Над 1 млн. къса цигари са хванати на ГКПП "Видин"

Лазаров: Щетата за бюджета щеще да бъде за над половин млн. лв.
20 фев 2015 15:10, Анисия Иванова
7
Над 1 млн. къса цигари са хванати на ГКПП "Видин"
Светлозар Лазаров. Снимка, архив: Булфото

Митничари са открили на ГКПП "Видин" 1 120 000 къса контрабандни цигари, марка "Ашима" в товарен автомобил с българска регистрация. Това съобщи на пресконференция във Видин главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

По думите му предотвратената щета за бюджета със залавянето на цигарите е за над половин милион лева, като стойността на стоката е 420 000 лева, а акцизът е 250 000 лева.

Лазаров разказа, че престъплението е разкрито след проверка на товарен автомобил "Ивеко" с рентген на ГКПП "Видин", който е управляван от български шофьор от град Сливен. Стоката е била предназначена за фирма с адрес в Букурещ, Румъния, а изпращач е българска фирма от пловдивското село Труд. Вероятно стоката е произведена в Турция и е предназначена за безмитна търговия.

Предполага се, че е внесена в България на малки количества от т.н "мулета" и е складирана в България.

По случая е образувано процесуално-следствено действие, на обвиняемият е наложена мярка "забрана за напускане на страната". Шофьорът не е осъждан и при разпита е отказал да даде показания, каза окръжният прокурор Маруся Илиева, цитирана от БТА.

Тя поясни, че такава марка цигари досега във Видински регион не е имало, и това е първи случай на контрабанда с тази марка. През миналата година видинската полиция е задържала 1 288 872 къса контрабандни цигари и повече от три тона нарязан тютюн, съобщи директорът на ОДМВР-Видин Константин Джунински.

Лазаров съобщи още, че е засилена охраната на завода за боеприпаси във видинското село Горни Лом, който се взриви през октомври миналата година. Той обясни, че трябва да се извърши подробен анализ за това какво ще се прави с мините там.

„По какъв начин ще се утилизират, къде ще се извърши това, ще се транспортират ли и реално кой ще плати. Това в момента е предмет на анализ. Компетентните органи, които издават решения и лицензи, могат да кажат какво ще се случва в завода занапред”, посочи Лазаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Видин преди 9 години
До 4 :Защото Светлозар Лазаров беше в града и даде специална пресконференция.Цигарите са нов вид - " Ашима" .
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
pak shte pyshim nelegalni cigari niama da vi palnim gyshite .
4
0
 
1
 
! Отговори
двойкаджия преди 9 години
" По думите му предотвратената щета за бюджета със залавянето на цигарите е за над половин милион лева, като стойността на стоката е 420 000 лева, а акцизът е 250 000 лева. "...............Абе аз ли не мога да смятам или ченгето? От кога 250 000 е повече от 500 000 ????
3
0
 
0
 
! Отговори
1234 преди 9 години
Щом са ги заловили митничарите, защо сте сложили снимката на Св. Лазаров - гл. секретар на МВР.....
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе как така става,че всеки ден ги хващат,а цяла България е залята с цигари без бандерол ???
1
0
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Как така цигарите са за пласиране в Румъния, пък са щели да ощетят България. Вместо пропаганда предлагам в София срещу Дирекция на полицията в района на Женски пазар да се започне разработка следени на разпространителите на котрабадни цигари и снабдителите по веригата. Тогава ще се заловят всички и службите могат да се похвалят. Но от къде пари за протестиращи, ако се спре контрабандата.