ГДБОП хвана 2-метрова Афродита

Античната мраморна статуя вероятно е на богинята
Обновена: 30 окт 2010 11:53 | 30 окт 2010 11:51,
34
ГДБОП хвана 2-метрова Афродита
Снимка: МВР

Антична двуметрова мраморна статуя - вероятно на Афродита, бе открита при операция на ГДБОП, съобщиха от МВР.

Ор полицията разбили  организирана престъпна група, извършвала незаконни археологически разкопки на територията на обект Улпиа Ескус, до плевенското Гиген и околността.

Петимата от групата извършвали и нелегални търговски сделки с придобитите при иманярските разкопки паметници на културата.
В хода на операцията са иззети 2-метрова мраморна статуя, вероятно на богинята Афродита, както и около 200 различни антични римски  монети  - денари и сестерции, малки метални статуетки, фрагменти от златни апликации от конска амуниция, оброчни плочки на боговете Асклепий и Хигия .


Статуята е намерена закопана в двора на къщата на братята  в с.Гиген. Мраморната скулптура вероятно е била изровена в периода 2006-2007 г от земите на Улпиа Ескус, а по-късно укрита до намирането на подходящи клиенти.

Предстои уникалната находка да бъде транспортирана към Плевенския окръжен музей с охрана от МВР. Ще бъдат насрочени и експертизи на откритите културни ценности.


При полицейските действия са иззети още пет металотърсача, както и парчета от глинени съдове и фрагменти от други антични вещи и фигурки.

Организатори на групата са братята Н.П./49г./ и П.П./31г./ от с.Гиген. С тях в групата е и З.К./46г./ от Гулянци, Г.Ц. /49г./ от с. врачанското с. Михайлово и Г.Д. /59г./ от Пордим. Първите трима са известни на органите на реда за иманярство и  незаконна търговия с културни ценности.


Петимата са задържани за 24 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: статуяАфродита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
6
 
! Отговори
неиманяр преди 13 години
Ако камъните са от римска крепост , вероятно са на държавата , обаче ако са просто камънаци , спокойно ще ти ги преотстъпят . :DМа пък може да извикаш някоя строителна фирма дето да има нужда от каменни блокове . :D За което естествено ще си платиш , че си им осигурил мат'рял де . Съвета ми е да не ги возиш до сметището ми да си направиш дувар с тях . :P
13
0
 
5
 
! Отговори
Тиберий преди 13 години
Не обикновенния търсач изниса ценностите от България,тук за жалост господа арехеолозите са много по-страшни от търсачите,виджал съм как разкопават погребална могила с багер е това нормално ли е според теб?
12
1
 
5
 
! Отговори
фифи до 4 преди 13 години
А, ако докато копаеш основата на къща, намериш купчина глина и камъни, те на държавата ли са? А, ще ми докарат ли камион да ги разкарам? Иначе трябва да паля аутото и сам да ги извозвам до сметището? Дай съвет, че да не горя бензин на вятъра!
11
2
 
8
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Съдът трябва да бъде по категоричен при подобни случаи - тези хора изнесоха националната ни история и търгуват с нея!
10
0
 
5
 
! Отговори
фифи преди 13 години
Честно казано аз съм си патриот. Но, ако намериш нещо и наистина си е твое, според мен не бива да го продаваш! Така ще загубиш и ти и народността ни! Мисля,ч е правилното разрешение е, между двете крайностти. И на пракитка става и вълкът сит и агнето цяло. Факт е, че държавата присвоява всяко от тия неща, но в древни времена не винаги е било така, а и сега има закони, които го регламентират. Но да продаваш миналото ни, това също глупаво. Защото с времето, стойността му нараства, като традиции,
9
0
 
8
 
! Отговори
Тиберий преди 13 години
Приятелю,никак не е хубаво да кълнеш така.В България има нов закон според,който може свободно да си практикуваш хобито металдетектинг (както е във всички останли европеиски държави) стига,да не влизаш в арх.обекти и частна собственост,а това,че някои вече нарушават тези нормативи е отделен въпрос,но не е хубаво да слагаш всички,на който това им е страст по един знаменател.
8
2
 
4
 
! Отговори
емигрант преди 13 години
*** държавата тя на всичко е собственик.Добре,че избягах от нея.Сега какво ще ги прави металотърсачите като ги присвои ще ги продава или ще ги ползва.
7
3
 
13
 
! Отговори
qwe преди 13 години
Каня те на мойто село да покопаеш във външния ми ***, каквото си изкопаеш твое си, опаковай си го и си го занеси у вас.
6
2
 
8
 
! Отговори
AA преди 13 години
Държавата плаща 25% за открити "иманета" в твоя собственост.
5
6
 
4
 
! Отговори
tarbo преди 13 години
Ако от мен зависи, иманярите ще ги бесят над археологическите паметници, които са съсипали! *** гадове и вие и семействата ви!
4
1
 
15
 
! Отговори
неиманяр преди 13 години
Пич , принципно си прав , обаче според българското законодателство не си. Квото и да намериш в двора си , то принадлежи на държавата за жалост. Би било добре , ако тя плащаше за намерените от хора антики в дворовете им , обаче не плаща , а ги третира като престъпници. В други страни тия неща са уредени , у нас са на заден план, затова и толкова се разпродават по чужбина антиките .
3
1
 
8
 
! Отговори
дсаас преди 13 години
като прочетох заглавието си помислих, че са хванали 2-метров ***... отново блестящо...
2
30
 
8
 
! Отговори
Иманяр преди 13 години
Я си гледайте работата ! Каквото намеря - мое си е. Да не съм го откраднал ?! То седяло два века в земята, аз съм положил труд до го изкопая, а сега се изживявате на много загрижени за `културно-историческото наследство`, а ?!
1
2
 
19
 
! Отговори
ИЯС преди 13 години
Катох са известни защо не са съдени!