Митничари си докарват от рушвети от 2000 до 30 000 лв. на калпак

"Почерпките" били между 50 хил. и 80 000 лв. на смяна месечно
40
Митничари си докарват от рушвети от 2000 до 30 000 лв. на калпак
Снимка: Булфото, архив

Как келнерите си разпределят бакшишите? Много просто. А как митничарите си делят “почерпките”? Много сложно!

Първо, защото на митничаря джобни за кафе не му трябват. Всеки турски тираджия обаче си знае, че ще му искат “нещо за почерпка”. И той слага банкнотите в талона или паспорта и ги подава през гишето. Така от опашките с тирове се трупат пари, които не се държат в джоб, пише в "24 часа“.

Още по темата

Всеки митнически служител декларира с колко пари застъпва на смяна. Ако внезапната проверка открие повече, той гори. Затова “почерпките” му парят джоба.

На ГКПП Лесово черпнята върви от март до 1 ноември 2014 г. - една сива и спокойна събота. Преминаващите камиони не са били много, наближава краят на смяната и митничарите се отпускат. Но този път те не се прибират вкъщи - едни изкарват нощта на плаца, а други - в ареста. Граничният пункт е блокиран от полицаи и агенти на ДАНС. Претърсват се кабинети, служебни помещения и коли.

“Където надникнеш – банкноти и монети. Долари, турски лири, евро. Левовете не вървят. Вадихме пари от чекмеджета, принтери, от бели пликове, пъхнати в мебели и автомобили. Два пакета с валута и инициали върху тях открихме между дискове с музика в жабката на митничарска кола”, разказва участник в акцията.
Над 30 души от приключващата и новата смяна са отведени за разпит. Някои проговарят за “традицията с почерпките”, а трима стават ключови свидетели на прокуратурата. С обвинения се сдобиват шефът на ГКПП Димитър Колев и още 6-има - началници на смени, техни заместници и експерти.

Делото е за организирана престъпна група за подкупи и първото заседание по него е на 23 февруари в спецсъда.
Там в началото на януари прокуратурата внесе събраните за година папки с доказателства, придружени от обвинителен акт.

Пунктът Лесово е към митническото управление в Бургас. Служителите работят по 12 часа на 4 смени (А, Б, В и Г) от по 15-20 души.

Според разследването престъпната група е сформирана на среща в село Лесово в края на март 2014 г. На нея трима митничари от по-високите нива, които си имат доверие, се уговарят при някои смени шефът или заместникът му да събира “почерпките” от инспекторите. В края на месеца парите да се делят според “заслугите”. В схемата са посветени още един от началниците на смени и 2-ма заместници.

“Виждала съм как чужденци дават малки суми - 5 долара или 5 евро, на колега, който обработва документите или прави физическа проверка на товара. Превозвачи на платове са давали и по 50-100 долара”, казва жена, работила на пункта от 2002 г. При проверки на товара на турски, украински, руски и молдовски камиони парите за почерпка варирали от 50 до 400 долара.

До по-високи “такси” се стигало, когато проверяващите засекат претоварен тир, извънгабаритен товар или стоки със занижена цена по фактура.

За товари извън нормата всеки шофьор трябва да има разрешително, което се издава срещу такса. Ако той обаче не го е извадил, глобите са от 300 до 2000 лв., а при повторно нарушение - от 300 до 3000 лв. За да ги избегнат или да не минават през проверка, някои тираджии плащат “на ръка”. Други са в нормата, но дават дребни банкноти, за да не им “губят времето” и да минат по-бързо.

В смените събирали рушветите по два начина. При единия митничар взема “почерпката” и я слага в чекмедже в кабинката, в която работи. Няколко пъти на ден началникът на смяната (или друг от групата) минава и отнася парите от кабинката. “Оборотът” заминава за Бургас.

В другия случай рушветите се пъхат в пощенски плик в стая на митницата, достъпна само за съответната смяна. След края на седмицата пликът се заключва в склад. 4-те смени ползват различни помещения и така паричният поток е канализиран. Важното е парите да “преживеят” внезапните проверки, които се правят от 2013 г. насам. Оттогава по заповед на директора на Агенция “Митници” преди работа митничарите вписват в дневник личните пари, които носят, ако те надвишават 100 лв.

Според свидетел “почерпките” били между 50 хил. и 80 000 лв. на смяна месечно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Ai siktir преди 8 години
от 2 до 30 000 лв - ееее... ко ши му й ......
24
1
 
3
 
! Отговори
opps преди 8 години
А тези от ПОЩИТЕ И МИТНИЦАТА НА ВЕСЛЕЦ, дето крадат колетите и пратките на хората КОГА????
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sa Tova li boiko gi hvali Tova e besobrasie a danazi plaschtat li nsvruschvetite si
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕИМ 30Другарю митничар, ти по далеч от Гюешево явно не си стъпвал.НИКЪДЕ в Европа не просят по границата разни селски митничарчета.Последният бастион беше Сърбия но и там от 3-4 години НЕ СМЕЯТ!
21
3
 
3
 
! Отговори
ЕИМ преди 8 години
Все едно, че по околните гранични пунктове (имам предвид румънски, турски, чешки, унгарски, и т.н.) не е абсолютно същата работа. Да не мислите, че ние сме открили топлата вода. Всеки влачи яко и тва е. Не само България е корумпирана страна от евросъюза. Това важи и за останалите. Някои повече, други по-малко.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лия да им изпее Митничарю митничарю Господине и другарю Пусни ме през теб да мина Да се върна от чужбинаДай му дай му 200 марки Че и той човек е дъще Хем да има за цигарки Хем да построи и къща
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, вие си нямате на идея какво "чудо" беше свиленградската митница. Хората тям се бяха самозабравили, смятаха се за едва ли не недосегаеми. Бяха си основали малка тяхна си държава и не се съобразяваха с никого. Със сигурност са пращали пари на правителствата, но и със сигурност са прибирали много, много по-голяма част за себе си, и успоредно с това са укривали рушвети. Затови и най-накрая се предприеха действия срещу тях и ги разпуснаха и затриха.
18
1
 
3
 
! Отговори
Учуден преди 8 години
Стииига бе ти честен ли си
17
1
 
7
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Ха сега сметнете Танов колко се "черпи" и още повече ....Бойко колко "почерпка" намазва !
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големи истории Ви казвам ...
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямаме корупция, това са дарения ,,,хахаха,,, време е журналистите да ги хващат сьс скрита камера ,щом спят тези, които получават заплата за това, а може и да гушват от далаверите
14
3
 
19
 
! Отговори
11-ти клас преди 8 години
В класа на моята дъщеря, 11-ти клас, има синове на митничари. Когато играят помежду си на покер, разиграват по 20-30 хиляди евро. Без да ги е страх, че ще ги загубят.
13
1
 
19
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 8 години
Пожарникарят преборил корупцията? Точно обратното! На 500 метра от Женския пазар в София, ви посрещат първите контрабандисти и ви предлагат цигари. На 20 метра от тях дремят контра-контрабандистите, сиреч полицаите, и нищо не предприемат.
12
2
 
13
 
! Отговори
колко беше таксата? преди 8 години
Някой може ли да припомни? Каква беше таксата да те назначат за митничар? 200 000 или 300 000 лева?
11
3
 
8
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Закриването на митницата в Свиленград,не беше заради корупция , а заради бъдещето предаване на територия към Турция от продажните ***(които не съм избирал аз)
10
2
 
28
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Никой митничар няма да да си позволи да "бачка" на своя глава! Всички по веригата нагоре лапат от тези пари! Ако питате мен, даже самите митничари взимат най-малко от тая баница... А сега се сетете кой взима най-голямото парче!
9
1
 
6
 
! Отговори
bg преди 8 години
Не мислите ли че тоя който дава подкупа не предварително подготвен и знае колко да даде за може по голямо количество контрабанда да изнесе ,което си е запазена марка и така по малко ДДС да влезе в държавата.Това го правят всички търговци когато не дасват касови бележки и крият оборота и защо...ЗАЩОТО ПО ДОБРЕ ЗА ПОДКУП ,НО ПО МАЛКО ,ОТКОЛКОТО ПОВЕЧЕТО ЗА ДДС.
8
1
 
7
 
! Отговори
и немски избиратели преди 8 години
До Съдиите и те са не само съдии, ами и немски избиратели трябва да дойдат... Баце
7
1
 
8
 
! Отговори
е да де преди 8 години
До кога ще се пише само за митничарите и без да им ставам адвокат нали някой ги е назначил , нали имат началство някой би трябвало да ги контролира и при необходимост се сигнализира прокуратурата и след това съд . Така ,че има ли някой който да ми каже тези изброените ведомства изобщо работят ли или се чака поредната PR-акция.
6
2
 
23
 
! Отговори
ongyla преди 8 години
Това са измислици, в България няма корупция. Путин е виновен :)