Жена загина, двама ранени след експлозия в "Хаджи Димитър"

Учителка по биология е изляла в шахта на улицата химикалите метанол и етилов етер, които след реакция са предизвикали експлозия
1 фев 2008 17:10,
84
Жена загина, двама ранени след експлозия в "Хаджи Димитър"
На мястото на инцидента пристигнаха екипи на полицията, Бърза помощ и ДОТИ. Снимка: БГНЕС

Лидия Цекова, учителка по биология в столичното 1-во СОУ, загина, а други двама души пострадаха тежко след взрив в квартал "Хаджи Димитър" в София.

Малко след 16.30 часа учителката започнала да излива различни химикали в шахта (близо до блок 95), заедно със съпруга си Георги Цеков и Надежда Любенова.

Тримата пристигнали с автомобил и бързо започнали да изливат химикалите в шахтата. Те са жители на квартала и са се връщали от панихида, отслужена в памет на съпруга на Любенова.

В следствие на химична реакция, причинена от смесването на метанол и етилов етер, се получила смъртоносната експлозия.

Очевидци разказаха, че при ударната вълна капакът на шахтата изхвърчал и отнесъл главата на жената.

Съпругът й е с наранявания и в момента хирурзи оперират лицето и очите му, а Надежда Любенова е изпаднала в състояние на кома.

И двамата са закарани в шокова зала в "Пирогов" веднага след експлозията.

Според измерванията, които извърши екип на Гражданска защита около час след инцидента, няма опасност за населението в района.

Екипи на полицията са изпратени в сградата на 1-во СОУ, за да проверят дали са били изнасяни химикали от хранилището.

Преподаватели от училището разказаха, че химични вещества не могат да бъдат изнасяни без надзор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Svetla преди 16 години
i ko i ko toi seriozno li e cheznal be ... q kajete neshtu za nego taka poveche shtoto mnoo mu se kefq na komentarite ... chakam nqk1de da pishete za nego ... :P
61
0
 
1
 
! Отговори
и ловец съм и рибар преди 16 години
номер 65. след като течностите, които е изливала учителката по биология не са опасни да се взривят сами, то тогава остава варианта, че преди биоложката е отишла до шахтата и учителката по химия и е изляла и тя някакви течности в шахтата. След това идва биоложката без да подозира, че колежката я е изпреварила и взривната смес е налице :) А дали е възможно някой *** пушач да си е хвърлил цигарата в шахтата малко преди биоложката да налива препаратите?
60
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
ако е метанол- изключено! все едно в мивката да сипваш ракия,водка или чист спирт и да гръмне! ако е етер- той се изпарява на 35 целзиеви градуса и е запален гори с безцветен пламък,но запален.... ако е тетрахлоромеетан- това е пожрникарската пяна за гасене на пожари! мисля си,че в канализацията е имало нещо,което е влязло в контакт с изливаните вещества и оттам се е получила реакция с отделяне на избухливи вещества.жалко! а не е възможно това да са химикали от училище- то няма пари за тебешир,камо ли за излишни химикали.
59
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Хм.. истинско чудо е че тази скъпа учителка не е свършила тази работа в класната стая.. както и да е мир на прахта и..
58
0
 
1
 
! Отговори
Luboto преди 16 години
Незнам що за училище е това 1 СОУ, но или един и същи ученик пише коментарите, колко готина е била учителката, или страшно неграмотни деца излизат оттам.
57
0
 
1
 
! Отговори
eraser13 преди 16 години
Много благодаря за съставките на взрива,ако може и тяхната доза да напишете....И няма да е сама учителката ,а ще има и деца с нея.***!!!!!
56
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Gospojata be6e dobar 4ovek ne vi li e sram da q opliuvate bez da zbaete istisnkata pri4ina .. i az sa6to e q znam to poznavax gospoja Cekova i znam, 4e ne be6e lo6 4ovek.Zamislete se malko.....Sigurno sa barzali da izxvarlqt ximikalite za6toto sa osetili vav kolata , 4e ne6to ne e nared i gi e bilo strax da ne gramne kolata .. tuk nestava duma za nevejestvo .. moje bi prosto sa iskali da predotvaratqt eksploziq nasred ulicata .. togava mojexa da zaginat i nevinni xora ....6to sa xora ste da opliuvate 4ovek koito nepoznavate , mir na praxa mu, bez dori da znaete kakva e istinskata pri4nina da prenasqt tezi opasni ximikali ....Bog da q prosti i da po4iva v mir .. , a dano sapruga i se vaztanovi i togava 6te razberem istinata! ;(;(;(
55
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
33 наистина задава много точни въпроси. Ако така поднесената информация е наистина вярна, то става дума да за нещо съвсем различно от обикновен нещастен случай.И до 35- а защо е бързала тази учителка, от кого, защо и от какъв товар са бързали да се оттърват тя и нейните сподвижници?Но за съжаление и това нещастно събитие или евентуално предполагаемо престъпление, ще остане само в архивите на журналистите, защото следователите са "претрупани" с много работа и тези "дребни" събития въобще не представляват интерес за техния "висок професионализъм".
54
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Доста на зор са били след като в уличната канавка са изливали такива опасни вещества...Според Стандарт има версия, че са крали химикалите и са искали бързо да скрият следите от полицията..
53
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 16 години
относно взрива!...на първи прочит новината сякаш е написана от децата от предаването "малкият коментар"по BTV.Излиз едва ли не ,че тези тримата са чакали завършването на панахидата и по най-бързият начин се изнасят до шахтата да си излеят химикалите сякаш имат голям зор по малка нужда.
52
0
 
1
 
! Отговори
sas преди 16 години
5. - 13:26 - От: АнонименОще малко информация за другия случай в Люлин:Младеш на 17 години е починал в столичния квартал Люлин след побой между скинове и футболисти. Починалия е бил инициатора на побоя. Всичко е възникнало заради спор в информационната агенция dnes.bg. ..........Ще намеря темата в която е бил конфликта" Защо не трихте коментарите на хлапетата бе ?????? Ако бяхте трили нямаше да се стигне дотук.
51
0
 
1
 
! Отговори
алхимик преди 16 години
Метанол е спирта за горене.Какво са правили с него?Погребания ли са балсамирали?
50
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Отавете хората да си кажат думата бе редактор ли си заспала гано.
49
0
 
1
 
! Отговори
danko преди 16 години
i te/jitelite na kvartala-trimata/ BYRZO izlivali HIMIKALITE i to sled PANIHIDATA...mnogo prosti javno...ne6to ne e ba6 taka
48
0
 
1
 
! Отговори
danko преди 16 години
Тримата пристигнали с автомобил и бързо започнали да изливат химикалите в шахтата. Те са жители на квартала и са се връщали от панихида, отслужена в памет на съпруга на Любенова.-kade e vryzkata izob6to??ili ne sam az sym se napil ami i studentite ot DNES?ako ne mojte da otraziavte ***-nedeite-ima brigadi.Tova e informacia bez smisyl...
47
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Метанол и етер??? Знаете ли какво е това??? Етера се изпарява сташно бързо дори при много отрицателни температури и се възпламенява сам.
46
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Ти бъзикаш ли се?Много кофти хумор имаш.
45
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
ta koi po-to4no grobar umrq?
44
0
 
1
 
! Отговори
**** преди 16 години
Ne moga da povqrvam 4e tova se slu4i dnes s Cekova...Kolkoto i da ne sme q ovajavali,bqgali ot 4asovete, ne moga da spra da pla4a.Po4ivaite v mir gospojo!
43
0
 
1
 
! Отговори
lidis преди 16 години
Каква е тази невежест на учител по биология ,която използва улична шахта ,за да изхвърля химикал??!!!!!Мистерия или крими ?сама паднала в капана !