Вълна от "заразени" имейли тормози родните потребители

Мамят получателите, че дължат пари, за да отворят файл с вирус
25
Вълна от "заразени" имейли тормози родните потребители
Снимка: архив, Ройтерс
Българските потребители масово получават "заразени" с вируси имейли, съобщи на брифинг директорът на отдел "Компютри и престъпления" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Явор Колев. 
 
Той посочи, че тази вълна от заразени съобщения се наблюдава още от края на миналата година. Общото между имейлите е, че целят да стресират получателите, за да отворят прикачения файл, който е заразен с вирус. 
 
Първата серия от имейли, които са били получени, са съдържали информация за фактура, след което следват съобщения, които изглеждат сякаш са подадени от НАП, след тях имейлите съдържат името на Радомир Стоянов, за който се сочи, че е съдия-изпълнител.
 
Явор Колев допълни, че през последните дни се наблюдава нова вълна, като този път имейлите са подадени от Димитринка Дионова и съдържанието им касае заплаха срещу фирма, която не е изпълнила задълженията си по договор.
 
Той препоръча на хората да са внимателни, когато отварят файлове от непознати източници и да ползват антивирусна програма, която постоянно се обновява, предаде БТА.
 
Заразените компютри стават част от мрежа. Организаторите имат не само достъп до съдържанието на личните данни на потребителите, но и компютрите могат да се използват и за кибер атаки. Първоначално е изглеждало, че имейлите идват от сървъри от Япония, но после е установено, че са подадени от Русия и Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Oplas преди 7 години
Postradali sa samo bulgarski bankeri i bulgarski zastrahovateli...?!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Организаторите имат не само достъп до съдържанието на личните данни на потребителите,................и от къде ги имат?
18
3
 
3
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 7 години
Имейлите са пратени от ЦРУ за да ги припишат на руснаците.
17
0
 
2
 
! Отговори
dp преди 7 години
А бе да поискаш да отвориш такъв вирус не е много различно от това да хвърлиш няколко хиляди през балкона на ало измамници.От много години са в циркулация, получавам по няколкостотин съобщения спам на ден, опитват всичко мислимо - и пак са напълно очевидни за разпознаване.
16
2
 
5
 
! Отговори
Длъжник на НАП преди 7 години
Фирмата ми е Длъжник на НАП .Благодарение на ГРОБ които тормозят дребния и среден Бизнес а големите играчи не ги закачат.Та на фирмения мейл ми пристигна писмо от НАП.Помислих си че наистина ме търсят въпреки че ме викаха на среща имат ми телефон всичко.Отворих файла и Антивирустната ми реагира на вирус .Загледах че домейна не е nap.bg a някакъв измислен.По същото време бях и в Онлайн Банкирането си с което се разплащам с фирми.Веднага спрях нета.Записах си файловете които ми трябват и преинстал
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Епа не знам, аз с моята поща, ся да не й пиша марката, ама започва с гъ (по хамерикански "джи"), нямам ядове със спам - всичко си отива, където му е мястото. Не знам разни хора по кви пopнорегиони шаркат, че даже в инбокса да им идва спам.
14
0
 
2
 
! Отговори
Брат Вурст преди 7 години
Java script troyan downloader с различни имена на различните антивирусни програми. Нищо ново, нищо страшно. Проблема е в abv.bg.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе Япония, Русия, Украйна, ама баш най-накрая да не се окаже, че идват от точното място - великата щатска демокрация сиайей?
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
SA SEGA NAI DOBRE NI MAMI TOPLOFIKAZIA. TIA SA DALECHE SAD NEYA, NO ALO ISMAMNIZITE VODYAT PRED CEZ I EVON.SA SLEDVASHTIYA MESEZ SE OCHAKVA RASMESTVANE V KLASAZIATA
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз имах в абв-то от НАП, но не го отворих, защото нямам вземане-даване с НАП.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама попаднах на Солото на Хан.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Принцеса Амадала ме покани да й видя снимките само по Падме,
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А анголската принцеса не се ли е обаждала да приведе няколко милиони на вашата сметка?
7
2
 
4
 
! Отговори
Фейсбук Измама преди 7 години
Предупреждавам за нов вид измама по фейса.Жертвите са потребители които си постват целия живот в фейса и си личи по снимки те че са с висок стандарт.Елементарно е да намериш мейла на всеки потребител във фейсбук.Правят се някой прости стъпки като се представиш че фейса е твой и опитвайки да възстановиш загубената парола ти излиза мейла на който ще се прати новата.От там насетне знаят живота ви.Приятелите.Къде ходите.С какво се занимавате и се замислят различни сценарии да ви измамят! ВНИМАВАЙТЕ
6
0
 
4
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
То тия са лесни,защото сами се издават.С една антивирусна ги елеминираш или направо ги триеш от пощата си без да отваряш прикаченият файл. Има обаче едни други , които като им се вържеш ти се настаняват удобно и ти блокират всички програми.След това ти искат пари за да се изнесат от компа ти.Ако ли не се съгласиш,трябва да преинсталираш Уйндоуса си и губиш много.Затова не отваряйте и не отговаряйте на разни покани за участия в анкети,за безплатни приложения или за участие в обучаващи програми
5
0
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Имам пощи в абв,Yahoo и в gmail .Навсякъде съм пълен със всякакъв вид спам ,вируси ,мейли от НАП ,печалби от лотарии които ми искат скромна сума от 200-300 долара за да ми преведат 5 мил на пример,други ме уводомяват че трябва да си сменя паролата в PayPal и Skrill( електронни портфейли) като кликна на посочен линк.Трети пък ми излизат с предложения за съвместен бизнес и се представят за големи инвестиционни компании.Хиляди са.Мързи ме да ги трия.Като ми е скучно отварям и чета .Забавно е!!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Дедо Либен преди 7 години
АНТИВИРУСНАТА НЕ ГИ ЛИ ЕЛИМИНИРА....?ИСКАМ ДА ГЛЕДАМ ФИЛМ ОТ КОМПЮТЪРА ПРИМЕРНО....МИ ТО Е ЦЯЛО МЪЧЕНИЕ.....НАБУТВАТ СЕ НЯКАКВИ РЕКЛАМИ,НЯКАКВИ ГЛУПОСТИ КОИТО ВСЯЧЕСКИ МИ ПРЕЧАТ ДА ГЛЕДАМ ФИЛМА....А ИМА КАЧЕНА АНТИВИРУСНА.....ТОГАВА ЗАЩО ТАКА СЕ ПОЛУЧАВА.....? МОЛЯ НЯКОЙ ДА МИ ОБЯСНИ...
3
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
я тия се събудиха да гледат и аз откакто зех да получавам сметки за паркирания се замислям че досега спаха а кола нямам събудиха се гледаите какво става бре тия изкрадоха света няма ние потребителите да им берем яда
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз получавам спам само за мусколна маса от мебели Труян, от парафум беге и за продажба на строително разрушение на някакъв хотел в Пампорово.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно само не разбрах. Как Cura 69 (Цура?) разбра че имам нужда от уголемяване на пармака?