Митничарите от Лесово "заработвали" по 4 бона на месец от рушвети

Банкнотите сгъвали на фунийки и ги покривали в тайници на пункта
3 ное 2016 07:00,
52
Митничарите от Лесово "заработвали" по 4 бона на месец от рушвети
Снимка: Архив, Reuters

Между 2 000 и 4 000 евро от рушвети прибирал месечно митничар от ГКПП Лесово, за да пропусне безпроблемно коли, автобуси и тирове през границата.

Още по темата

Корупционната схема бе осветлена при акция на ГДБОП, ДАНС и спецпрокуратурата в сряда. Над 200 униформени затвориха граничния пункт с Турция в 7 ч., което предизвика гнева на шофьорите, които чакаха в продължение на 4 часа движението на границата да бъде възстановено.

Спецченгетата оковали с белезници 31 митничари, сред които и двама началници на смени.

Униформените претърсили 98 адреса в Ямбол и Бургас. Повечето от инспекторите живеели там.

В домовете им били открити банкноти от евро, долари и британски лири. Митничарите сгъвали банкнотите на фунийки, после ги завивали с хартия, пише "24 часа".

След това прибирали рушвета в найлонов плик, който криели в специално приготвени тайници в пункта, разкрили разследващите.

Фунийките не престоявали задълго в скривалището. Всяка смяна си ги разпределяла на седмица - по около 1000 евро.

При някои делът бил по-голям, тъй като подкупът се раздавал според поста. Най-много вземали началниците на смени, както и онези инспектори, които имали дълъг трудов стаж.

Заради зачестилите спецакции за корупция по граничните пунктове митничарите от Лесово измислили сценарий при полицейска атака. Те се уговаряли как най-бързо да покрият корупцията.

"Учили са се в движение как да излязат чисти от бъдеща операция", разказа пред изданието спецполицай.

В сряда униформените се натъкнали на дребни пари в митнически тайници. Това е знак, че задържаните са подозирали за операцията, предполагат разследващи.

Митническите инспектори рекетирали предимно леки коли и микробуси. Най-солени обаче били “глобите” за тирове. Понякога шофьорите броели по 300 евро, за да преминат без митническа проверка през границата.

В края на септември при друга операция на ГКПП Капитан Андреево бяха заключени с белезници трима граничари и шестима митничари. Те вземали дребни суми от по 10-15 евро подкуп от тираджии и каналджии.

22-ма митничари пак при най-големия ни граничен пункт получиха обвинения като членове на подкупна група в края на миналата година. Инспекторите увивали рушвета в митнически формуляри и ги криели в чаши.

Най-много пари с незаконен произход полицаите намериха в домовете им. Досега обаче митничарите от ГКПП Капитан Андреево не са предадени на съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
22
 
! Отговори
ойжць преди 7 години
Митницата вече е ясна , да се насочат към Съд , прокоратура , народно събрание и др. Ама там ще оцапат гащите .Митницата винаги я тупат като има проблем в държавата вече не е интетрсна
21
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митничарите от Лесово не са отчитали достатъчно за тези нагоре и са ги сменили, за да си знаят следващите.
20
5
 
5
 
! Отговори
маке преди 7 години
абре какво са 40 000лв его я вчера изкръках 2000лв сметайте 30 х 2000 коко праи амче те 10 дена требе да карат кат просяците
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От времето на соца. е така. Всеки знае разликата в митничарите по другите граници в Европа.При тях - митниците, реформи няма. Тия така, да ги кажем работници / по охраната на границата/ "заработват" тоя рушвет и си го приберат без чувство за вина. Всички крадат по веригата нагоре и при тях това му е законен бонус към заплатата.
18
1
 
21
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 7 години
Прах в очите. Сега яко се *** за съдебната система. РЕФЕРЕНДУМ.
17
7
 
32
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Всеки краде от където може в България.Това си го знаем всички.Иначе няма оцеляване.Те ни лъжат че ни плащат а ние че работим.Не ги виня хората защото за тази работа заплатата им трябва да е поне 5 хил.лева,а тя със сигурност не е такава.Политиците ограбиха държавата 25 години след двмокрацията и 45 години преди нея също а те ни занимават с 30 митничари.Осъден депутат няма ,защото сме най некорумпираната държава в света.Гласувайте за Цецка.
16
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не 4000,а между 40-50 000 лв."Днес"смятайте добре.
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един "честен" работнически колектив хванал в престъпление друг колектив "заработил" мръсни пари!
14
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A кога ще разровят димящото ла.но наречено"съдебна система?"?
13
1
 
40
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 7 години
Аз лично най-тоговорно като полицай, ще кажа, че тия рушвети стигат до управляващите. Просто сега усещат края и искат повече. За 19 години в системата ще ви кажа, че ако една смяна "заработи" 1000 евро 50 % се разпределя при полицаите 50% отиват в партийната каса. Това ще се закълна че е така и ще го кажа пред детектор. Мушенници.
12
2
 
24
 
! Отговори
Мене преди 7 години
Тъкмо са стигнали едно европейско ниво на заплати и те ги арестуват заради това
11
2
 
33
 
! Отговори
123 преди 7 години
Това новина ли е не разбирам? На кой не е ясно че полицаите са си партия с престъпниците?
10
9
 
19
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Ами като им давате заплата 800 лева а пазят ЕС граница. А че ББ и другите депотати взимат по 10 на тия суми......
9
2
 
39
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Няма граничен пункт в БГ кедето митничарите и гранична полиция да не изнудват хората.Това е ЗАКОН който действа от десетилетия.Където и да бръкнеш , все едно и също.
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5За крадците на държавни служби униформата не е задължителна. Всеки служител на държавата с униформа и без униформа използва служебното си положение за грабеж.Като започнеш от министър и стигнеш до метач в държавна сграда от където в края на работния ден ще слажи в чантата си две ролки тоалетна хартия и малко препарат за чистене. Тази крадлива система витае във въздуха който се диша в България.
7
2
 
37
 
! Отговори
Idealist преди 7 години
Не са носили в черната каса на Цветанов!То не беше увеличение на пенсии и заплати, подаръци за НГ, Откриване на нефт, откриване на наркотици и фалшиви пари, пръстови птпечатъци, то не беше Сталинка ... Много....много добрини. Каквото и да правите и да лъжете: леля Цеца не става за президентка. Жената няма мисловен капацитет. Сикаджиите губят още на първия тур! Буда си отива!!!
6
2
 
37
 
! Отговори
Цап-Царап система преди 7 години
Депутат вкарва законопроект за законче- в офиса на зет му - милионче.Министър удобрява законче - в швейцарската му сметка - милионче.Президент подписва законче- в бизнеса на тъст му - милионче,Що се отнася до митничарите не са отчели комисионката там където трябва.
5
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко в униформа на държавна служба е корумпирано,некадърно и гадно лайн.
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отчетност е нямало, отчетност ... всичко приключва до началник смените. Групировката Боко Грабян не прощава такива изпълнения.
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е седемдесет хилядата банда потомствени некадърници,да се разтури по примера на Грузия. Иначе са много стресирани милите, като хамстерчета са плашливи, просто от толкова много престъпления с които се занимават, не знаят от къде ще им дойде.