Собственикът на превозвача имал европейска заповед за арест

Ениз Ченгел е бил осъден в Румъния, но присъдата му е отменена
Обновена: 15 юни 2011 17:37 | 15 юни 2011 17:35,
86
Собственикът на превозвача имал европейска заповед за арест
Снимка: Булфото

Собственикът на фирмата превозвач „Ентуртранс”, чийто автобус катастрофира на АМ "Тракия" – Ениз Ченгел, е имал издадена европейска заповед за арест, след което е била отменена.

В тази връзка са отпаднали всички основания за неговото задържане, съобщиха от МВР.

Турският бизнесмен е обявен за издирване на 16 септември 2009 година на основание на европейска заповед за арест (ЕЗА).

Тя е издадена от Районния съд в Констанца, Румъния, за изпълнение на наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 години и 6 месеца.

Ченгел е осъден за нанасяне на удар с нож в дясното бедро на румънски гражданин, като нараняването е създало опасност за живота му.

Ениз Ченгел е задържан на 5 октомври 2009 година в Малко Търново. В хода на образуваното дело Бургаският окръжен съд отказва екстрадиция, като на лицето е определена мярка за неотклонение „домашен арест”, уточняват още от полицията.

Решението на окръжния съд е потвърдено от Апелативния съд в Бургас.

С решение на съда в Констанца от 9 април 2010 година обаче е отменена присъдата на Ченгел, на базата на която е издадена ЕЗА, след което Бургаският окръжен съд отменя мярката за неотклонение.

Така отпада и основанието за общодържавното издирване на турския гражданин. От този момент нататък лицето не фигурира в базите данни на правоохранителните служби, съобщават от МВР.

До момента се знае, че автобусът, който катастрофира на АМ Тракия“ и загинаха осем души, е тръгнал от София за Бургас в 22,30 часа.

Общо в него са пътували 33-ма души заедно с двамата водачи. По нареждане на министъра на транспорта Ивайло Московски ИА ”Автомобилна администрация” е започнала пълно разследване на лиценза на фирмата превозвач, техническата изправност на автобуса и фирмата, извършила техническия преглед.

Още по темата

По последна информация автобусът марка „Мерцедес”, извършващ обществен превоз на пътници по автобусна линия София–Бургас, е собственост на „Бургас тур“. Той е преотдаден за ползване на друга фирма превозвач със седалище в Бургас – „Ентуртранс“, която има лиценз за извършването на вътрешни превози на пътници, валиден до 2015 година.

Автобусът, произведен през 1989 г., е преминал за последно годишен технически преглед на 8 март 2011.

По данни на тахографската шайба автобусът се е движил с позволените 100 км в час. В него е имало двама водачи, каквото е изискването, като шофьорът, управлявал мерцедеса в момента на катастрофата, е преминал психологическо изследване на 3 май 2011 година.

Работата по установяване на причините за тежката катастрофа продължава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
Мазачо преди 12 години
Някой да знае по-конкретно - каква е причината автобусът да се удари в загражденията на пътя?Съдът затова е пуснал шофьора, защото не е известна причината.И слава богу, че има такъв съд, защото неграмотниците, невежите, *** са първи и пъргави. Никакъв културен човешки живот не е възможен, ако им се даде воля - както си личи от писаниците на форумните драскачи.То е естествено такова животинско поведение. И показва необходимостта и значимостта на съвременния съд, а също и полицията.
76
0
 
1
 
! Отговори
Цанка преди 12 години
Когато контролните органи са некадърни да напишат един акт и наказателно постановление/естествено, че това се прави и заради рушвета/ ще ни отнемат правото да се защитим от тяхния рекет в съда. Браво БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ. УЗАКОНЕТЕ СИ РЕКЕТА И СИ ВДИГНЕТЕ МИЗАТА. в противен случай 10000 лв.глоба и ти нищо не можеш да направиш. Това ли ви е правовата държава - да си узаконявате рекета на държавните служители? Г-н Министър, Вие какъв процент вземате от събраните рушвети на ДАИ?
75
2
 
3
 
! Отговори
акуд преди 12 години
хм "малцинство" . престъпник. а инак са с гОлями претенции
74
0
 
4
 
! Отговори
карл преди 12 години
ето затова в Люксембург кола не може да мине технически преглед дори за леко пукнато предно стъкло (невидим за очите дефект)
73
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
контролни органи са поискали от съда да забрани на фирмата да извършва превозв.дрйностсъдът е отхвърлилняма ли начин да бъде съден някои съдия след такава трагедияаман от бг съданяма ли някоия съдийка да подаде оставка по морални съображения
72
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази катастрофа ,да се спука гумата точно под моста защото точно ЗАРАДИ УДАРА В КОЛОНИТЕ има жертви е организирано за да ескалира напрежение срещу турците в БГ.
71
2
 
10
 
! Отговори
гост преди 12 години
абе хора,защо спорите-турчин или Българин според мен няма значение,трагедията е обща за всички Българи.Важното е да има нормална държава,която да следи качествено за техническата изправност на МПС-тата
70
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Незнам какво още трябва да се случи за да разбере българина че държавата, правителството и правосъдието рекетират собствения си народ и без война няма да стане !
69
7
 
5
 
! Отговори
тоя е прокълнат преди 12 години
Тиквата е на карък за България! Спомнете си колко нещастия с десетки жертви станаха до сега през кадърното му управление.
68
5
 
10
 
! Отговори
нещо ново? преди 12 години
Както винаги ГЕРБ разбират последни. Оставка на ЦЦ!
67
0
 
35
 
! Отговори
21 век преди 12 години
Купуваш си билет, качваш се на автобуса и изобщо не знаеш кой те вози, с какво те вози, дали ще стигнеш жив и здрав. И това е не само с автобусите. И влаковете не са сигурни. Все някакви повреди, спират, нищо не ти обясняват, стоиш и чакаш, ако недей Боже, влакът не се запали! Някакви хора безнаказано накупиха стари автобуси и вагони и ни превозват като *** на заколение. За тях печалбата, за нас-страха. Няма кантрол, няма санкции.
66
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 12 години
*** такыв, че то ив Англия е така, откриваш си фирма Ltd и си получаваш всички документи.
65
1
 
15
 
! Отговори
81818 преди 12 години
абе как на тези стари таратайки е позволено да возят пътници със 100 км/ч, аз с колата пътувам с 90 и редовно ме изпреварват някакви клатушкащи се тарясници, направо се чудя че толкова рядко има инциденти
64
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А СИНАН АЛИЕВ как затри 18 човека край Бяла помните ли.Още ден не е излежал от 10 год. си присъда *** проклет да бъде во век и веков. Продажни адвокати, продажни съдии и не на последно място продажни ПОЛИТИЦИ. Позор за вас
63
18
 
22
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
Хей Хора разберете го веднъж турците и като държава и бизнес са много по-напреднали от нас .А за политиката им към защита на национални интереси нашите дупедавци могат само да мечтаят...
62
0
 
11
 
! Отговори
tony scout преди 12 години
В нормалните страни това - "пъллллно разследване на лиценза на фирмата " става за 30 сек, защото системите са вързани една за друга и всичко се вижда веднага. А в момента трябва да се задвижат около 30 души за да си изкарат заплатата, а копчетата на клавиатурите им се натискат за 30 сек на буква. СИСТЕМАААА, няма ли кой да вложи 1 милярд в това?
61
2
 
17
 
! Отговори
OPAL4ENEC преди 12 години
vsi4kite mu rabotnici sa bez dogovori i ne sa polu4avali zaplati
60
5
 
19
 
! Отговори
ss преди 12 години
na turcite v bg vsi4ko im pozvolqvat
59
3
 
22
 
! Отговори
а ми преди 12 години
нема Щанген, немааа. Крайно време е да се избере: Европа или Диарбакир! Здрава граница, непромокаема за сичкото туй аджал, не сванате ли!?
58
2
 
10
 
! Отговори
OPAL4ENEC преди 12 години
Popitayte policaite ,koito patuvat bezplatno s avtobusite na Tur4ina....................za6to li