Взривове във военни складове в Челопечене, София се люлее

Нямало опасност от повече инциденти; по-рано казаха, че чакат нов силен взрив
3 юли 2008 06:40,
847
Взривове във военни складове в Челопечене, София се люлее
Взривът в Челопечене. Снимка: БГНЕС

Мощни взривове разтресоха София в 6.28 часа тази сутрин.

Това, което отначало повечето хора взеха за силно земетресение, продължи интензивно поне 30 минути.

Експлозиите са в склад за обезвреждане на снаряди в Челопечене.

Всички опасности с инцидента в поделението в Челопечене са преминали, обяви военният министър Николай Цонев пред журналисти след извънредното заседание на правителството.
 
Най-голямата опасност е била със склад с 20 тона тротил, които се е очаквало да се взривят, но тя вече е преминала, каза министърът.
 
Няма замърсяване на въздуха в района с вредни вещества, само нивото на прах е завишено пет пъти, посочи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

По-рано военните заявиха, че очакват до 30 минути нов взрив в петия и най-голям склад със снаряди в Челопечене.

"Взривовете ще продължат поне още 24 часа. В складовете има 20 тона тротил, което значи, че ще засегне район около 7-8 км и взривът ще бъде огромен", бе обявил за Дарик радио главният секретар на МВР Павлин Димитров.

Районът на взривовете е отцепен от екипи на полицията, пожарната и Гражданска защита.

Вътрешният министър Михаил Миков обяви, че се предвижда евакуация до 6 км. от мястото на взрива.

Столичното летище е затворено до 14.30 часа, преустановено е и зареждането с гориво на самолетите.

В кварталите в близост до мястото на инцидента блоковете се люлеят след всяка експлозия.

В някои от тях има счупени прозорци от ударната вълна. 

Гражданска защита съобщи, че има установени повишени концентрации на въглероден диоксид над София.

По данни на Агенцията за ядрено регулиране няма източници на радиоактивно и йонизиращо лъчение и радиационния фон в района е в нормални граници.

За безопасността на гражданите в района се препоръчва:

- да ограничат излизанията;

- при необходимост да използват памучно-марлени превръзки и маски или мокри кърпи;

- да затворят прозорците, за да се ограничи достъпа на замърсен въздух;

- да стоят далеч от врати и прозорци, с цел предотвратяване на инциденти от счупени стъкла и отломки при евентуални нови взривове.

Въпреки официалните информации, все още не е наясно дали има жертви и ранени.

90% от хората, живеещи в района, са евакуирани с четири автобуса на "Столичен автотранспорт". Мястото около инцидента е отцепено от линейки, полиция и пожарни коли.

Напълно е блокирано движението на автобусите по линии 118 и 119, които се движат в района на инцидента.

Премиерът Сергей Станишев е разпоредил пълна проверка на случая с взривовете във военните складове.

Министър-председателят е наредил на министрите Михаил Миков, Николай Цонев, Емел Етем незабавно да отидат на мястото на инцидента, а химически части на Българската армия да извършат химически и радиационен анализ на въздуха и почвата.

В 9 часа започва извънредно заседание на Министерския съвет, на него ще бъде изслушан доклад на началника на Генералния щаб Златан Стойков, на началника на Гражданска защита и на Здравното министерство.

На мястото е президентът Георги Първанов и столичният кмет Бойко Борисов.

ЧЕЗ е прекъснал електрозахранването  в Челопечене във връзка с инцидента във военните складове днес, съобщиха от  дружеството.
       
В 7.50 часа, по молба на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", са изключени изводите за Челопечене и частично е прекъснато електрозахранването на селата в близост до инцидента - Яна, Кремиковци и Ботунец.    

Предстои, в следващите часове, по молба на Национална служба "Гражданска защита" , да бъде прекъснато електрозахранването и на селата Чепинци и Локорско. 

Dnes.bg приканва свидетели на експлозията и жители на Челопeчене да се свържат с редакцията ни на телефон 8129852 или на e-mail - Info@dnes.bg да разкажат подробности около взривовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


847
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
767
0
 
1
 
! Отговори
haskovliqta преди 15 години
Министърът каза "правим икономии и базата се охранява от частна фирма" Ще ми бъде интересно кога частна фирма ща започне да охранява Пентагона примерно...Мисля, че мераклии за там веднага ще се намерят. Примерно някоя фирмичка на Бин Ладен :). При тях това звучи като виц, в България армията вече я правят чатна... родоотстъпници
766
0
 
1
 
! Отговори
za anonimen преди 15 години
Колко езика знаеш че ми казваш че съм неграмотна, аз съм преводачка рожбо и знам 6 езика, така че едно н в повече или по-малко не е мн. важно, важното е че в България има мн. безработни които се чудят как да си запълнят деня с празни приказки по въпроси по които нямат никакво мнение и нападат сънародниците си само, враждата ви е ослепила за съжаление, много жалко наистина за вас.
765
0
 
1
 
! Отговори
Орлин преди 15 години
Хора спрете се това ли е народа един свестен коментар няма само се надприказвате кой е по-умен кой не смотан. Заради ей такива приказки гърмят разни неща защото само много приказваме.Извинете ме за офф-топика ама се ядосвам като си мисля , че народа ни е умен, а той ме опровергава с толкова много грозни постове!
764
0
 
1
 
! Отговори
... преди 15 години
... до кога ще продължава тази мърлящина и безотговорност в България и няма ли най-после някой да си поеме отговорността за неспособността да си върши работа. Спряха приходи от ЕС, мониторинг на недоверие, а сега щяха да избият и народа си с взривове... Пълна простащина и безхаберие съчетано с наглост и дебелоочие...
763
0
 
1
 
! Отговори
до софиянци преди 15 години
Стига сте мрънкали и сте си стояли у вас ами отивайте на някой площад иначе нищо няма да се оправи - вие сте си виновни за всичко което ви се случва !
762
0
 
1
 
! Отговори
Сова Харис преди 15 години
Според моите проучвания и сравнявайки ги с мобилната станция ,въздуха е чист планински а водата е на качеството на Девин ,или казано още един хубав ден за българската демокрация
761
0
 
1
 
! Отговори
nu преди 15 години
това чудо днес беше връх на цинизма на управниците, за съжаление,избрани от нас.Видях мъже, които плачеха, видях хора, в чийто очи имаше ужас. Питам "какво трябва да стане още, за да разберат висшестоящите, че не може само да се краде?"А ние не трябва само да стоим и да обсъждаме станалото.Хора, от 15 години насам нищо не се случва , освен простотии и по-голямо обедняване на населението. Чудя се докога ?!
760
0
 
1
 
! Отговори
AHAHAHAH преди 15 години
Правилото е за прилагателни, бе!
759
0
 
1
 
! Отговори
бъг преди 15 години
спомняте ли си когато в перник имаше обгазяване от тец-а..кмета на перник каза .. нее е опасно ако несе вдишва :) хаха не дишайте !!!
758
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
според мен ако нещата са така както ни ги представят компетентните хора то реакцията е била бърза и навременна. начало 6:30 и какво искате в 6:35 вече да има пълен анализ и данни така ли? мобилизация на сили, отиване на място, оглед, анализ изследвания според мен реакцията беше добра. това не означава, че защитавам власт имащите - ако някои излезе официално и даде пълно и ясно обяснение какво е имало в склада, какви са вероятните опастности какво се прави нещата ще са по-добре. четох възхита от бат бойко как отишъл първи на мястото - ок евала му ама какво от това? предава инфо като журналист не може друго да направи. все пак не забравяъте, че там на място стоят доста хора от съответните органи и вършат неща съобразно разпореждания от горе и малко или много рискуват. а иначе анархията във високите етажи на властта и безхаберието е ок
757
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
с приятелката ми тичаме по комбинизони в центъра на София и крещим...решихме да изгорим стреса и калориите...софиянци, DON`T PANIC GET NAKEDs edna priqtelka sme v centura na sofia, ti4ame po kombinizoni, kreshtim i se skubem edna-druga! reshihme da izgorim malko kalorii mejduvremennoDON`T PANIC GET NAKED!
756
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
голема работа... пукайте ко щете не ми пука...
755
0
 
1
 
! Отговори
бъг преди 15 години
осъзнайте се бе хора .. идва времето на АТАКА ...
754
0
 
1
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
"Този взрив не е случаен , това не е никъкъв инцидент . Прикриват с него някъква далавера"Е, то е ясно. Това е склад за боеприпаси с изтекъл срок на годност. Вероятно вече се досещате с какви патрони се стреля по стрелбища в София и т.н. Радостносто от цялата работа е, че според мен поне половината наличности в склада вече ги няма :) Вероятно е наближавала инвентаризация и унищожаване на боеприпасите. За да не се забележат липсите, хората просто са запалили склада. Чиста работа. Според вас как може да си пазач на такъв склад и да останеш жив след подобна експлозия ? Просто народа се е изнесъл предварително.
753
0
 
1
 
! Отговори
НЕГРАМОТНА СИ ТИ ПАТ преди 15 години
Правилото за двойното Н е за съществителни, които завършват с наставка -НЕН. СЪВЪРШЕН не е от тях. Въпреки, че звучи така НЕ СЕ ПИШЕ ТАКА! Това се учи някъде в трети клас. Ако искаш да намерим СЪВЪРЕШНАТА ти учителка и да я питаме и нея какво ще каже, а ?
752
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ами след като държавата не й предлага на жената една хубава и удобна за нея работа, за да си гледа детето ще трябва да работи повече независимо какво, само и само детето да е добре и чесно да ти кажа 742 и аз бих плюл държавата... пример в Германия ти дават помощи за да гледаш децата си сигурно по големи и от твоята заплата, а това че ти си се уредил е отделен въпрос. Аз също не се оплаквам... по някакъв начин се оправям аз съм на 20 години и се казвам Христо. Яд ме е само че майка ми работеше адски много за да мога аз да БЪДА НЯКОЙ в момента, а не детето й да избива комплекси от това че някой деца има повече отколкото то. Тъй че не знам това е твое мнение, но за мен детето има пълното право да мрази държавата си. Аз я обичам. Обичам я не заради народа й, не заради такива като теб, а заради такива като майка ми, заради такива като мен самия... повече няма какво да ти кажа! Лек и успешен ден на всички (от провинцията или не) БЪЛГАРИ СМЕ И ТАКИВА ЩЕ ОСТАНЕМ!!!
751
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Съгласен съм за делата. Но точно заради делата слагам всички в един кюп за ИЗМИТАНЕ- БСП,СДС/ОДС(в това число и новите сини - ДСБ,ССД),НДСВ,ДПС. Това са доказани язви за обществото.Не съм съгласен за Костов. Резултатите от управлението по негово време наистина бяха великолепни, но ЛИЧНО за г-н Костов, Надежда Михайлова, Ал.Йорданов и т.н. Ако г-н Костов мислеше за държавата резултатът щеше да е много по-различен. Затова го слагам в същия кюп .И ТИ КАЗВАМ (НАБИЙ СИ ГО В ГЛАВАТА) - СЪС СТАРИ НОВ БАРДАК НЕ СЕ ПРАВИ. Иван Костов е провален политик. Малцина сте тези, които още вярвате в него. Изчезващ вид сте. Проумейте го. Хората го видяха в действие що за човек и управник е. Няма дори нужда да ти прилагам доказателства. Свали сините очилца, отвори очи и виж зората в естествените й краски...
750
0
 
1
 
! Отговори
Сова Харис преди 15 години
Ти си крепостен селянин който знае два езика--слугински и майчин
749
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
abe tuka 6to iz4ezvat komentari??? kade e svobodata na slovoto? ili samo jurnalistite mogat da sa svobodni v slovoto si??? toq sait e po- zle ot komunizam!!!
748
0
 
1
 
! Отговори
juji преди 15 години
tuk ne e vupros koi *** selqnin ili puk grajdanin,stava vupros za bezxaberieto na durjavata za neinite tupi postupki zaradi koito stavat eto tekiva bezotgovorni raboti 1 4as im trebva6e da otidat tam i edin 4as ni e sme v panika i dori nz kakvo da ni posavetvat ami ako toq oblak se be razlql navsqkade s taq otrova?i vsi4ki olnici da se napulnqt i ko 6te pravqt i pravitelstvoto i ostanalite slujbi?otgoora e qsen em nitokakvoto si pravqt vseki put 6te si sroqt xoteli,molove,i tem podobni gluposti a nie naroda da mrem zaradi nexaberieto na durjavnicite kato ne moa da se spravqt s edna durja i ne mogat da si dignat zadnicite i da otidat na mqsto za da suob6tqt kakvi merki za sigurnost da vzemat xorata te putuvali 5 4asa xodili na komdirovka pa se vurnali pa emel etem 2.50 min i otnexa za da otide ko pravi tolkova vreme mi e 4udno.i drugoto ne deite da vikate toq bil selqnin drugiq bil grajdanin...VSI4KI SME XORA I AKO IMATE AKUL MALKO 6TE KAJETE 4E SUM PRAVA ZA6TOTO VSI4KI SME EDNA NACIQ ZATVA IMA DURJAVA NA KOQTO UJ SE OBOSLAVQME.i ne v takuv krizisen moment da se psuvate i taka natatuk za6tot ne selqnite kakto gi nari4ate sa vinovni a pravitelstvoto.