Международна акция: 31 зад решетките, точили банкови карти

Картите били използвани най-вече в САЩ, Доминикана, Малайзия
14 юни 2017 20:06, Боряна Павлова
0
Международна акция: 31 зад решетките, точили банкови карти
Снимка: архив Reuters

Разбита е международна престъпна група, занимаваща се с измами с банкови карти. В резултат от международна акция са задържани 31 заподозрени /21 в Испания, девет в България и един в Чехия/, съобщи прокуратурата.

Извършени са претърсвания и изземвания в 48 имота. Заподозрените са притежавали оборудване за подправяне на банкови карти, устройства за четене и записване на информация от банкови карти, скимиращи устройства, микрокамери, приспособления за манипулиране на банкомати, както и парични суми, множество подправени карти, наркотични вещества и подправени евро банкноти.

В периода 2014-2017 г., международната организирана престъпна група е инсталирала скиминг устройства на средно 400 банкомата годишно, с цел да копира и използва информацията от банковите карти.

Подправените карти са били използвани за незаконни транзакции в около 200 банкомата извън Европейския съюз, главно в САЩ, Доминиканската република, Малайзия, Индонезия, Виетнам, Перу, Филипините и Коста Рика. Приблизително 3000 граждани на ЕС са пострадали от действията на организираната престъпна група и са били ощетени с поне 500 000 евро.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари