Митничарски фунийки на едни 13 купчинки

Камери снимали рушветчиите на Капитан Андреево
15 дек 2015 08:44,
36
Митничарски фунийки на едни 13 купчинки
Снимка: архив, Булфото

Камера в стая на митническия пункт на Капитан Андреево е снимала задържаните митничари да свиват парите от подкупите на фунийки и така да ги изнасят от пункта.

Преди това изкараните незаконно пари били разпределяни на 13 купчинки, колкото били участниците в корупционната схема по време на смяната.

Още по темата

За да действа схемата, участвали митничари от всички смени и нива - от младши инспектор до началник-смяна. Най-опитният служител бил мъж със стаж от 30 г. на Капитан Андреево.

Общо 22-ма души са обвинени за участие в банда за подкупи и длъжностни престъпления. При най-голямата антикорупционна операция на пункта с Турция в неделя бяха задържани 33-ма. 11 вече са освободени, 8 души са пуснати срещу гаранции от по 5 хил. лв. За останалите спецпрокуратурата ще иска в сряд6а от съда да ги остави в ареста.

Митничарите работели с 2 ценоразписа - за коли и за тирове и автобуси. Първите минавали тънко - от 2 до 5 евро. От 150 до 300 плащали шофьорите на бусове и тираджиите.

Сумите били давани, за да се избегне щателна проверка, която значително забавя преминаването през пункта. Основните жертви били турци, румънци и молдовци.

В края на смяната един от митничарите отивал в служебна стая и разделял плячката на 13 купчинки. После ги свивал на фунийки и ги разнасял по домовете на другите. Късметът на митничарите ги изоставил през август, когато ДАНС засекли схемата и подали сигнал в прокуратурата.

Оттам решили да следят камерите и така се сдобили с кадрите как се разпределял "порционът". Най-много отивал за началника на смяна, поясни пред "24 часа" наблюдаващият прокурор Андрей Андреев.

Оказало се, че митничарите, които според обвинението действали от март т.г., вече са успели да инвестират спечеленото в движимо и недвижимо имущество. Част от валутата пръснали по почивки на екзотични места.

Общо у задържаните, колите и домовете им били намерени малко над 150 000 лв. При ареста на последния задържан се оказало, че в дома си държи метална каса с 32 хил. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Бразилия не знам , но в Китай има смъртна присъда за корупция , конфискация на имущество , включително и "роднинско " , и присъдите често се изпълняват .
21
0
 
2
 
! Отговори
.... преди 8 години
В Бразилия за корупция 30г затвор дават.....
20
1
 
22
 
! Отговори
Оставка! преди 8 години
В нормална държава в такива случаи ръководството би си подало оставка. Да ама корумпираното ченге Танов няма грам доблест. Защо никой не му потърси отговорност както на него, така и на незаконно назначената му половинка Елена Кирилова!? Те са истинските организатори на всички безобразия в митниците. Незабавна оставка!
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спрели са да си плащат лептата и ги загаштиха...
18
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Познайте какво би им се случило в Китай.
17
0
 
19
 
! Отговори
До 25 преди 8 години
Хе-хе кокошкари, а?Няколко холяеди евро оборот на ден, без никакви разходи как ти се струват?
16
2
 
53
 
! Отговори
Бо преди 8 години
Който не е виждал митническото село Ставри Димитрово на яз. Ивайловград (между другото незаконно и несъществуващо на картата) не знае за какво става дума. Стъклени къщи за гости, басейни, пасящи еленчета, приводни гаражи, яхти ... Чудеса. Дубай ряпа да ядат. И е така поне от 15 г. го гледам. И какво? НАП, ДАНС, ГДБОП ... Няма никой. Наблюдават с хеликоптер! Няма такава държава!
15
7
 
16
 
! Отговори
мм преди 8 години
Митничарите са КОКОШКАРИ на фона на туй, що може да се окраде чрез обществени поръчки и евро проекти! Отклоняват вниманието и припомнят стари вицове за митничари... ама от времето на ембаргото!
14
0
 
38
 
! Отговори
Бо преди 8 години
Още по времето на другаря Тодор Живков един митнически пост струваше 100 000 лв. - ужасно много пари за онова време. Сега сигурно е милион. Бедна ви е фантазията за какво става дума.
13
0
 
31
 
! Отговори
ДС преди 8 години
А бе нали се сещате, че всички са в схемата. Митничарите просто бяха бушончетата.
12
0
 
31
 
! Отговори
Перко преди 8 години
Митничарите да излязат на протест! Рамо до рамо със съдиите и полицаите ... И те къщи хранят :)
11
1
 
49
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
Все си мисля, че в затвора не е имало - няма - и няма да има митничари. Защо ли ????
10
0
 
31
 
! Отговори
pepe преди 8 години
А защо не сложите камери да снимат тези, при които се отчитат накрая? Пак ще ловим мишоци!
9
1
 
38
 
! Отговори
АК-47 преди 8 години
Спокойно, без вълнения и надежди да присъди. Поредните задържани, после пуснати под гаранция, след това доказателствата негодни, съдиите ще си затворят очите, както винаги, и те срещу финикийски знаци. И предизвестен край, няма виновни, всичко си тече по-старому. При "Алооо, Ваньо" и "Винету" ще е все така. Всички закани отгоре са прах в очите на хората. Тук не е Румъния, затворите са за кокошкарите.
8
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А колко фуниики може да се направят с 16 милиарда взети от управляващите !Някои в тази държава виде ли нещо от тези пари
7
0
 
28
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Споко,сега ще монтират правилни хора за митничари,и реката от постъпления във касичката ще се увеличи.Е,да не забравят да си плащат рекета,щото ще има падни стани.
6
1
 
16
 
! Отговори
dokoga преди 8 години
А кога ще погледнат камерите на Български пощи и митницата там???? Крадат пратките на поразия... Или щом се краде от народа - може!?!?!?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
samo ne razbrah a shto na funiiki. Iavno e mnogo vajen element...
4
0
 
29
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Не е само там, и на Калотина редовните българи които пътуват си плащат по 10 Е за да не им правят "щателна проверка" която се състой в това да ти разсипят колата при проверката, направо къртят всички панели по вратите с извинението "имаме съмнения" и никой нищо не може да им направи защото разбирате ли такъв бил закона. Абе нЕма такава държава като нашата.
3
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прах в очите на народа! Хванаха дребните рибета - зимали по 2-5 Евро!!!А онези с милионите - кога? Аха - те се отчитат на 'баш шефа' най голямата мутра и са недосегаеми...