Смели, сръчни… апаши! Крадат фарове – "пускат" дълги на канабиса

В мрежите циркулират снимки на луксозни коли с откраднати фарове
25 яну 2017 09:10,
42
Смели, сръчни… апаши! Крадат фарове – "пускат" дълги на канабиса
Снимка: Bulgaria ON AIR

Броени секунди са нужни на автокрадците, за да останете без фарове. В последно време частите от луксозни марки коли са особено популярни сред "автоджамбазите". Причината – демонтират се лесно и са скъпи.

Бързи, смели и най-вече сръчни – автокрадците напоследък са се специализирали в кражбите на фарове и други части на скъпи коли.

За 30-40 секунди незабелязано можете да останете без фарове, особено ако карате "Porsche Panamera" или "Cayene", "Volkswagen Touareg" или "Audi Q7".

Освен че са скъпи и се демонтират лесно, ксеноновите светлини имат и друго приложение.

"Този тип фарове ги използват за отглеждане на марихуана, постоянно получаваме сигнали", обясни Ивайло Търпанов от Съюз на българските автомобилисти пред Bulgaria ON AIR.

Търсенето е голямо, предлагането – малко. В конкретен сервиз седмично идват поне двама шофьори, станали жертва на "автоджамбази".

А един комплект фарове струва между 4 и 8 хил. лева. Производителите ги правят лесни за демонтиране, за да не се оскъпява смяната на крушките. Ако фарът е демонтиран елегантно, застрахователите отказват да платят щетата.

Има няколко начина ако не да спрете, то поне да затрудните крадците. Много хора си бележат фаровете и по това могат да си ги познаят.

Всеки ден в социалните мрежи циркулират снимки на коли с откраднати фарове. А вероятността от автоморгите или онлайн да купите светлините на собствения си автомобил, е огромна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кокошки втора ръка няма ли ?
11
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май това е единственото работещо производство у нас. Отглеждането на тревица.
10
1
 
26
 
! Отговори
времена преди 7 години
През далечните 80-те години имахме фиат 126р (малко полско фиатче), на което му откраднаха фаровете 5-6 пъти. Тогава части за тях се намираха трудно в Мототехника. Най-често чакахме от поляците на морето нещо на бартер за бутилка Слънчев бряг. Оказа се, че подрастващи рокерчета с Балканчета са си тунинговали моторчетата с правоъгълни фарове от фиатчето, защото на Балканчето са били кръгли. Проблема се реши със заварка на планка между купето и фара. Остана да се свалят чистачките и антената само
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да сложат фарове от Жигула или Москвич! Ще бъде як тунинг! Пък и без пари!
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забраняването на маркирането на автомобилите беше най-голямата грешка на МВР.Вместо да го забранят трябваше да го направят ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за всички автомобили.Да е еднократно, а не да се плаща всяка година. Маркировката да се извнършва от МВР при регистрацията.
7
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези който имат въпросните марки коли много рядко са купени с честен труд,така че не ги жалете
6
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странно ми се струва да караш тузарски автомобил, който да държиш пред блока/къщата! Такава кола трябва да стои в гараж постоянно!---------------------И на мен ми беше странно как от платеният паркинг с камерите ме ужилиха по същата схема ама стана - охраната се оказа.
5
3
 
40
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
Крадливо племе сме и това си е. Навремето всяка вечер се прибирах с акумулатора , а чистачките държах под седалката и все бензинеца гледаха да източат , та с един комшия си "залепяхме " колите та да не се стига до резервоара.
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много яка държавичка!
3
1
 
30
 
! Отговори
Rado преди 7 години
Най-много ги крадат на паркинга на летище София, терминал 2.
2
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това като в оня разказ на Чудомир, където коминочистачите трошели керемидите, а зидарите измазвали комините с вар, та да им върви бизнеса на едните и на другите :)
1
1
 
44
 
! Отговори
бай ой преди 7 години
връзвайте с тел и слагайте катинар