Заев: Ако бях предател, нямаше да има вето от страна на България

Премиерът на РС Македония е категоричен, че вижда приятел в лицето на България
4 юли 2021 09:00, Ния Христова
424
Заев: Ако бях предател, нямаше да има вето от страна на България
Снимка: БГНЕС
Премиерът на РС Македония Зоран Заев заяви, че не се чувства виновен за ветото от страна на България, нито пък е предател, какъвто го определи опозицията, предаде БГНЕС.
 
"Ако бях предател, нямаше да има вето от страна на България", каза той в интервю за ТВ21.
 
Той сподели, че според него обвиненията на лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че е виновен за ветото на България, а в същото време предава македонския език и македонския народ, си противоречат едно на друго.
 
"Ако бях извършил предателство, то (ветото – бел.ред.) щеше да бъде оттеглено. Ако ветото е факт, значи се защитават националните интереси. Ако имаше предателство, ветото трябваше да бъде оттеглено", каза Заев.
Още по темата
 
Според македонския премиер, фактът, че на форума Преспа за диалог не са присъствали представители на България, въпреки поканата му, не е добър сигнал, но той все пак остава оптимист.
 
Заев заяви, че вижда приятел в лицето на България и че има решения, които са приемливи и за двете страни, без да разкрива подробности.
 
"Иска ми се да вярвам, че и този път не получихме зелена светлина, защото нямат парламент и правителство. Защото знам, какви разговори съм водил и знам, че са отчетени притесненията на България", подчерта Зоран Заев. 
 
Преди няколко сни пък Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ отправи обидни и неверни твърдения и вулгарни квалификации към България и нейния народ.

"Татарски фашисти, българките струват две банкноти и гнусната българска ръка" – това е част от речта на Гюровски на събрание на партията в центъра на Скопие. В словото си младият "политик" използва цялата лексика, изпълнена с омраза към България, създадена от времето на бивша Югославия след 1945 г.
"Няма да преговаряме за това на кого е Гоце Делчев и на кого принадлежат илинденците. Да не би да са забравили за Букурещ от 1913 г., когато разшириха границите си за сметка на Македония и започнаха с асимилация, денационализация и депортация... Няма да има промяна на историята по волята на татарските фашисти...Тази гнусна българска ръка удряше по македонците... Твърдят, че имаме обща история. Разбира се, че имаме. Това е безспорен факт. Единствената обща история са двете червени сръбски банкноти, за които са се продавали българките", каза Гюровски.

Подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение. Те са символ на унаследени от миналото стереотипи, които са в разрез с декларираното от Република Северна Македония и нейното общество желание за споделяне на европейските ценности и присъединяване към общото европейското семейство, реагира външното ни министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
България ви предложи...нещастнико,да,да България предложи члентвото на Западните,ти лицеумерно и манипулативно идваж на посещетие в партиини централи...РБ и Парламентарна...нямаме Парламен,ти лъжеш безочливо...приелите те ще свалим доверие от тях...или Почтенност...или Вето...а имаме и опция Изход...Свят голям!!!
277
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Ние никога не сме разширявали границите си, а камо ли за сметка на македонците, които са част от нас и е било невъзможно по онова време да се приемат по друг начин! Сърбите и гърците са окрали българските земи, ползвайки се от европейските проблеми с Русия по онова време - ние просто сме искали това, което ни се полага след победата на Русия над Турция: земите, които са били наши от векове...Това са грозни постъпки на нашите съседи и е крайно време да решим проблемите си с тях по тези въпроси!
276
0
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ей ***,ограбваш сънародниците си и плащаш на престъпници в опитите си да...лъжеш и ограбваш хората си нещастнико...за да запазиш властта и да продължиш да ги ограбваш и обслужваш сърбоманските...югославия умря отдавна...България е Свободна Държава,лоялен член на Нато и ЕС...и ти и платени словенски ни рекетирате....играете опасни игри...и ние можем да обслужим путин "съюзници" унижаващи ни...няма да го направим..ние сме лоялни..за разлика от вас...не на омразата...мирен и справедлив свят!
275
0
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ти си предател,омразата ,лъжите и манипулациите не са ЕС ценност,по бащите създали Съюза...сегашните са търговци на животи като теб...ама имаме опця Изход...и си строите китайският ЕСССР...съучастници в престъпления няма да ставаме...успех...Бог да пази САЩ!
274
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев, къде са южномакедонците? А западномакедонците? А източномакедонците?
273
0
 
10
 
! Отговори
Виц преди 2 години
Като излезе един македонец от банята , излиза чист Българин !
272
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам македонци ли сте, какви сте, но се държите като албански . Факт!
271
0
 
4
 
! Отговори
Да преди 2 години
До АнонименВреме е да решите дали искате да влезете в ЕС, за целта си промийте *** отвори и се наведете ниииско, ще боли, обаче послееее ще ви е гот като си харчите "червените банкнотки". На *** не му пука, отдавна сме ви отписали! Димитър Талев е много добро четиво за вас! Просто ни омръзнахте до болка!
270
0
 
6
 
! Отговори
gsagb преди 2 години
В крайна сметка освен заради историческите лъже, трябва да им се налага вето на Северна Корея, пардон на Северна Македония, заради омразата, която не спира по адрес на България и българите. Какъв член на ЕС ще е тази държава с тази омраза? В същото време, като стане въпрос за албанците, които ще им превземат държавата от вътре, не смеят дума да кажат. Веднъж ходих в Охрид. Качих се на Самуиловата крепорт и от там чух пеене на имам, което се чуваше из целия град
269
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предател си бе Зайо - предал си българските си баби и дядовци за две червени!
268
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Озлобелите макета от Севмак от злоба си режат вените. И с кражбите какво постигнахме.
267
1
 
15
 
! Отговори
Заев преди 2 години
Заев е в шок, той не може да си обясни как така след толкова метани из Европа, португалската министърка каза, че техният език е всъщност наш. Още не може да се начуди защо като само дето не им пълзя в краката, португалците му биха шута. В далечна Португалия ни разбраха, югозападната съседка още не може...
266
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо в този български форум е пълно с македонци югославяни? Да не би *** още да не е дошъл на работа? Я, хайде, като нямате нужда от *** и България - марш от форума!
265
0
 
8
 
! Отговори
До "македония е преди 2 години
До АнонименДа ви го имам и самочувствието и "държавата", щом "***" ви е непреодолимото препятстве.Дръжте се за албанците, там ви е "спасението". До десетна години ще сте провинция на "великата" Албания.
264
0
 
8
 
! Отговори
sd преди 2 години
всичките тези антибългарски изцепки ще им излязат през носа, ако въобще видят ЕС. Да стават руска или китайска губерния, това също е вариант.
263
0
 
9
 
! Отговори
ББ преди 2 години
никога няма да ви бъде приятел...убеждавам и децата си...ен.ч.рството в 21 век се връща,нищо не искаме от вас...спрете езика на омразата,обидите,лъжите и манипулациите,спазвайте подписаните от вас договори...елементарно...сърбоманче...югославия умре...не можете съживите мъртвец...бедно духом зависимо и властолюбиво...дребно...за власт лъжеш,ИТН моля ви ще гласувам за вас ако го обявите за персона нон грата...Вето!!!
262
0
 
6
 
! Отговори
МИЛЕН преди 2 години
тебе ще те оправят шиптърите България не ти трябва ЗАЕВ
261
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължавай да показваш среден пръст, за да не си предател.
260
1
 
1
 
! Отговори
северомакедонец преди 2 години
югословените от вси страни си *** раните во Преспа!!! Татарите ги пратиха да се учат, португалците им показаха деликатно истината, а посланикът на Холандия направо ги закла .Бърнабич *** щото я чака фиаско тип Заев...да се договаря с бугарите - резил....Кое югословенско сърдце ще го понесе това !!!!
259
0
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
България граничи с врагове,на които са подарени български земи.Затова от всякакви приятели-предатели от съседните нам държави,помощ и благодарност не искаме.