Спипаха група за трафик на мигранти през България

Иракчанин набирал желаещи в Турция да влязат нелегално у нас
16 яну 2016 19:58,
11
Спипаха група за трафик на мигранти през България
Снимка: Архив Reuters

При специализирана операция, проведена от служители на ГД "Гранична полиция" вчера, са задържани четирима мъже, членове на организирана престъпна група за нелегален трафик на мигранти през територията на България, съобщиха от МВР.

Акцията е била проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, която по-късно вчера е повдигнала обвинения на Т.Д., К.Б., Ц.Д. и на иракския гражданин Ш.А.

Според събраните до момента данни групата е действала на територията на София и страната от януари 2015 г. до вчера.

Изяснено е, че иракчанинът е набирал в Турция желаещи да преминат нелегално през границите на България към Сърбия в посока Западна Европа. Той уреждал превеждането им на българска територия чрез свои съучастници каналджии в Турция.

След пристигането на българска земя, мигрантите били поемани от другите членове на групата, превозвани до София, настанявани за кратко в хостели и квартири и превеждани на сръбска територия. Там те били предавани на местни каналджии.

За "услугата" нелегалните мигранти плащали на участниците в групата различни суми, средно по 800-1500 евро на човек, в зависимост от условията на превеждане до Сърбия. По-висока цена каналджиите взимали за осигуряване на по-комфортно пътуване и настаняване на българска земя, изяснили разследващите.

Установено е, че мигрантите плащали за превеждането си предварително в специализирани бюра в Турция. След превеждането им до София или на сръбска земя /в зависимост от договорката/ групата получавала "хонорара си" с превод от Турция по арабската система за разплащане, известна като "Хавала".

Чрез нея трафикантите избягвали риска да бъдат установени чрез движението на паричните потоци, посочват от МВР.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четиримата обвинени е наложено прокурорско задържане до 72 часа.

В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагането им на мярка за неотклонение "задържане под стража".
 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
анонимна. преди 7 години
Защо не им пишете целите имена , а само инициалите.?За мен и те са убиици и те нарушават законите в държавата ни. Защо ги жалите? с какво те са над всички останали българи?
5
1
 
5
 
! Отговори
Клоаката преди 7 години
Подготовка за новата държава в Северозападна България- Ромелия
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
явно не си плащали достатъчно
3
0
 
13
 
! Отговори
тони преди 7 години
А знаете ли че Австрия излиза от Шенген?
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Австрия обяви днес, че излиза временно от Шенгенското споразумение, връща граничните проверки и затваря границите си за бежанци без документи.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е СЕГА СИ СВЪРШЕТЕ РАБОТАТА ДОКРАЙ ЗНАЕТЕ КЪДЕ ДА ПРЕКАРАТ СЛЕДВАЩИТЕ 10 ГОДИНИ БЕЗ ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ.