Обвиниха петима лекари, издавали фалшиви инвалидни

Не я ясно колко неистински решения на ТЕЛК са издадени
8 юли 2013 22:31,
18
Обвиниха петима лекари, издавали фалшиви инвалидни
Снимка: архив Булфото

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима членове на ТЕЛК в Стара Загора, получавали подкупи, съобщиха от пресцентъра на обвинението. Те са били участници в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и съставяне на документи с невярно съдържание.

Групата е задържана на 4 юли 2013 г. при специализирана операция на ОДМВР-Стара Загора под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. Обвинения са повдигнати на: Надежда Тодорова; Мария Жекова; Нели Канева; Димитрина Рангелова и Евгений Коцев.

Според събраните до момента доказателства, групата е действала от февруари 2013 г. до юли 2013 г. Тодорова, Жекова и Канева, в качеството им на председател и членове на ТЕЛК,, а Рангелова и Коцев – като помагачи, получавали подкупи за издаване на решения на ТЕЛК на базата на епикризи с невярно съдържание. Документи за инвалидност са били издавани на ромски деца, в това число и здрави, срещу 50 до 300 лева подкуп. По този начин на техните родители е била предоставяна възможност да получават социални помощи.

Подкупите е получавала Димитрина Рангелова – секретар в ТЕЛК, 3-ти състав.

Със СРС е документирано как в продължение на повече от 2 месеца Рангелова е взимала различни суми от родители на „болни“ деца. След края на работното време, в същия ден, в който са били събирани сумите, те са били разпределяни между членовете на групата. Най-голям дял по правило взимала председателката на ТЕЛК Надежда Тодорова.

Точният брой на неистинските епикризи, на базата на които са издавани решения на ТЕЛК, броят на здравите деца, получили инвалидност, както и общата сума, с която по този начин е ощетен бюджетът, са в процес на уточняване. По делото са разпитани близо 30 свидетели, които са потвърдили, че са давали различни суми на Рангелова. Самата Рангелова е направила пълни самопризнания, като е разкрила престъпната схема и пред съдия. Пълно съдействие на разследващите са оказали Нели Канева и Евгений Коцев. В лаптоп на Коцев са открити част от неистинските епикризи на здрави деца.

С решение на Специализирания наказателен съд на Надежда Тодорова е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“. На Мария Жекова е наложена парична гаранция от 10 000 лева.

Заради направените пълни самопризнания и съдействие на разследващите на останалите трима са наложени по-леки мерки за неотклонение. Рангелова е с
1000 лв. парична гаранция, Канева и Коцев са с „Подписка“.

Възможно е да бъдат повдигнати обвинения и на други лица, участвали в престъпната дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
kirco преди 10 години
*** da si v Balgaria!!!Lekarite ot TELK vzimat mizerni zaplati,no tova ne e nacin da se peceli!!!Po - dobre e da osadiat kradlivite politici,zachtoti ribata se vmirisva ot glavata !!!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 12Браво, това е начинът. Парадоксът е следният:на здрави хора се издават епикризи,а реални инвалиди с ампутирани долни крайници се викат през определен период за преглед , да не би да са им порастнали нови крайници и да са започнали работа.Случай с дядо ми-човек на 75 години , ветеран , пенсионер ,загуби двата си крака един след друг.На комисията от ТЕЛК им трябваха повече от 10 години и преглед на всеки 3 години , за да се уверят , че краката му няма да поникнат отново.
13
0
 
5
 
! Отговори
Контрол преди 10 години
Контрол! Това е всичко, което липсва в държавата ни, и затова парите на данъкоплатците и от еврофондовете потъват в нечии алчни и безскруполни джобове. А ТЕЛК- овете отдавна се знае че работят за пари, а не да обслужват истински нуждаещите се. Защо до сега не се е направило нищо?Немарливост или интереси?И това на гърба на най-уязвимите граждани! А къде бяха журналистите да задават верните въпроси? СРАМ
12
0
 
3
 
! Отговори
Лили преди 10 години
Нека им отнемат правото да упражняват тази професия с недостойните им постъпки. По този начин източват пари от държавата....малко ли политиците точат...ами и те.....
11
0
 
7
 
! Отговори
123-1 преди 10 години
Съществуват 3 вида контрол - предварителен, текущ и последващ. Контролирайте тези дето издават епикризите (предварителен контрол). Да се изисква потвърждение на рещението на ТЕЛК от друга комисия (текущ контрол). След една година съвсем различна комисия да потвърждава решението на първите две (последващ). Направете го и да видим на някой ще му стиска ли да кривне като знае че ще го хванат най-късно до година.
10
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Браво на полицията от Ст. Загора, но нека това стане и в другите градове, има защо.
9
0
 
13
 
! Отговори
МС преди 10 години
На някой в министерски в съвет няма ли да му присветне най-накрая, че в държава със 7 млн. население, не е възможно да има 2,5 млн. инвалиди?За бога , та ние след войните не сме имали толкова инвалиди?
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълна ревизия на всички ТЕЛК решения и ще се спестят поне 2 милиарда лева от фалшиви инвалиди .
7
1
 
6
 
! Отговори
Dida преди 10 години
Elate da vidite, tam kadeto se podavat dokymenti za TELK, kakvo e saotno6enieto na romite kam balgarite , na 10 romi dali se pada po edin ot balgarite. Nqmam hi6to protiv pomite , ne me razbiraite gre6no, no te kato nqmat pari ot kade davao podkypi ?Govorq za Stara Zagora.Vazmytitelno e kak vseki grabi darjavata za svoq smetka. Izliza, 4e takiva kato nas sa bydali.....,ili prosto idealisti....
6
0
 
13
 
! Отговори
Диман преди 10 години
Мисля, че трябва да хвърлят едно око и на Пловдивския ТЕЛК! И там почти всички *** получават решения за инвалидност срещу заплащане. Вътре в чакалнята мирише на *** та се не трае!
5
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 10 години
във варненската ревматология да дойдат, да видят как се цвъкат желани диагнози на всеки който идва за ТЕЛК, ако ще да е по-здрав и от докторите :)
4
0
 
15
 
! Отговори
Авитохол преди 10 години
Половин България е с ТЕЛК, нация на инвалиди...или по-скоро ***!
3
0
 
6
 
! Отговори
ганю преди 10 години
v love4 xvanaxa takiba i sled 3 godini rasledvane osadixa macninomiskata leko
2
1
 
24
 
! Отговори
Даола преди 10 години
А в София в Първа градска ТЕЛК-докторите умишлено намаляват процентите на болни с доказани сериозни заболявания и ги лишават от минималното, което им се полага.
1
0
 
33
 
! Отговори
Бачо преди 10 години
За никого не е таина,че хиляди роми се възползват от това....а ние пак плащаме