"Златният" кмет на Хасково избяга след далавери за милиони

Нито един от подадените сигнали за злоупотреби срещу градоначалника не е дал резултат
13 мар 2009 08:29,
107
"Златният" кмет на Хасково избяга след далавери за милиони
Снимка: БГНЕС

Избягалият от страната скандален кмет Георги Иванов е нанесъл на община Хасково щети, които според предварителни и съвсем приблизителни изчисления надхвърлят милиони левове. Това са заключенията на разследващите органи.

Кметът, който се очаква да бъде обявен за общодържавно и международно издирване, е облагодетелствал с общинска собственост сина си Павел Иванов, баджанака си Камен Гърбев и фирмата "Арес-2002" ООД на Иван Петров - Джона, съсобственик в която е тъщата на кмета.

Сред "златните" далавери на кмета беглец са: отстъпени права за строеж на парцел в двора на РСПАБ за построяване на хотел от фирмата на сина му; продадена срещу 25 000 лева вила на областната администрация, препродадена впоследствие за над 300 000 лева от баджанака Гърбев; незаконно отнети 6 дка земи от църквата "Света Богородица", прехвърлени на фирма с участието на тъщата на Иванов.

Един от фрапантните примери за неизгодна сделка, явен конфликт на интереси и заобикаляне на закона е учреденото право на строеж върху общински имот от 4.09.2003 г. в полза на стария бизнес партньор на кмета Иванов, Манол Делчев от гр. Първомай. Според запознати, и до момента двамата имат общи бизнес интереси.

Самият Делчев обаче научава за споменатата сделка едва през 2006 г., когато е извикан да прехвърли това свое право на еднолично притежаваната от кметския син фирма "Бета-П" ЕООД. Тя е учредена през същия месец, когато собственикът й едва е навършил пълнолетие и е все още ученик. С куп административни нарушения, в противоречие с правила и норми, същият кметски син получава право на строеж на хотел върху 1271 кв. м срещу само 40 672 лв. - близо два пъти по-ниско от данъчната оценка.

Списъкът с далавери на забегналия кмет продължава с безобразията му в областта на строителството, където фирми на неговата съпруга, на другия му син Станислав Иванов и на приближени лица получават поръчки за изграждане и ремонт на различни обекти на обща стойност 5 471 667 лв. Комисията за борба с корупцията е сезирана и за друга незаконна схема на градоначалника на Хасково - граждани, нуждаещи се от административна услуга, са принуждавани да правят дарения в полза на общината, за да им бъде издаден съответен административен акт.

За целта кметът Иванов издава специална заповед № 06/5.01.2005 г. С нея се изисква подготвените разрешения за строеж или за въвеждането в експлоатация на обекти след подписа на главния архитект да му се представят "за контрол", тоест за административен рекет.

Неправомерни кметски действия лишават намиращото се в ликвидация дружество "Хасково Табак" АД от две негови сгради, намиращи се в града върху площ от 4368 кв. метра. Сградите - държавна собственост, са продадени при неясни основания, а в Агенцията по вписванията липсват документи за покупко-продажба на имота. Отказът на община Хасково, тоест на кмета Иванов, да издаде данъчни оценки на дъщерното дружество на "Булгартабак холдинг" му нанасят вреди в размер на около 200 000 лева месечно върху непогасените му задължения.

Учудващо е, че нито един от подадените до този момент не един и два сигнала за кметските злоупотреби до различни институции в държавата не е дал никакъв по-сериозен резултат. На никого не са направили впечатление и загубените от общината поради неявяване на последна инстанция съдебни дела. Така е изгубен апетитният бивш средношколски лагер в село Равда, придобит от престъпния наркобос Митьо Очите.

По същия нагъл начин сградата на Битовия комбинат в самия градски център отпада от общинските имоти и без много шум е закупена от приближената до кмета Иванов фирма "Алекса".

Само преди месеци Комисията за борба с корупцията в Народното събрание даде на прокуратурата 14 сигнала за корупция срещу Георги Иванов и срещу областната управителка Райна Йовчева. Те бяха за незаконно определяне на такса смет, продажби на силно занижени цени на общинския лагер в Равда и за продажба на бизнес центъра в града.

Подадените данни са още за общинския ТЕЦ, за който е имало наказателно дело, прекратено точно преди да се внесе обвинителния акт в съда, за продажбата на терен зад Математическата гимназия в града и на имот в парка Кенана, които веднага са били препродадени на много по-високи цени. Докато тези терени се продават, кметът умишлено забавял приемането на градоустройствения план на Хасково. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Интегигентен крадец" ... А ние дето бачкаме за едната заплата трябва да сме ***
25
0
 
0
 
! Отговори
valsodar.blog.bg преди 15 години
След премиерата на филма "Бягството на Златният кмет" очаквайте и продължението му "Загадъчното изчезване на Балансьора" и "Родину Мат - Премиера ни зове " :)
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Съгласен съм с 17.Който не е ходил в Хасково не знае как се преобрази града.И той краде но по интелигентен начин.В останалите градове само крадат.Не го подкрепям но е факт че преобрази града.Улиците са европейски,алеите също.Целия град..
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
я да оставите човека на мира че сега като го тръшнат едни болести мали
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
hahahahahahahahahah taka e =))))))))))))))))
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
na kriv h-u-y- walnata mu pre4i
20
0
 
0
 
! Отговори
реалист преди 15 години
Нещо ме съмнява тая работа. Изведнъж Барековци, прокурори и клакьори се юрнаха да "разобличават" кмета на Хасково. А къде бяха досега, ако той наистина е крал? Намирисва на поръчка, не че този е ангелче де. Или пак поредния балон, за да не говори за грабежите на министри, депутати и други управляващи. Интересно от тях защо никой не избяга? Ами защото знае че нищо няма да му се случи , сигурно!
19
0
 
0
 
! Отговори
пак аз преди 15 години
Аз какво Ви казах преди една седмица в отговор на един хасковлия, дето се радваше, че града им бил чист и спретнат, не боклучарник като София - да си мълчи, че в общината, областната управа и съда в Хасково са затънали до гуша в корупция и шуробаджанащина, много по-зле и от Дупница??!!?!!? Не знам защо от прокуратурата им гледаха сеира толкова време.
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Георги Иванов няма нищо общо с БСП. На последните избори се опитаха да го преборят с българин - лекар, но в редиците на ДПС - само му издишаха праха... В по-голямата си част хората го харесват, защото градът има европейско ново лице - нещо, което е България не се вижда често по градовете.
17
0
 
0
 
! Отговори
razgradski pop преди 15 години
abe za vsi4ko tova sa vinovni turцite...
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бил крал, та бил крал - да го съдят! Дори да се е облагодетелствал и за място в Рая, пак има какво да покаже на света. "Асково", както казва 5 е Хасково, далеч от мизерията софийска. Кметът тази година сложи метални контейнери за пепел, а София тъне в мръсотия и ***. Хасково е чист, прероден, с нови улици, сгради, с алеи и фонтани. Идете и вижте - няма друг такъв град в България. Крал бил... Карам си колата върху улици от огледало, мога да отида на театър, в нова художествена галерия, в библиотека, в парка. Мога да вървя без да дишам прахоляк и да се задъхвам, да гледам хартии и преливащи кофи. Светът научи за Хасково, Гинес, Божията майка - айде, кажете го за още някой! Избягал бил - всеки път щом слезна в центъра на града мога лично да му стисна ръката - там е! По улиците и между хората. Не съм от тия дето скочиха в защита на Галеви, ако е виновен - да си носи Кръста. Но не може да му се отрече приноса за града - Европейския Хасково - това нещо никой друг не направи!
15
0
 
0
 
! Отговори
prokuror преди 15 години
Защо не пишете, че е кмет на БСП, подкрепен от кръга Съзидание - творци-ченгета от софрата на Гоце Първанов. Това могат комунистите - народът да работи, а те да ядат наготово. Който гласува за БСП на изборите, *** по време на следващия мандат!
14
0
 
0
 
! Отговори
Пич преди 15 години
А, търсето го сега в ЮАР при кака ви Веска. Самият факт, че е разбрал кога да избяга е съвсем показателен как изтича информация от следствените органина милата ни родина.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какъв хубав човек,но малко изглупял,защо да бяга в чужбина,да беше си седял тук да му се спретне един процес и за няколко месеца всичко щеше да мине,както всичко в тази скапана държава.
12
0
 
0
 
! Отговори
v.b преди 15 години
до 9 Ти имаш способностите на Ванга от Хасково съм и не го видях .Ти май не си изтрезнял още .Вартбург липсва ти масло за двутактовата смес .
11
0
 
0
 
! Отговори
БКП преди 15 години
Още може,другари!Напред!
10
0
 
0
 
! Отговори
antonio преди 15 години
SAMO SE KRADE NA VSJAKADE TUKA V TAZI DARGAVA E NAPRAVO AD TUK VSEKI TE KRADE I VSEKI ZA KRAGBI MISLI ZAPOCHVASH OT LEKARI STIGASH DO ?
9
0
 
0
 
! Отговори
Wartburg преди 15 години
Samo ne znam kakvo to4no ozna4ava izbiagal,sled kato ciala sutrin govori po Btv?!
8
0
 
0
 
! Отговори
antonio преди 15 години
EMI TEKAE SAMO V XASKOVOLI A DRUGITE GRADOVE I SELA A GOSPODATA ORESHARSKI,OVCHARSKI,BORISVSKI,KOSTOVSKI,PARVANOVS KI I CARE I AHMET DOGANOCI KADASE NALI DARGAT POLUGENIETO HHAHA SMESHNA KARTINKA
7
0
 
0
 
! Отговори
merkator.blog.bg преди 15 години
Няма държава, няма ред! Нищо чудно...а комунистите в лицето(?!)на Татяна Дончева пръкнаха закон в услуга на такива "държавници"!!! Но кой избра бсп и дпс?!?! Българският "народ"....така е то!!!!