не ти е от силните качества. Но, нека се върнем на въпроса, ЗАЩО са ЩЕЛИ ДА ГО ЗАПЛЮЯТ?

193

Анонимен

преди 2 години

До Българин "Съм от тези някои. Имам по-висока оценка по история от тебе." Като се има предвид колко трудно се изкарва "по-висока" оценка в СУ ще приема, че *** трябваше да кажеш нещо на това място. По размишленията ти не личи, че схващаш контекста на дискутираните събития, който е, че България е трябвало да се "присъедини" към религия", която я отдалечава от номадскоте корени на българските царе. Това е причината да се "асоциираме" с гърците (и не само, тук говорим за множество фактори).

192

Анонимен

преди 2 години

Македония е държава суверенна ,държава със собствени граници .Цяла Европа е - За.Смотан *** - против..

191

Анонимен

преди 2 години

До Българин "За тогвашните времена е било НЕЧУВАНО човек от забранен народ да сключи брак с ромейка-благородничка!" За тогавашните времена е било нечувано и ромеите да бъдат бити като маче у дувар от някакви диваци, но и това е станало, а гръцката дипломация е имала столетна и хилядолетна традиция в справянето със всякакви кризи. Династичния брак е бил един популярен такъв. Вжидам, че пропусна да реагираш на това, което те питах: дали "случайно" се е стигнало до такъв брак и ако не, защо?

190

Анонимен

преди 2 години

Да започнем за Банско да преговаряме ?

189

Анонимен

преди 2 години

Изобщо нема да преговаряме на кого е Гоце Делчевско или Неврокопско

188

Анонимен

преди 2 години

До Българин "Кой какви изпити е полагал - няма значение" Има значение. Българите често си мислят, че нищо освен тяхното високопарно мнение "няма значение". Но знанието си има измерители и начини да се утвърди и тези начини не са игнориране. Освен ако не си от тези "някои" не се опитвай да се криеш зад чуждата репутация. Самия ти върпсо е неграмотен: утвърждаването е процес, не е еднократно действие, но по-важното е, че забрави за какво спореше.

187

Анонимен

преди 2 години

До Българин "Затова ли първото нарушение на традицията ромейки да не влизат в брак с хора от забранени народи е през 927г.? Защото Ирина става съпруга на Свети Цар Петър! Какво по-голямо признание искаш, историче?" За тогавашните времена да сключиш династичен брак е било нормалния начин да си осигуриш съюзи или да намалиш заплаха (каквито българите са били). Факта, че българския цар е ТЪРСЕЛ такъв брак трябва да ти казва нещо.

186

Анонимен

преди 2 години

Иначе са си приятели ? Вучич и оня албанеца

185

Анонимен

преди 2 години

стани предал за да няма вето ! Абе тоа нещо А ?

184

Анонимен

преди 2 години

... включващи династични бракове, смяната на позициите му по въпроса с Латините и така нататък. Дир на върха на мощта си България е търсела ПРИЗНАНИЕ. ЗАТОВА се е "титулувал" така.

183

Анонимен

преди 2 години

До Българин Приятелю, казах ти вече, когато съм готвил теми за СУ (оценка на изпита по История 5.25) вероятно още не си знаел какво е това "учебник". Кавичките не бяха за да омаловажавам факта, а за да ПОДЧЕРТАЯ, че той е ДЪРЖАЛ на това. Отговорът (тий като ти не го даде) е, че става дума за ПРИЗНАНИЕ. За това да го считат за ФАКТОР, какъвто де факто България е била по негово време. Не само съм чувал за Теодор Комнин, чувал съм и за множеството дипломатически маневри на Иван Асен Втори ...

182

Анонимен

преди 2 години

Македония е ГМО- държава!!! - ГМО е май родната ти татковина..

181

Анонимен

преди 2 години

До Анонимна 248 Следващия път не забравяй тези, които не изброи първия път. Също така, не забравяй, че България не иска "единение" с държави, които и желаят злото, независимо дали имат същата религия. Аз "брат", който се опитва да ме заличи, нямам. :)))))

180

Анонимен

преди 2 години

Заев е предател, защото предава паметта на дедите си!

179

Анонимен

преди 2 години

До Българин "Пич, какво признание на България до падането под османско? Цар Иван Асен II се титулува "цар на българи, гърци, власи и пр". Къде сте се учили такива неграмотници?" Знаеш ли защо се е "титулувал" така? :)))))))