САЩ съдят българин, подкупвал режима на Саддам

Людмил Дионисиев, работил за тексаска петролна компания, ще отговаря за незаконни действия, свързани с програмата "Петрол срещу храни"
15 апр 2005 09:20,
САЩ съдят българин, подкупвал режима на Саддам

Задържаният вчера в Съединените щати Людмил Дионисиев се яви пред съда в Хюстън, щата Тексас, по обвинение в незаконни действия, свързани с програмата на ООН за Ирак "Петрол срещу храни", съобщава БТВ.

Дионисиев, който работи за тексаската петролна компания "Бей Ойл", и собственикът на фирмата Дейвид Чалмър са изработили схема за даване не подкупи на бившия режим на Саддам Хюсеин, за да получават изгодни поръчки, като по този начин са злоупотребили със средства, предназначени за хуманитарни цели.

Двамата мъже са обвинени в "значително забогатяване, подпомагайки врага на Съединените щати". В същото време адвокатите на двамата обвиняеми съобщиха, че ще пледират за невинност на клиентите им, а освен това липсват каквито и да било конкретни доказателства срещу тях.

Вчера генерал Бойко Борисов съобщи, че София е предоставила информация на американските разследващи власти и по това дело не може да се правят връзки с български фирми и организации.

Присвоените от бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин милиони долари от програмата на ООН "Петрол срещу храни" до голяма степен са резултат от незаконни доставки на петрол в Турция и Йордания с мълчаливото съгласие на САЩ и Великобритания. Това заяви генералният секретар на ООН Кофи Анан.

"Само държави като САЩ и Великобритания разполагаха със сили, които можеха да спрат това. Но предпочетоха да си затворят очите, защото Турция и Йордания са техни съюзници", каза Анан.

Въпросните страни не са реагирали, за да компенсират загубите на съседите на Ирак вследствие на международните санкции.

Според американски представители корупцията, свързана с програмата, за периода 1996-2003 г., възлиза на около 1,7 милиарда долара, като тогавашният иракски режим е направил най-много пари чрез продажба на петрол извън програмата, припомня "Ройтерс".


Спонсорирано съдържание