Истина или лъжа – ще спре ли полиграфът корупцията в МВР?

Висшите полицаи ще минават през детектор на лъжата
Обновена: 1 фев 2017 16:06 | 1 фев 2017 15:58, Василия Пейчева
17
Истина или лъжа – ще спре ли полиграфът корупцията в МВР?
Снимка: bgonair.bg

Опити за разобличаване на лъжата са се правили още в далечното ни минало. В древността блюстителите на реда са давали брашно на заподозрените в измама. Смятало се е, че устата на виновника ще пресъхне, заедно с брашното.

Към днешна дата, благодарение на новите технологии, могат да бъдат направени много по-коректни изследвания. Според международната статистика с полиграфа ние научаваме истината с точност над 97%.

За да се ограничат корупционните практики в системата на МВР, висшите полицаи ще сядат на подобен детектор. Всички ръководители на служби, отдели и сектори във вътрешното ведомство ще бъдат тествани с полиграф до края на годината. Но доколко тези методи ще бъдат ефективни?

"Преди години подобен род услуги оказваше Института по психология с една система, през която служители минаваха на оценка на психологическото състояние. Всъщност животът показа, че това е един инструмент, който поредните ръководители ползват, за да махнат хора, които не са им удобни", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

Резултатите от полиграфа зависят и от опита на този, който задава въпросите.

"Полиграфът не може да сгреши, защото е замерващо устройство. Може да сгреши лицето, което ви изпитва, защото заключението от полиграфското изпитване се прави от този, който провежда теста, или от негов колега. Ако тези лица нямат достатъчно опит в практиката си, биха могли да дадат грешни резултати", каза и психофизиологът Виктор Дончев.

Според бившия главен секретар на МВР полифизиографът не е надежден способ за установяване на истината. Той може да бъде използван от психолозите, само за да провокира реакция у изследвания обект. Дава примери от историята.

"Най-големите шпиони редовно са минавали на полифизиограф и той е давал оценка, че те са лоялни и не са предатели", аргументира се Николай Радулов.

Според психофизиолози обаче тестването на служителите в МВР може да има ползотворен ефект.

"Респектът от това, че ежегодно ще бъдеш подлаган на полиграф, би предотвратил приемането на подкуп в бъдеще време. Веднъж използвайки полиграфа, бихме могли да проверим дали има извършване на незаконни дела в миналото, и второ, да предотвратим извършването им в бъдеще", заключи Виктор Дончев.

Работещите с полиграф разказват, че напоследък зачестяват случаите, в които заподозрени в престъпление биват подлагани на детектор. Резултатите се използват от полицията за насоки, но не важат пред съда.

5713 гледания   |  Още видео


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Вера Колева преди 1 година
Нека всеки ,наричащ себе си Честен Полицай ,да се изправи пред полиграфа, в присъствието на граждани! Да видим тогава дали лица като служителя Николай Чернев, ще имат същата смелост да ги погледат в очите и да кажат "аз не съм корумпиран"!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съдилищата и сега не признават полиграфа, като доказателство, а специално на българския съд не може да се разчита - ако въведем полиграфа, той ще изпадне в едната крайност, ще се превърне в Народен Съд и ще започне да осъжда невинни хора.
По-скоро нека се правят по-чести психотестове на полицаите! от това има смисъл
13
0
 
0
 
! Отговори
Не преди 1 година
Полиграфът не е доказателство. - в 5 до 8 проценат от случаите бърка, а това е много. Ако си нервен може да те изкара лъжец, а ако някой е със спокойно съзнание - например юога, дзен монах или въобще човек с много стабилна психика, може да излъже на всички въпроси и да не го хванат. също така е важно дали кожата ти се поти или не се поти.
12
2
 
2
 
! Отговори
ОнЧе преди 1 година
Съгласен за редовна проверка с тази техника и който полицай не издържи да бъде уволняван САМО ако се признава от българския съд и като доказателствено средство при прилагане върху заподозрени в престъпление!!!!
11
0
 
2
 
! Отговори
Кашпировски... преди 1 година
НЕУЛОВЕН ХАЙДУТИН---И ОТ ПОЛИГРАФА Е ПО- ВЕЛИК!!!!!!!!!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А сетихте се.Аз от години ви говорех на всеки 6 месеца детектор не издаржи ли..къш.Като знаят че ще имат детектор другия месец да видите дали ще вземат подкуп.
9
1
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
Сега я втасахме,останахме без началници.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полиграфа върши работа само при хора с мозък който работи-мисли.
В МВР няма такива хора.
7
0
 
2
 
! Отговори
бивш полицай преди 1 година
На времето шефовете за които сега макар и със закъснение се предлагат подобни мерки при всеки сл.МВР и ново назначен.Спомням че и Й.Бакалов ги предвиждаше но до никъде не стигна с идеята му.Преди години тези шефове които се страхуват че ще минат през полиграв те същите за да се отърват от неудобните служители ги изпращаха на реподбор .Всеки преминал беше рядък случай да е издържал.Исега макар да го подценяват ще има все пак ефект.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корупцията се спира само с едно 7.62 - АК 47. Тази рецепта е най-сигурна!
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако турят Баце на полиграфа и машината ще избухне! При него всичко е лъжи, тлъсти, сочни лъжи.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А може ли да се ползва полиграфа и за съдии прокурори митничари доктори учители що само за МВР що всички си бършете ръцете само с МВР банални сте
3
1
 
7
 
! Отговори
Неа преди 1 година
Те и сега минават полиграф ...
2
0
 
9
 
! Отговори
Ми Че То преди 1 година
Много лесно се манипулират резултатите за "наши хора".
1
0
 
12
 
! Отговори
Дрън дрън преди 1 година
Проблема ма новото време изисква не само изследване на полиграфа, но и тестове за употреба на наркотици. Тази задължителна процедура трябва да се въведе във всички власти в България.