До Анонимен 41: "Нашенският овчар къде бере маслини в Балкана, за да си направи тази салата?" Не забравяйте че е брал някога когато северните части на Гърция и Турция са били Българска територия... ;-) ЕЕЕ не разваляйте кефа когато най-после все пак в нещо хубаво сме на първо място.. иначе все водим лошите класации .... Така все ще сме на дъното... Неистово имаме нужда от някаква гордост....
Направих си усилието да видя класацията и няма такова нещо. И на първо място от споменатия сайт е гръцката салата дакос - нещо като шопска салата но върху филийки хляб. А шопската салата е на 4-то място.
В класацията са взели участие само нашенци, за които за най-вкусна са посочили най-скъпата, която са яли, в случая - овчарска. Затова не виждаме много по-вкусните салати амброзия, цезар, капон магро, фатуш, капрезе, каредок или поне уолдорф. Единствено чобан салата, пардон, на български е овчарска.
Малко ми прилича като.От Витоша по високо нема и от Искъро по дълбоко нема.Като гледам из Европа какви опашки се вият за овчарска салата. Даже има илозунги,, Без руски газ можем, но без овчарска салата Не.
Никакв шопски, никакви очварски. Урсула ще ги забрани, защото трябва да се купуват гурмутата, те са еко , заемат около 3% от чинията и са по 50 грама порцията за по 30 евро
Това е най-вкусната салата, точно тогава, когато торта Гараш е най-вкусният шоколадов десерт. Кулинарният пътеводител има доста общо с България или по-точно с гласуващите тук, които си гласуват за своето не, защото е най-вкусно, а защото имат комплекси. Иначе овчарската салата няма НИКАКВА царевица- дори и в пътеводителя го пише, а не е трудно и да се намери оригиналната соц рецепта. Иначе салатата е разкош, ако шунката е хубава, както и гъбите не са от консерва, а маслините- скъп сорт.
Салатата е хубава, но ако не са от консерви, приготвянето отнема мнооого време - пекат се чушки, царевица, варят се яйца и гъби, бели се, чисти се, реже се, рендосва се ... и то докат чакаш, изпиеш 5 ракии само с един домат и забравяш за салатата
И шопската салата и овчарската,като разновидност са много вкусни,зависи с колко качествени продукти са направени.Ако ти сложат прокиснал домат и изсъхнала краставица,и сирене с палма ефекта се губи.Имаме хубави неща,но слаба реклама и не винаги добросъвестни готвачи.
Не Шопската, за Овчарската става въпрос. Тя е наистина най-вкусна. Има много неща в нея и си е направо основно ястие.
При предишни изследване в ЕС шопската салата беше обявена за най-вкусна.Всички чужди туристи у нас също признават,че е най-вкусна и баницата също.Пропуснали са и лютеницата.Бях на гости в Германия при българи,които бяха поканили немци.Направиха им шопска салата и ония си облизаха пръстите.Е,поне с нещо да се гордеем.
Така е, 20, скъпо е по заведенията. Ние затова вече не ходим по такива. Купихме си къща до морето - хем е като вила, хем я позваме когато и колкото искаме, хем си приготвяме сами храната и ни излиза в пъти по евтино. А и със сигурност - по-полезно. Заведенията яко прекалиха с цените. Трябвада си луд, за да даваш по 10+ лв. за салата, а има и нагоре. Няма никакъв смисъл. Да си ги ядат.
Вярно си е! Любимата ми храна целогодишно. Заедно с черешите, кайсиите и смокините. Тези неща мога да ги ям постоянно, всеки ден и рядко имам нужда от друго. Имат си всичко необходимо.
Сега остава да ни признаят и ракийката и киселото зеле.И бързо да го защитим пред ЕС като национални продукти,докато гърците не са ни ги откраднали,както стана със сиренето.
...че на всяко хранене вземаме аперитив ракия, почти целогодишно ядем шоп салат. Домат, герганка, лук и сирене. Салатата е мезе, а това дето е с толкова съставки повече ми мяза на манджа. Въпрос на вкус. Зимата кисело зеле, за шопската казах, понякога сух таратор, ако има мастика. По празниците правим Ути Бъчваров с царевица, зелен боб и др. съставки, жената ги знае. Но-само за мезе. Иначе да си хапнеш, супичка, шишчета, кебап, пържена риба, картофки и пр. Храна за кеф, не за наяждане.
Всичко яко поскъпна. Миналата седмица бяхме за няколко дни на нашето море. На плажа на Нестинарка, бирата ти е 7 лева вече, а преди година беше по 3 лева. Салати по десетина лева. Основните започват от 20 + , а приятели ходиха на Тасос и казаха, че там цените вече са едно към едно с нашите в таверните им. 3 евро бира, гръцка салата 6 евро, узо 4 евро. Нашите цени ги направиха като в Гърция, ама там минималната им заплата е 1500 лева
Класация: Овчарската салата е най-вкусна в света