Бююк спипан в "Младост". Сделка? Не, рече МВР

По данни на полицията бил опасен за националната ни сигурност
Обновена: 11 авг 2016 13:10 | 11 авг 2016 13:10, Камелия Цветанова
60
Бююк спипан в "Младост". Сделка? Не, рече МВР
Абдулах Бююк. Снимка: "Сега"

Задържането и екстрадирането на турския бизнесмен Абдулах Бююк е по сигнал на Интерпол. МВР разполага с данни, че той е опасен за българската национална сигурност като информацията е постъпила именно по линия линия на обмен с Интерпол.

Още по темата

"По отношение на лицето сме водили кореспонденция по линия на Интерпол от началото на февруари. Последният ни обмен на информация беше в понеделник. Има много факти и обстоятелства, които са обезпокоителни", заяви на извънреден брифинг заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Бююк е заловен вчера при рутинна проверка на автомобил в квартал "Младост", стана ясно още от думите му.

Патрулът на МВР е установил, че документите му са с изтекъл срок на валидност.

Арабаджиев и директорът на Дирекция "Миграция" Николай Николов отхвърлиха твърденията за сделка между България и Турция за експулсирането на Бююк, а то, според тях, се извършва в рамките на закона.

Абдулах Бююк е бил разпитан в одринската полиция. Той е прегледан от местни лекари и се очаква да бъде транспортиран до Истанбул.

Бююк беше отведен до границата вчера с принудителна административна мярка с мотив - изтичане на законово установения срок, в който може да пребивава у нас, независимо, че две съдебни инстанции отказаха екстрадицията му.

Абдуллх Бьоюк се смята за финансист на "ФЕТО" – организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото президентът на Турция Реджеп Ердоган обвини за неуспешния преврат срещу него. 

Искане за екстрадиция на Абдулах Бююк е било изпратено на 15 февруари т.г. от страна на Анадолската главна републиканска прокуратура в Истанбул до нашите власти. Във връзка с това на турския гражданин е била наложена временна мярка "задържане под стража", която е била потвърдена от съда.

На 9 март Софийският градски съд е отказал екстрадиция на лицето, а 20 дни по-късно апелативният съд е потвърдил това решение.

Комисар Георги Арабаджиев посочи, че продължава издирването на 36 лица, които пребивават на територията на България без редовни документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
36
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
Колко пари взехте, за да предадете жив човек на почти сигурна смърт в ръцете на един ислямистки и репресивен диктаторски режим? Дали са повече, отколкото взехте, за да пуснете човек, убил двама души да си отиде свободно в къщи без шанс да бъде намерен? Защо никой не обели и дума и не постави условие за връщането на убиеца на двамата мотористи, който се укри в Турция, вероятно със съдействието на Турските власти.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де,аз лично,не съм предател,защо ме карат да се съмнявам в родът си,това не ни е национална черта,но защо ни управляват такива хора,ето това не мога да си отговоря,м***Мка му!?!?
30
2
 
31
 
! Отговори
защо имаме съд?! преди 7 години
аз не искам да казвам този Бююк какъв е, не го познавам, лош ли е, добър ли е, но ние всъщност ЗАЩО ИМАМЕ СЪД?! на две инстанции съдът постановява, че няма основание за екстрадация, но Боко го екстрадира! Ми да закрием съда, парламента и т.н. Бате Бойко ще взима решенията.
29
1
 
4
 
! Отговори
tiko преди 7 години
predatel do predatel mila mila moya mayno lyo
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименоще 36 подобни гявола издирват, да се сърди на адвокатите си и съветите им
27
0
 
1
 
! Отговори
Балъкчиев преди 7 години
Сеаг и турците ще ни върнат някой българин от турция който се издирва тук. КОлкото да фарук , ще го върнат когато върнем някой българин в турция.
26
0
 
16
 
! Отговори
G преди 7 години
Инквизицията се завръща.Казват че си вещица и хоп на огъня при картофите.
25
1
 
16
 
! Отговори
Кривондел преди 7 години
Български съд? Решение? Две решения?! Какво значение...Хиляди пресичат границата където им падне - но точно тоя се оказа баш най-големият нарушител евър. Има ли нужда от коментар?
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!!!!ЩОМ Е ПОИСКАЛ УБЕЖИЩЕ ЗНАЧИ, ЧЕ ГО Е ПОИСКАЛ ОТ ЕС НЕ САМО ОТ БЪЛГАРИЯ!!!!ИЗВЪРШИЛИ СА ОГРОМЕН БРОЙ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ПО НАРЕЖДАНЕ НА ПРЕМИЕРА НИ КОЙТО СЕГА ПАК ЩЕ СЕ СКРИЕ, ЧЕ ДРУГ Е ВИНОВЕН!!!!
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МВР НИ УБЕЖДАВА КАК ЧОВЕК ТЪРСЕН ОТ ЕРДОГАНУ И ЗНАЕЩ, ЧЕ В ТУРЦИЯ Е ЖИВ ТРУП САМ ЩЕ СЕ ОТКАЖЕ ОТ ТОВА ДА ИСКА СТАТУТ ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ Е ПОИСКАЛ И УБЕЖИЩЕ!!!ЛЪЖАТ ТА Е ОТВРАТИТЕЛНО СЛУГИ НА ДЯВОЛА !!!!
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега обаче,неграмотният БорисоФ,ще си има неприятности с Брюксел,ще има жалки извинения и оправдания,отново,ще обиколим всички световни медии,като държава ,на която не можеш да имаш вяра.
21
0
 
15
 
! Отговори
2013 преди 7 години
"заловен вчера при рутинна проверка на автомобил"Голям късмет извади тоя Ердоган :)Значи може да хванат който и да е, ама стимул трябва...
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БУДА ВЕЧЕ ЗАГРОБИ И ПРОДАДЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗА 16 МИЛИАРДА ЗАЕМ ПЛЮС ОЩЕ МИЛИАРДИ ЗАЕМИ ТА ЕДИН ТУРЧИН ЛИ НЯМА ДА ПРЕДАДЕ-ПРОДАДЕ!-------*** НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА КАЗАНО Е!
19
0
 
8
 
! Отговори
джона преди 7 години
До Ястребблагодари на продажните не на трзвомислещите българи, ама и ти гледай нещата да не се обърнат в Турция че ти може да си следващата пратка
18
1
 
18
 
! Отговори
Балканец преди 7 години
Аз вече няма да пиша какво мисля за Ердоган, щото току виж ми станали невалидни документите и ме изсипят на турската граница. Човек никога не знае с тая управа.
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срам за българското правителство!!!
16
2
 
16
 
! Отговори
Сеирджия преди 7 години
Некои хора съвместяват длъжности. В едната държава са "Министър Председатели" и по граждански договор работят в друга държава като "Ибрик Муфта *** Каймакам". Ми не им стигат парите, кво сеа?!
15
0
 
16
 
! Отговори
Гугутка преди 7 години
До ЯстребПиле шарено, а кога ще ни предадете убиеца на мотористите ?
14
0
 
9
 
! Отговори
Партизанин преди 7 години
Божееее, дано някоя държава не ме поиска някой ден, че трябва да хващам пушката и гората.
13
0
 
7
 
! Отговори
по-нататък преди 7 години
До Анонименгюленеца наМестан - след консула и посланика, но по-трудно, че има документи и имунитет, пък и сега трябва да подковава електората за изборите.насреща ни връщат съкровището безНадежда и стотина заблудени туристи, плюс забавяне с месец-два на милиони мигриращи араби, африканци, пакистанци, афганци, бангладешци и неколцина непалци, докато позакърпим граничните трънаци