Взривове във военни складове в Челопечене, София се люлее

Нямало опасност от повече инциденти; по-рано казаха, че чакат нов силен взрив
3 юли 2008 06:40,
847
Взривове във военни складове в Челопечене, София се люлее
Взривът в Челопечене. Снимка: БГНЕС

Мощни взривове разтресоха София в 6.28 часа тази сутрин.

Това, което отначало повечето хора взеха за силно земетресение, продължи интензивно поне 30 минути.

Експлозиите са в склад за обезвреждане на снаряди в Челопечене.

Всички опасности с инцидента в поделението в Челопечене са преминали, обяви военният министър Николай Цонев пред журналисти след извънредното заседание на правителството.
 
Най-голямата опасност е била със склад с 20 тона тротил, които се е очаквало да се взривят, но тя вече е преминала, каза министърът.
 
Няма замърсяване на въздуха в района с вредни вещества, само нивото на прах е завишено пет пъти, посочи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

По-рано военните заявиха, че очакват до 30 минути нов взрив в петия и най-голям склад със снаряди в Челопечене.

"Взривовете ще продължат поне още 24 часа. В складовете има 20 тона тротил, което значи, че ще засегне район около 7-8 км и взривът ще бъде огромен", бе обявил за Дарик радио главният секретар на МВР Павлин Димитров.

Районът на взривовете е отцепен от екипи на полицията, пожарната и Гражданска защита.

Вътрешният министър Михаил Миков обяви, че се предвижда евакуация до 6 км. от мястото на взрива.

Столичното летище е затворено до 14.30 часа, преустановено е и зареждането с гориво на самолетите.

В кварталите в близост до мястото на инцидента блоковете се люлеят след всяка експлозия.

В някои от тях има счупени прозорци от ударната вълна. 

Гражданска защита съобщи, че има установени повишени концентрации на въглероден диоксид над София.

По данни на Агенцията за ядрено регулиране няма източници на радиоактивно и йонизиращо лъчение и радиационния фон в района е в нормални граници.

За безопасността на гражданите в района се препоръчва:

- да ограничат излизанията;

- при необходимост да използват памучно-марлени превръзки и маски или мокри кърпи;

- да затворят прозорците, за да се ограничи достъпа на замърсен въздух;

- да стоят далеч от врати и прозорци, с цел предотвратяване на инциденти от счупени стъкла и отломки при евентуални нови взривове.

Въпреки официалните информации, все още не е наясно дали има жертви и ранени.

90% от хората, живеещи в района, са евакуирани с четири автобуса на "Столичен автотранспорт". Мястото около инцидента е отцепено от линейки, полиция и пожарни коли.

Напълно е блокирано движението на автобусите по линии 118 и 119, които се движат в района на инцидента.

Премиерът Сергей Станишев е разпоредил пълна проверка на случая с взривовете във военните складове.

Министър-председателят е наредил на министрите Михаил Миков, Николай Цонев, Емел Етем незабавно да отидат на мястото на инцидента, а химически части на Българската армия да извършат химически и радиационен анализ на въздуха и почвата.

В 9 часа започва извънредно заседание на Министерския съвет, на него ще бъде изслушан доклад на началника на Генералния щаб Златан Стойков, на началника на Гражданска защита и на Здравното министерство.

На мястото е президентът Георги Първанов и столичният кмет Бойко Борисов.

ЧЕЗ е прекъснал електрозахранването  в Челопечене във връзка с инцидента във военните складове днес, съобщиха от  дружеството.
       
В 7.50 часа, по молба на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", са изключени изводите за Челопечене и частично е прекъснато електрозахранването на селата в близост до инцидента - Яна, Кремиковци и Ботунец.    

Предстои, в следващите часове, по молба на Национална служба "Гражданска защита" , да бъде прекъснато електрозахранването и на селата Чепинци и Локорско. 

Dnes.bg приканва свидетели на експлозията и жители на Челопeчене да се свържат с редакцията ни на телефон 8129852 или на e-mail - Info@dnes.bg да разкажат подробности около взривовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


847
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
807
0
 
2
 
! Отговори
ICHI преди 15 години
Еййй луди ни направиха бе!!! Как може такова нещо да не ти казват какво се случва? Земетресение, взрив ли му майката вече! Давайте да се махаме до като е време :)
806
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Да ИЗБУХНЕМ заедно с групите:BiohazardDestructionCradle of Filth6 Feet UnderCoal ChamberFaith No MoreIn FlamesRob ZombieCannibal CorpseNapalm DeathZero Tolerance
805
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Организирани са инженерни части да проверяват дали в шесткилометровата зона в Челопечене има някакви осколки или неща, които са изхвърчали от складовете. Това съобщи министърът на отбраната Николай Цонев в пленарната зала на парламента, цитиран от БТА.Той изрази предположение, че до края на деня обезопасената зона ще бъде стеснена до около един километър.Министърът каза още, че са направени аеро снимки и общото мнение е, че от общия сграден фонд на поделението е останала само сградата на щаба, всичко останало е взривено. Цонев добави, че поделението в Челопечене, което е пряко подчинено на ГЩ на БА, има два цеха за сглобяване на боеприпаси и излишни взривни вещества и склад за боеприпаси. Досега взривявания на боеприпаси в района на поделението не са извършвани. Поделението е в процедура на закриване и от две седмици не са извършвани действия по утилизация, допълни той.В складовете е имало 1494 т. боеприпаси, вече няма никаква опасност за населението, посочи Цонев. Министърът каза, че никакви договори с частни фирми не са сключвани, охраната на поделението е от държавна фирма "МОБА" на Министерството на отбраната. Той обясни, че първо е взето решение да се обезопаси двукилометрова зона около взривовете. Заемайки се с обезопасяването, се забавихме с информацията, което аз приемам за своя грешка, и не уведомихме по-бързо обществеността, за да не се притеснява, каза министърът.Цонев добави, че по мнение на експертите е решено да се увеличи зоната за безопасност на шест километра.Етикети: взрив цонев челопечене
804
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Нов мощен взрив се разнесе от военните складове край Челопечене.Жителите на кварталите в района твърдят, че експлозията е била по-силна от тези рано сутринта. Първо се е чул гърмът, а след това се е усетила взривната вълна.В същото време от Гражданска защита обаче твърдят, че е имало земетресение в района на София. Това потвърдиха и от Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН. В 15 часа и 12 минути е регистрирано земетресение с епицентър на около 15 км. в южна посока от центъра на София.Земетресението е с магнитуд около 3,2 по скалата на Рихтер и е усетено на територията на София.Oт Министерство на отбраната заявиха, че според последната им информация, която е от 15,10 ч. няма нов мощен взрив от складовете. От там добавиха, че имат информация единствено за спорадични слаби експлозии.
803
1
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Припомняме, какво има в складовете- стрелкови боеприпаси - 96 т - ръчни гранати - 52 т - изстрели за гранатомет ПГ - 7 - 210 т - 23 мм изстрели - 75 т. - 76,2 мм изстрели - 48 т - 85 мм изстрели - 252 т - 100 мм изстрели - 21 т - 115 мм изстрели - 17 т - 122 мм изстрели - 83 т - 125 мм изстрели - 94 т - 152 мм изстрели - 211 т - реактивни дълбочинни бомби - 20 т - бойни заряди - 23 т - взриватели - 204 т - пиротехнически средства - 68 т - други взривни вещества - 20 т
802
0
 
1
 
! Отговори
НЕ СЕ СРАМУВАМ ОТ МЕ преди 15 години
по скоро е имала тежка нощ! кой знае какви ги е вършила! ахахахаххахахахаххаха
801
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Кой знае , кой е разпродал сума ти от тия "боеприпаси" и сега за да "Излезне РЕВИЗИЯТА" направиха тая мизерия.А и тая министърка на авариите и бедствията до 9 и половина никаква я нема сигурно е спала и си е изключила телефона :о(((
800
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
И забравих да ти кажа, че повечето от протестите за защита на природада бяха организирани от СОФЯНЦИ, а не от такива като теб, дето гледат паричките и как да продаде бащината си земя (която е защитена територия) аман от *** хора значи! Пука ми за провинцията защото и аз съм човек и ходя на почивка и искам да ми е готино! Затова и не си хвърлям *** навсякъде, както сте свикнали на село "епа, тука ше го хвърлим, нали никой нема ме разбере"!!!!!!!!
799
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
много ясно че земетресението има общо с взривовете това са погреби тоест всичко е било в земята те се копаят надълбоко и се укрепват Малко ли гърмя под земята и над нея по принцип София е сеизмична зона няма начин да няма някакъв отзвук от цялото това нещо та това си бяха 1500 тона да не са малко гърмят в продължение на цял ден може и пак да се усети нещо подобно
798
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
абе ей смотан! ако ти опре и на тебе до , всичко трябва да тръгне от София, щото ВИЕ хубавите провинциалисти сте много умни и идвате в софия и нашият град се разраства, а твойто село (не знам дали си от град, ако си тогава твоят град) си седи на едно и също ниво!Щото точно такива като теб идват тука, цапате, плюят и пак недоволстват като стане нещо! Айде бегай си "у село да береш пиперо" :D:D:D
797
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
кво става бе, кво е гръмнало? аз до сега спах и ме събуди земетръса!...
796
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Е толкова конспиративни теории наведнъж не бях чувал в живота си !
795
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
nikoi ne e iskal ot tqh da vlizat vutre mnogo qsno no nikoi ne informira horata po nikakuv na4in mojeli li sa da go naprawqt mojeha a te do 9 4asa edinstwenoto koeto kazwaha e 4e gori sklad 4ak kum 11 vzeha da goworqt za trotila za6to ne informirat za6to nikoi ne izleze da kaje ima towa i towa opasnosta e takawa ! mnogo li im e struwalo da owedomut horata mnogo li im trqbva6e ???? kolko vreme im be nujno
794
0
 
1
 
! Отговори
КНК преди 15 години
Ти си толкова анонимен ,колкото аз съм цар на Шотландия.Ти си си чисто парче ченге или син на ченге/предател на народа/.Другия вариант е да си много зле с главата и затова преповтаряш приказките на крадците и разбойниците за Иван Костов и неговото управление.АЗ НЕ СЪМ КОСТОВИСТ,СЕДЕСАР,СИН ИЛИ НОВОСИН, както се изразяваш.АЗ СЪМ ГРАЖДАНИН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ЖЕЛАЯ ДА ЖИВЕЯ ДОСТОЙНО И СПОКОЙНО.ЕДИНСТВЕНИЯ ПЪТ ПО КОЙТО МОЖЕ ДА СТАНЕ ТОВА Е ПЪТЯТ ОПРЕДЕЛЕН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ИВАН КОСТОВ.Не случайно твоите хора от "червената кохорта"се опитват да вървят по този път,макар с голямо неудоволствие и всевъзможни хитрини за да крадат.Това е единствено верния път,което е ОЧЕВАДНО,без да си лудо влюбен в един или друг политик.Политиците си отиват,но гражданите остават и най-важно е как живеят в собствената си страна.Като си съгласен за делата и резултатите от тях ще ти дам няколко примера : 1) До 1996г. от икономиката на държавата бяха източени 93 милиарда долара/според БНБ/-сигурно Иван Костов е виновен.2)За времето от 1997-2001г. заплатите и пенсиите бяха увеличени 10/ДЕСЕТ/ пъти,но сигурно Иван Костов няма участие в това.3)През този период външния дълг на страната беше намален с близо 4 милиарда долара.Според твоята логика Иван Костов е извадил от крадените пари защото се смилил над народа и платил малко.Ами нека тези с 93-те милиарда извадят поне 10 милиарда сега и да помогнат.4)Ако си почтен човек ще си спомниш,че окрадения валутен резерв на страната беше увеличен от 200 милиона долара на цели 3,7 милиарда.Да не ти споменавам за Шенген ,чуждите инвестиции итн. и т.н.все полезни за народа неща,които никой преди него и след него не можа да направи.АЗ ХАРЕСВАМ ПОЛЕЗНИТЕ ЗА МЕН НЕЩА,А НЕ ИВАН,СИМЕОН,СЕРГЕЙ,АХМЕТ,БОЙКО,ВОЛЕН И КАКВИ ЛИ НЕ ОЩЕ.
793
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
хора недейда да говорите много, а вижте какво става с тая държава! време е да сме народ, а не хора!
792
0
 
1
 
! Отговори
mitkov преди 15 години
edin ot mnogoto..."Еми да-страх ги е! А в Щатите когато гръмнаха кулите, пожарникари и полиция влизаха в срутващите се сгради-нима тях не ги е било страх?! Има ли нещо в нашата скпана държава, което да е в ред? Някой, който да си гледа работата за която получава пари? За изпълнение на дълг да не говорим...."e ti kakvo iska6,da otidat i da praskat s voda i pqna,ili da nosat snariadite i da gi hvarlqt v blizkite vodoemi,tapako..voenen sklad ili sklad s vzrivni materiali,tragne li ... nqma spirane !
791
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Е компетентния не ми се обясняваи като не си бил там и не си видял и не си го преживял си затваряй устата 1-во Във въпросния склад "охраната" от частната фирма си чесала оная работа докато осъзнаят че е станал пожар това става много по рано да подчертая та жидели те пожара и понеже знаят какво охраняват са тругнали да се изнасят по най бързия начин междувременно се обаждат в полицията (ако не се бяха евакуирали от склада въпросните нямаше да са живи) от там полицията реагира но само с това да отцепи движението след първия взрив единствения и отишал на място е бойко борисов от там той се разпорежда за гражданска отговорност пожарна линейки и автобуси за хорaта от него точно медиите получават информация първия взрив е в 6 и 28 информация идва в 7 и 15 точно когато се чуват идвачи линейки да 45 минути но определено освен тях са имали много повече време да направят нещо например... А? А защо не да предупредат хората в раиона всички много добре са знаели какво има в погребите та те при учебна стрелба ти броят патроните в склад няма да знаят какво представляват тези 1500 тона нищо не им е навреме заплахата от 20 тона тротил бяха много реални заради намиращите се в близост стари детонатори достатъчно е било един да даде искра и хоп ж радиус от 5 км едно нищо щеше да остане *** в случая беше че хората бяха ежакуирани на 3 км в Ботунец до язовира както се казва кел фаида но да оставим това тротила които не грумна ПОЧУДО а не от нечия реакция (в момента никой ничщо не гаси и не предприема заради безопасноста на хората им докато не грумне и последното патронче с барут защото не се знае какво е останало отдолу..) та взрива можеше да повлиае на намиращите са само на 2 км Доменни пещи на Кремиковци и от там вече щеше да стане страшно понече там се нямират най големите залежи на уран на балканите и цялата тази заплаха си беше много истинска и само на кусмет не се случи единственото което вупросниите органи направиха беше да отцепят раиона повтарям за движение към него да евакуират хората от челопечене и чепинци а жсички останали как се изрази министара .. а да "по желание" иначе просто все още стоят и наблюдават какво друго може да се направи тротила се размина сега само ще чакаме
790
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Извинение,не до 767, а до 766
789
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Рожбе,аз не съм онзи анонимен, към когото се обръщаш, но езиците не се знаят, те се говорят!
788
0
 
1
 
! Отговори
mladej преди 15 години
ei kakvi kuhi leiki ste. hodete na ploshtada, puk dano vi vzrivi nqkoi