Еврото от язовир "Мечка" – майсторско изпълнение от... земеделци!

До момента има трима заподозрени, като единият е освободен под гаранция
Обновена: 2 ное 2016 15:15 | 2 ное 2016 15:00,
19
Еврото от язовир "Мечка" – майсторско изпълнение от... земеделци!
Снимка: Dnes.bg

Както знаете ДАНС, МВР и службите за сигурност предотвратиха вчера крупна сделка за продажбата на милиони фалшиви евро. Около 13 милиона фалшиви банкноти бяха открити в язовир "Мечка" край Първомай.

"До момента има трима задържани. За един от тях наблюдаващият прокурор ще поиска постоянна мярка "задържане под стража". Вторият, който ни отведе до мястото, е с парична гаранция. Третият е задържан към момента за 24 часа", обясни пред Нова тв окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Още по темата

"Едното лице е реабилитирано в момента, другите двама не са осъждани. Касае се за земеделски производители. Не можем да говорим за хора от престъпния свят", допълни той.

Фалшивите банкноти са изработени в печатница в Първомай, разбита преди години от служителите на БОП и Окръжната прокуратура в Пловдив. Самите мъже не отричат това. Съответствието между истинските и фалшивите банкноти е 97%, тоест става въпрос за много добра изработка.

"В четвъртък при мен дойдоха служители от ДАНС, които съобщиха, че имат информация от техни източни, че се очаква в околностите на Първомай да бъде извършена сделка с фалшиви евро. След осуетяването на сделката три от лицата се укриха – един купувач и двама от тези, които смятаха да продадат част от банкнотите", обясни още Румен Попов.

След задържането на едно от лицата, които са предлагали парите, той е завел органите на полицията до язовира.

"Планирано е парите да бъдат укрити някъде в тази местност, защото са се движели само по черни пътища, предварително са сложили парите в найлонови чували. Част от тях бяха с допълнителни тежести – камъни и други предмети. Така че говорим за предварителен план", поясни Попов.

Единият от задържаните е 41-годишния Атанас А. У него са намерени 405 листа с отпечатани на всеки от тях по 6 купюра на банкноти с номинал от 500 евро, пише "24 часа". Общата им стойност е 1,215 млн. евро. Срещу същия задържан е повдигнато обвинение за това, че в дома си в пловдивското село Татарево е държал 13 ловни пушки. Оръжията са със заличени номера и са били откраднати през януари 2014 г. от магазин в Хасково. След удара търговският обект е бил подпален. Атанас е привлечен към наказателна отговорност и за притежаване на 3,2 г марихуана.

Вторият  – Румен Я. е на свобода с гаранция от 5000 лева, защото отвел полицаите до точното местоположение на парите.

Разследващите смятат, че намерените ментета са "отломки" от разбитата преди 6 години фабрика за фалшиви евро в Първомай на Петър Павлов-Растера, смятан за един от най-добрите майстори на подправена валута у нас.

Вероятно част от отпечатаните в печатницата му ментета са били скрити на различни места и се е изчаквало да бъдат пласирани. Експертите са забелязали, че иззетите пари от първомайската печатница и новооткритите имат един и същ "почерк" на майстора си. На банкнотите липсва ръкав от Халкидическия полуостров. Експертите смятат, че не е печатна грешка, а по-скоро своеобразен "подпис" на майстора.

"Ръкава Атон го нямаше на подправените евро от печатницата в Първомай, липсва и при тези, поради което сме почти сигурни, че идват от едно и също място", посочи прокурор Даскалов.

Според него от въпросната фабрика за фалшиви евро вероятно има още банкноти, които се укриват някъде. Парите са с изключително високо качество. Повечето от тях били без холограмни стикери. Такива обикновено се внасяли от Китай и се поставяли върху ментетата. От прокуратурата заявиха, че е възможно да има още арести.

Акцията в Пловдивско е поредният успешен удар срещу фалшификаторите на пари у нас. На 22 април нашите служби, подпомагани от Европол, удариха едновременно печатници за фалшиви евро в град Левски и свищовските села Деляновци и Козар Белене. И на трите места бяха открити машини, лазерни принтери, водни знаци, холограми, стикери, плаки, химикали и други материали за отпечатване на 100-еврови банкноти. Тогава бяха открити и готови за пласиране 24 хил. евро и заготовки за фалшиви банкноти за над 500 000 евро. Тогава експертите от Европол извършиха и сравнително изследване на откритите банкноти. Според тях парите били с изключително високо качество и имали степен на съответствие с действителните банкноти 9,7 по десетобалната оценителна система, въведена от Световната банка.

По думите им в ЕС били засечени само 350 банкноти с такова качество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
32
 
! Отговори
ivan преди 6 години
До Самоукпечатнитцата е гр,Първомай
11
0
 
35
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Хайде да видим КАК престъпниците набавят всичко необходимо за печатане на пари?!
10
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези са *.ти тъ.панарите. Ти вземи прави фалшиви банкното от по 500 евро, където тези банкното най често се проверяват на сканиращо устройство. Тия про.сти земеделци не знаят ли, че фалшификаторите на пари праввят банкноти най-много до 20 лева/ евро, където в обикновен магазин никой няма да ти ги слага под това устройство...дори и да има такова
9
1
 
37
 
! Отговори
ББ преди 7 години
От моите хора бяха...не дадоха за изборите и им пратих хабер!
8
0
 
39
 
! Отговори
Самоук преди 7 години
"бяха открити машини, лазерни принтери, водни знаци, холограми, стикери, плаки, химикaли"Вече знам какво да си купя за да почна да печатя и аз
7
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Касае се за земеделски производители. Не можем да говорим за хора от престъпния свят"---Значи, всички във властта - законодателна, изпълнителна и съдебна, са земеделски производители. Начело с ТОЯ дето отглежда магнолии в околностите на София ...
6
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искате да ни кажете с тези 97%,че тези хора са имали достъп до специална хартия за банкноти,специално мастило и други неща за правене на пари!Ако това е истина,то говори много лошо за хартиените пари! Вероятно разликата е в серийните номера.
5
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ставайте смешни, не били престъпници, а земеделци. Искам да знам вие как наричате тези хора, които само са напечатъли милиони евро, честни земеделци или престъпници?
4
3
 
45
 
! Отговори
Карлуково Нюз преди 7 години
13 милиона фалшиви банкноти са около 6,5 милиарда Евро. Хайде да гледаме, като пишем, а?
3
0
 
73
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
Тези 13 милиона фалшиви евро са нищо.Голямата кражба става на истинско евро по европейските програми.Що "земеделец" и "животновъд" се излюпиха покрай тия програми ...направо не е истина !Като дойде 2020-та година и евросредтвата спрат, тогава България ще остане без земеделци и без животновъди.Поживьом - увидим ! :)
2
1
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"До момента има трима заподозрени, като единият е освободен под гаранция" да не е платил гаранцията в евро
1
2
 
53
 
! Отговори
Земеделец преди 7 години
Ако простите им земеделци бяха толкова умни, в тази държава всеки втори щеше да е с докторска дисертация или член кореспондент на БАН.