ГДБОП хвана 2-метрова Афродита

Античната мраморна статуя вероятно е на богинята
Обновена: 30 окт 2010 11:53 | 30 окт 2010 11:51,
34
ГДБОП хвана 2-метрова Афродита
Снимка: МВР

Антична двуметрова мраморна статуя - вероятно на Афродита, бе открита при операция на ГДБОП, съобщиха от МВР.

Ор полицията разбили  организирана престъпна група, извършвала незаконни археологически разкопки на територията на обект Улпиа Ескус, до плевенското Гиген и околността.

Петимата от групата извършвали и нелегални търговски сделки с придобитите при иманярските разкопки паметници на културата.
В хода на операцията са иззети 2-метрова мраморна статуя, вероятно на богинята Афродита, както и около 200 различни антични римски  монети  - денари и сестерции, малки метални статуетки, фрагменти от златни апликации от конска амуниция, оброчни плочки на боговете Асклепий и Хигия .


Статуята е намерена закопана в двора на къщата на братята  в с.Гиген. Мраморната скулптура вероятно е била изровена в периода 2006-2007 г от земите на Улпиа Ескус, а по-късно укрита до намирането на подходящи клиенти.

Предстои уникалната находка да бъде транспортирана към Плевенския окръжен музей с охрана от МВР. Ще бъдат насрочени и експертизи на откритите културни ценности.


При полицейските действия са иззети още пет металотърсача, както и парчета от глинени съдове и фрагменти от други антични вещи и фигурки.

Организатори на групата са братята Н.П./49г./ и П.П./31г./ от с.Гиген. С тях в групата е и З.К./46г./ от Гулянци, Г.Ц. /49г./ от с. врачанското с. Михайлово и Г.Д. /59г./ от Пордим. Първите трима са известни на органите на реда за иманярство и  незаконна търговия с културни ценности.


Петимата са задържани за 24 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: статуяАфродита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Mery преди 13 години
До #26:Като не те вълнува,защо пишеш? Прехвърляш се на друг коментар и толкова. Доколкото зная,ятагани,саби,пищови и пушки кремъклии не се намират в земята, а се купуват. И не разбрах кой е крадец. В такива случаи играят парите, а не кирките. Did you understand? И си пиши името,никой няма да те изяде!
33
0
 
0
 
! Отговори
истината преди 13 години
ГДБОП - явно ще замести едновремешната държавна сигорност ,а именно те ще започнат изнасянето на иззетите тъй наречени културно исторически ценности били те такива или не ,като се има предвит как се тълкува понятието културно историческа ценност. Това е поредния гаф на сегашните управници .продължават ограбването и на държавата и на техните поданици .
32
1
 
1
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
АФРОДИТА...ДРЪН, ДРЪН....АМА НАЛИ ДРУГА НЕ ПОЗНАВАТЕ....
31
2
 
1
 
! Отговори
Тиберий преди 13 години
Я кажи във вашия музей приемате ли дарения от частни лица,под дарения имам предивд артефакти?
30
0
 
3
 
! Отговори
запозната преди 13 години
Фифи, ти навярно си от някое село. Аз съм музеен работник. Ако знаеш какво е в музея, ще ти се прище да си си там на село в твоята си гробничка. А и ако си мъжка статуя, чурката ти задължително е отчупена. Няма да можеш да ми гледаш под полата. Ду ю андърстен Фифи?
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като прочетох заглавието и си ми помислих че става дума за 2-метрова *** и се ужасих :)
28
2
 
9
 
! Отговори
Тиберий преди 13 години
Ами в другите държави археолози и ''иманяри'' работят заедно,археолозите се обръщат към тези така наречени ''иманяри'' с думата колега,но не в наща държава тези хора се считат за престъпници.Точно тези олигарси изнасят ценностите от България,ако примерно тук дадат за една монета 30лв след това в някой оказион из Европа,за тази същата монета взимат 150 евро.Това е действителността.
27
2
 
13
 
! Отговори
Gabi преди 13 години
Най-големите сбирки са у т.нар. олигарси - В.Божков,Д.Иванов - бивш началник на 6-о управление на ДС и т.н.Напр.,Д.Иванов беше разорал с мощни трактори цяла мест ност в с.Сухаче Врачанско,за да търси римски пари и вещи.Държавата там не се меси,защото бият през пръстите.Иманяри от доста време работят орга низирано и често знаят много повече от археолозите.Д-р Китов направо се сърев новаваше с тях,за да извлече нещо читаво.А кметовете и РПУ-тата или нехаят, или работят комбина с тях.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И нас точно какво ни вълнува , че едни крадци са ограбили друг крадец?
25
0
 
9
 
! Отговори
Mery преди 13 години
Навремето,при ареста на Ив.Славков (Батето) му бяха конфискували голяма сбирка оръжия,която той имаше, като незаконна и опасна за употреба.Сбирката включваше саби,ятагани,стари - от турско робство пищови-кремъклии и револве ри ,за които патрони няма,шмайзери,също без муниции.След известно време Батето си поиска сбирката,но се оказа,че тя е разграбена от офицери от полици ята-любители на антично оръжие.Опитаха се да го излъжат,че оръжието е прет опено в Кремиковци,но Батето не е от вчера.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега и статуята да я сложат на съхранение в митническият склад на летище София.
23
2
 
2
 
! Отговори
до фифи 17 преди 13 години
Гола ли ще лежиш в музея?
22
0
 
5
 
! Отговори
Тиберий преди 13 години
Именно,за това говоря реват,че ''иманярите'' окрали,ограбили и разпердушинили арх.обекти ама защо не се погледант самите те как стопанистват тези обекти,по какъв начин вадят артефактите от тези обекти,видя се господина Китов,лека му пръст как извади златната маска от ''Голямата косматка'',за малко да я онищожи и с две думи такава ни е цялата работа.Не поставям всички археолози под общ знаменател има и такива,които си разбират от работата и я вършат съвестно.
21
0
 
4
 
! Отговори
фифи преди 13 години
Имаш право, но аз няма да си дам къщата. Първо, защото си я строя с пот на челото и хемороиди то камъните, дето вдигам. Второ, защото и без да я обябяават, там казцат доста врабчета и славеи и пак си е архитектурен обект. Трето, защото държавата подари и препродаде наше общо държавно военно и частно имущество на чужденци ид руги, с което ми падна в очите като държава. Така, че няма да съм съгласен по въпроса с изземването. А и тези, които разсипваха и заграбваха общото, те са за одит!
20
0
 
6
 
! Отговори
фифи преди 13 години
Има правота в думите ти, защото много е относително това. Държавата иска да обсеби тия неща. Това не ес трашно. Страшнтото е, че после ги разграбват свои хора или ги продават и подаряват на други. Както стана с общите ни предприятия, заводи, язовири, зами - чиновниците ги разпродават и подаряват на други, даже и без да ни питат. Това е страшното, а не, че щял да вземе някаква си статуя на "Афродита". Ако ще е за Нац. Ист. Музей, е разбираемо? Но, ако ще я подарят на някой или продадат - гадно!
19
1
 
8
 
! Отговори
Тиберий преди 13 години
Така става в наща мила родина,намериха погрбална мугила в овощната градина на един човчец,заградиха я с бодилива тел и не го пускат да припари до нея
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е да,но ще станеш арх.обект след около 2000год :D
17
3
 
3
 
! Отговори
фифи преди 13 години
Ако стане, щкакто казваш, тогава ще си изкопая гроб в мястото си, ще се погреба с почести, а после ще извикам иманяри да ме открият и да ме обявят за архитектурна стойност. После ще ме откарат в София, ще си лежа по цял ден в музея, няма да плащам данъци, ще зяпам мацките като минават и живота ще е супер! А после ще гледам как се карат разни иманяри и ведомства за мен. Кеф!
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
25% какво ? По какви курсове ги плаща тия 25% . Представи си само как ти плащат 25% от намерена делва със златни монети . Голям майтап е тва.
15
1
 
4
 
! Отговори
Тиберий преди 13 години
Ами те така направиха нещата с тея закони,че ще обевят къщата ти за арх.обект,ще пристигант господа археолозите и строжа на къщатата ти,ще е до дам щото видиш ли това е собственост на държавата