Митничарите от Лесово "заработвали" по 4 бона на месец от рушвети

Банкнотите сгъвали на фунийки и ги покривали в тайници на пункта
3 ное 2016 07:00,
52
Митничарите от Лесово "заработвали" по 4 бона на месец от рушвети
Снимка: Архив, Reuters

Между 2 000 и 4 000 евро от рушвети прибирал месечно митничар от ГКПП Лесово, за да пропусне безпроблемно коли, автобуси и тирове през границата.

Още по темата

Корупционната схема бе осветлена при акция на ГДБОП, ДАНС и спецпрокуратурата в сряда. Над 200 униформени затвориха граничния пункт с Турция в 7 ч., което предизвика гнева на шофьорите, които чакаха в продължение на 4 часа движението на границата да бъде възстановено.

Спецченгетата оковали с белезници 31 митничари, сред които и двама началници на смени.

Униформените претърсили 98 адреса в Ямбол и Бургас. Повечето от инспекторите живеели там.

В домовете им били открити банкноти от евро, долари и британски лири. Митничарите сгъвали банкнотите на фунийки, после ги завивали с хартия, пише "24 часа".

След това прибирали рушвета в найлонов плик, който криели в специално приготвени тайници в пункта, разкрили разследващите.

Фунийките не престоявали задълго в скривалището. Всяка смяна си ги разпределяла на седмица - по около 1000 евро.

При някои делът бил по-голям, тъй като подкупът се раздавал според поста. Най-много вземали началниците на смени, както и онези инспектори, които имали дълъг трудов стаж.

Заради зачестилите спецакции за корупция по граничните пунктове митничарите от Лесово измислили сценарий при полицейска атака. Те се уговаряли как най-бързо да покрият корупцията.

"Учили са се в движение как да излязат чисти от бъдеща операция", разказа пред изданието спецполицай.

В сряда униформените се натъкнали на дребни пари в митнически тайници. Това е знак, че задържаните са подозирали за операцията, предполагат разследващи.

Митническите инспектори рекетирали предимно леки коли и микробуси. Най-солени обаче били “глобите” за тирове. Понякога шофьорите броели по 300 евро, за да преминат без митническа проверка през границата.

В края на септември при друга операция на ГКПП Капитан Андреево бяха заключени с белезници трима граничари и шестима митничари. Те вземали дребни суми от по 10-15 евро подкуп от тираджии и каналджии.

22-ма митничари пак при най-големия ни граничен пункт получиха обвинения като членове на подкупна група в края на миналата година. Инспекторите увивали рушвета в митнически формуляри и ги криели в чаши.

Най-много пари с незаконен произход полицаите намериха в домовете им. Досега обаче митничарите от ГКПП Капитан Андреево не са предадени на съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 7 години
Ами Калотина кога ще бъде проверена.Никога,защото там работят само жените, децата,синовете и любовниците на политици,прокурори и съдии....Там няма контрабанда,няма рушвети,да бе да.Същото е и с Русе и с много други.
41
0
 
5
 
! Отговори
куко преди 7 години
МВР, ДАНС и прокуратура, които *** някои части под шлифера на Бойко Борисов, се правят на борци срещу организираната престъпност и корупцията.Башибозук, еничери и мафия играят театър.
40
3
 
2
 
! Отговори
Йотова и БСП чакат преди 7 години
Не гласувайте за Радев! Пак ли искате БСП да ви дерат - батко-братко, заменки, комисионни за потоци и ядрени централи (фиктивни)? А и Йотова е подготвила яко да плащате и интегрирате мигранти от братските Сирия и Афганистан - затова и не се мерка на телевизора. Тъй като трети е Каракачанов, да се избие единия от натрапваната двойка Ц. и Р. е да гласуваме за него за да спре мигрантите. Гласовете на всички други ще идат за Ц. и Р.
39
0
 
9
 
! Отговори
Луд за девет села преди 7 години
До 34- как се става митничар? Лесно, след правилно подадена молба по образец ... Десетки загънати банкноти от по 500? грижливо сложени в плик и подадени под масата на шише уиски. Молбата ви ще бъде удовлетворена с обещанието че до края на годината ще сте на печалба. Надявам се че ви помогнах.... Кандидат Митничар.
38
0
 
7
 
! Отговори
Бай Антикорупционен преди 7 години
Абе преди няколко месеца нали тиквун заяви, че в България корупция няма, щото се действало превантивно. Ей, прав бил човека.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бележка на митницата: "Рушвети до $200 ще се считат за устна благодарност ".
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В една кръчма влизат митничар, данъчен и пожарникар. Започва голям купон - ядене, пиене , веселба... От всичко по много. Накрая се наканват да тръгват. Идва сервитьора и казва "350 лв.". Бавно се изправя пожарникаря и пита " Мога ли да видя разрешението от пожарната за заведението?". Сервитьорът смутено се връща назад, след малко идва отново: " 280 лв.". Изправя се данъчния: "Мога ли да видя счетоводните книги и да проверя касовия апарат?" Сервитьорът смутолевил "Извинете" и пак се връща. След малко идва за трети път и казва плахо " 200 лв." Митничарят го поглежда с досада и казва: "Абе добр
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един митничар умрял и отишъл при Господ. Отворил той една голяма книга и казал: - Аа-уу ти си много почтен човек, дал си много дарения за домове за сираци, ти си за Рая! Но като отворил на другата страница какво да види и казал: - Ама ти толкова много си крал, ти си разорил толкова много хора! Къде да те сложа сега? И митничарят казал: - На бариерата, на бариерата!
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На шефа на митницата му писнало хората постоянно да говорят колко корумпирани са митничарите и колко пари са натрупали. Събрал един ден подчинените си и им казал: - От утре да не съм видял някой да идва на работа с Мерцедес или БМВ. Всички ви искам с автобус! На другия ден отишъл шефът на работа, погледнал през прозореца и... целият паркинг бил задръстен с автобуси!
33
1
 
7
 
! Отговори
ziki преди 7 години
"При някои делът бил по-голям, тъй като подкупът се раздавал според поста. Най-много вземали началниците на смени, както и онези инспектори, които имали дълъг трудов стаж."Айде сега в редичка към Бургаския з-р. А наказанията според поста и стажа :)
32
1
 
6
 
! Отговори
Ясно е..., преди 7 години
но онези от Капитан Андреево ще съдят сега България в Страсбург! Като гледам и тези ще ползват същата схема. Нямаме кадърни криминалисти, които да доказват тази корупция в съда. Затова всички дела са провал, но иначе силна медийна пропаганда как се работи срещу корупцията
31
0
 
7
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
Някой да знае как се става митничар в тази държава ? Струва ми се , че не съм виждал такива обяви за работа.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласоподавателите мечтаят за БГ-затвор, в който в килийте карти си играятмитничар, нотариус, кметче и политически лидер.
29
1
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
У нас нещата са много прости и затова са назначени за политици , а роднините на държавна служба.
28
0
 
4
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
100 на 100 някой *** е ришил да си хване любовница и жена му е пуснала сигнал с подробности!
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия цифри между 2000хл и 4000хл са тези които са казвали на жените си, а реалните суми са доста по големи!
26
0
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
На времето бай Тошо беше казал че Българинът ще се оправи ако всеки Български гражданин работи по 1 месец като Митничар.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Валентин Златев си докарва по 100 000 000 месечно и никой не го пипа или пита
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българина много мрази далаверите..., но в които не участва . Този случай и коментарите показва , че около 80 % от хората одобряват рушветите или кражбите. Е с такъв народ какво очакваш да стане . Нищо , но от сърце .
23
1
 
13
 
! Отговори
123 преди 7 години
И за това след изборите ще ги пуснат от ареста по живо по здраво. От предните акции къде са осъдените ? Хвърляте бомбата и после нищо не е станало никой не е съден и влязъл в затвора! Популизъм му е майката.