Закопчаха десетима, укрили 50 млн. лева данъци

Групата използвала дружества от типа "липсващи търговци"
4 дек 2012 12:48,
90
Закопчаха десетима, укрили 50 млн. лева данъци
Снимка: МВР

10 души са задържани за укриване на данъци в особено големи размери, съобщиха от МВР.  Според събраната информация до момента за периода от 2007 година досега групата е нанесла щети на държавния бюджет в размер на около 50 млн. лева. 

Групата използвала дружества от типа „липсващи търговци”, като част от генерирания от престъпната дейност ресурс е трансфериран в офшорни компании. Установено било, че българските дружества – „липсващи търговци”, нямали капацитет за осъществяваната от тях търговска дейност, както и че организаторите на групата са осъществявали внос на стоки, като са занижавали стойностите по фактурите чрез намаляване на облагаемата основа с цел неправомерно избягване на плащането на пълния размер на ДДС.

Организаторите на групата чрез част от фирмите си търгували с реални контрагенти, без да издават необходимите за това данъчни документи.

Установени са участници в схемата, които ежеседмично получавали пари в брой от порядъка на 200 000 - 250 000 лева. Впоследствие те внасяли парите по сметки на българските дружества от типа „липсващи търговци” и нареждали сумите към чужди контрагенти.

Трима от извършителите са задържани с голямо количество парични суми в района на ж.к. „Младост 3“. 

От страна на НАП е наложен запор на сума в размер на 5 000 000 лева. Претърсени са 20 жилища и офиси в София.

Иззети са суми в лева и валута на обща стойност над 280 000 лева, компютри, оптични носители на информация, фискални устройства и голямо количество счетоводни документи, над 50 печата на фирми, подправени печати на НАП и нотариуси, както и неистински пълномощни, с които групата осъществявала престъпната си дейност.

Десетимата са задържани за 24 часа. Част от тях са криминално проявени за документна измама.
По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 321 от НК. Действията по разследването продължават.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
m преди 11 години
do 84 prav si,mnogo sa silni 6e se opravat
57
0
 
0
 
! Отговори
m преди 11 години
imat iahti i koli za milioni she platat na koito triabva i pak s nachalem
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След месец ще си пия кафето с тях.
55
1
 
1
 
! Отговори
az преди 11 години
Интересно е защо са лепнали управителката и фин. директор-а не са докопали главната счетоводителка!май имаме готов прокурорски свидетел!
54
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 11 години
Сигурен съм,че и Румен Петков е вътре.Там имат пръст и братя Галеви и целият БСП апарат.А сега подкупните съдии ще ги оправдаят под мотото,няма доказателства.*** ***.
53
2
 
3
 
! Отговори
пешо преди 11 години
при управлението на бсп щяха да се срещнат тайно с тях
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бРАВО БРЕ,...на 10 човека ,се падат по 5млн., а И.Костов ,сам ОТКРЕДНА 600 млн., и то ДОЛАРИ!За него няма ли ----ЗАКОНИ?
51
2
 
7
 
! Отговори
до боко преди 11 години
я стегни редиците,тия на които всички им плащаме заплатата пишат само в работни дни и то до към 14ч.после ходят да се ч..ат,,после пият кафе,никакви ги няма вечер и в събота и неделя,идат избори,а нещо са се улабили,пък и снимката ти не навсякъде стои ,така ,че цвъки да стегне редиците
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
76Много правилно си забелязъл.
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно не ми е ясно.Как САМО чл.321=организирана престъпна група?А КОЕ е престъплението???Ако имаше такова то си има и съответният член от НК.Мисля че в Бг нещата вече много загрубяха.Правораздаването е в небитието.Максимата "ти ми кажи кой има пари,аз ще му измисля престъпление" е в действие.Блокират МИЛИОНИ а престъпление няма още..........но ще го ИЗМИСЛЯТ.
48
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прави ми впечатление ,че в делнични дни по форумите се появяват яростни защитници на ГЕРБ.Да не би това да са тези ,които са "държавната ясла" ?А бе приятели, ние ви даваме заплати и бонуси да вършите други неща. Не си ли знаете "длъжностните характеристики" ?
47
6
 
7
 
! Отговори
laik преди 11 години
Това ,че истината не Ви харесва не Ви прави по-умни.Взимайте пример от Вожда си.....Чао платени драскачи....!! Личи си пожарникарската Ви подготовка и манталитет!!!!!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименНе бъркай цифрите с Кама Сутра /69/
45
5
 
7
 
! Отговори
TPE3BEH преди 11 години
Още един червен бушон изгърмя!
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 69, теб пък никой не те пита за кого ще гласуваш
43
5
 
3
 
! Отговори
laik преди 11 години
....мисля ,че съм си купил москвич ама то не било москвич ,а мотор с кош....я да видим кой помпа рейтинга на Цвърльовата дружина...!!!Шестима души са обвинени за данъчни престъпления за около 14,3 милиона лева 04 декември 2012 | 15:01 | Агенция "Фокус"Начало / Съдебна властСофия. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на шестима участници в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления срещу данъчната система избягване плащането на данъчни задължения чрез използване на неистински документи и документи с невярно съдържание.Обвинения са повдигнати на Поля Пеева, ръководител на групата; Спасена Генчева, Руслан Мирянов, Любомир Драгостинов, Антон Събев и Юрий Стефанов участници. Според събраните доказателства групата е действала от януари 2008 г.Установените до момента щети за държавата възлизат на около 14,3 млн.лева, като сумата не е окончателна. Дневният оборот на престъпната структура в определени случаи е достигал 300 000 лева. Групата реално е внасяла хранителни продукти, като пред данъчните служби е представяла неврени месечни справки-декларации, както и подправени фактури с цел приспадане на неследващ се данъчен кредит. В схемата са използвани фирми без реална дейност.На участниците в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа за довеждането им пред Специализирания наказателен съд. Ще бъде внесено предложение за налагане на постоянни мерки за неотклонение Задържане под стража.
42
8
 
9
 
! Отговори
истински пенсионер преди 11 години
До Пенсионер 47 Ти си за съжаление.Явно или не искаш да мислиш ,или не можеш да мислиш.Не прави за присмех пенсионерското съсловие.Погледни тези "юнаци" от ГЕРБ.Повече от 80% са бивши ***(трети ешелон), а ти повтаряш като мантра заучени анти комунистически фрази. Я вземи най- добре се скрий.Аз пък никога няма да гласувам за ГЕРБV
41
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Пенсионер Истината е в това някой да успее или да ви изтрепи или да ви бие черен печат в паспортите на такива *** като тебе мой човек! Верно трябва да си въз ***, че да не осъзнаваш колко смешен и жалък е Борисов.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"организаторите на групата са осъществявали внос на стоки, като са занижавали стойностите по фактурите чрез намаляване на облагаемата основа с цел неправомерно избягване на плащането на пълния размер на ДДС."Кой им е разписал митническите декларации и защо без проверка за съмнение за занижена стойност?
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
живи и здрави 100 милиона да укрият обществена тайна е че ползват съществуващи в закона вратички а и съдействието на корумпирани чиновниции най важно не са платили рушвета за това са на показ