Промените в ГПК са политически популизъм, видя Цацаров

"Намесата на държавни органи в частно-правни отношения може да е опасeн прецедент"
Обновена: 6 апр 2015 12:19 | 6 апр 2015 12:15, Веселина Йорданова
25
Промените в ГПК са политически популизъм, видя Цацаров
Сотир Цацаров. Снимка: архив, БулФото

Главният прокурор Сотир Цацаров е заявил пред премиера Бойко Борисов, че намеса на държавни органи в частно-правни отношения може да създаде опасни прецеденти в развитието на нормалния граждански оборот.

Цацаров е обсъдил с Борисов измененията в ГПК, като е изтъкнал, че предлаганите норми възстановяват правомощията на прокурорските органи, ограничени със законови промени от 1998 г.

Още по темата
„Въвеждането отново на такива разпоредби не може да бъде оценено положително. Проблемът не е в това, дали прокуратурата има необходимите „капацитет и интегритет” да упражнява такива права. Такива доводи принизяват ефекта от подобен закон до нивото на обикновения политически популизъм“, смята обвинител номер 1.

В петък с гласовете на ГЕРБ, ПФ, БСП, ДПС и АБВ беше приета на първо четене поправката в ГПК, с която се оправомощава прокуратурата да атакува пред съда всеки акт, "засягащ имуществени права и законни интереси на държавата, общините или на граждани, ползващи се от особена закрила на закона, макар и да не е участвал в производството, в което актът е постановен".

Внесените законодателни промени бяха предизвикани от кризата с КТБ. Сред предложенията е възможността прокуратурата да е самостоятелна страна, когато се защитава държавният или общински интерес, и да се обжалват вече постановени актове.

Цацаров припомня, че действащият ГПК предвижда принципното положение държавата да се представлява от министъра на финансите, а по дела, които се отнасят за недвижими имоти, държавна собственост - от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Конкретният повод - сделките „за едно евро”, не може да обоснове сам по себе си предлаганите изменения, смята Цацаров.

Независимо от оттеглянето на Законопроекта за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, поради направените изявления за такива промени в Закона за съдебната власт, главният прокурор коментира и възможността да спира финансови операции или сделки за срок до 48 часа. Такова законодателно решение, според него, е крайно неприемливо. Логично е министърът на финансите да разполага с такива правомощия при защита на интересите на държавата и то в изключителни случаи.

Както стана ясно, мнозинството обмисля редакция на първоначалната си идея главният прокурор да спира за 48 часа сделки на бизнеса. Промяната беше внесена в парламента, след като банкерът Цветан Василев продаде шест дружества на консорциума LIC33 за 1 евро.

В петък обаче поправката изненадващо беше оттеглена и не бе гласувана въпреки първоначалната готовност за това. Днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че тя ще бъде прецизирана между първо и второ четене и е възможно правомощието по спирането на бизнес сделки да бъде дадено на финансовия министър, а не на главния прокурор.

От прокуратурата съобщават, че премиерът Бойко Борисов е споделил напълно аргументите на главния прокурор и се е ангажирал да запознае с тях парламентарната група на ГЕРБ. Борисов се е съгласил, че връщането към законодателни решения, отменени преди години, е спорно и трябва да се търси друг подход, свързан с правата на министъра на финансите като представител на държавата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Сотир Цацаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Ако има мъничко истина в ком.21 и 22 , за каква Прокуратура въобще говорим. Всички там горе се пазят един друг. За това са и "недосегаеми". На това му казват "мафия"! в някой страни!
17
1
 
6
 
! Отговори
SS20 преди 9 години
Голям на приказки, мишка в делата, освен когато обслужва интересите на Пеевски или който там стои зад гърба му...Горко на държавата с този недосегаем гл. прокурор!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 2007 г. Цацаров купува два апартамента, едно ателие и два малки парцела - всичко за малко над 120 000 лв. , 5 декара гора за 4000 лв. и кола Тойота за 30 000 лв.Цацарова е декларирала, че има банкови влогове в лева и евро за 400 000 лв. и в същото време и ипотечен заем за 332 000 лв. 2008 г. още един апартамент, дворно място и право на строеж, като дарение жена му получава кафе-аперитив и склад за кафе. Следват няколко декара овощна градина в село Костиево. 2010 г. апартамент в София заедно с гаражна клетка - за 83 000 лв. Съпругата на Цацаров декларира годишни доходи над 250 000 лв. За
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов, както и цялата върхушка вкусиха от прелестите на приватизацията.Постореното при социализма се разграбва - разбира се, останалото от западните акули. Сега герберастите ще се борят да изместят БСП-то и ДПС-то от малкото печеливши предприятия, да приватизират БДЖ и пощите, военните заводи. Нищо лично, обикновен рекет.Цацо Хилядарката се дърпа, което говори лошо за стотината му имота.
14
13
 
2
 
! Отговори
АНКЕТА преди 9 години
Въпрос: Имала ли е България по- слаб главен прокурор от Цацаров?Да +Не -Аз гласувам, че е нямала с минусче.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия кукумицини съсипват държавата с голям размах на действията. Всичко е под ножа - от инвеститори до обикновени хора.
12
3
 
14
 
! Отговори
TPE3BEH преди 9 години
Toя поставен прокурор, обслужващ мофиота пеевски още ли го държат на държавна длъжност?!?!
11
5
 
5
 
! Отговори
преди 9 години
Прав е Цацата, колкото и да не го харесвам. А че тая сделчица на белгиеца е нечиста ни е ясно, но това не им дава право да ни връщат в светлото соц минало.
10
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
То и без да си с юридическо образование стигаш до този извод. Както и, че някой усилено иска да се върнем в тоталитаризма.
9
3
 
15
 
! Отговори
Калоян преди 9 години
А защо вместо да определяте кое е популизъм и кое не, не възобновите разработките срещу Бойко Методиев Борисов, Цветан Цветанов, не направите такива срещу Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев и т.н.?
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цацаров с власт над всички и като дясна ръка на Пеевски, ще се превърнем в мафиотска държава.
7
1
 
3
 
! Отговори
flora преди 9 години
ne si e pil tabletkite bentonit :-) ima diaria:-)
6
11
 
9
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
Червен *** или *** да говори за кражба е все едно педофил да иска да стане детски учител . БКП-БСП вече над 50 години крадат и тормозят народа , а той се замислил за ГЕРБ . Ама комунист прекръстил се на социалист мисли само за кражби , той не може да си представи човек да мисли по друг начин .
5
6
 
13
 
! Отговори
Ред арми преди 9 години
Не е политически популизъм г-н главен прокурор. Всичко това е с цел да се придобият фирми от лицата Борисов и Цветанов, тъй като не успяха да се накрадат и искат още.
4
1
 
10
 
! Отговори
жжж преди 9 години
До Анонименанонимен 1, успокой се, отпусни душата, няма да има война. ако има - тя ще е последна. европа няма да я има след това. америка ще зъзне в ядрена зима. не ставаш за политически анализатор.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една голяма пъзлива шушумига се оказа и този главен прокурор.
2
2
 
12
 
! Отговори
Х преди 9 години
Ох,горкия,подкупа ще влезе в друг джоб.
1
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"През изминалата седмица в София са идвали трима представители на ЦРУ, които са оглеждали болници, хотели и училища. Целта на това посещение е подготовка за започване войната срещу Русия, която е планирана за края на май".