Нов удар на хакерите - файл за просрочени задължения

Не отваряйте съмнителни съобщения, повишете защитата
16
Нов удар на хакерите - файл за просрочени задължения
Снимка: Булфото, архив

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ кампания и съветва потребителите да не отварят съмнителни съобщения и да се снабдят с надеждни антивирусни решения, съобщават от пресцентъра на МВР.

В сектор "Киберпрестъпност" при ГДБОП-МВР днес са регистрирани множество сигнали от интернет потребители, които са получили на електронните си пощенски кутии съмнителни имейли с предупреждение за плащане на просрочени задължения от името на фирма "Кредисимо" АД.

В хода на извършената проверка е установено, че към СПАМ съобщенията е прикачен зловреден файл, който компрометира компютърната конфигурация на потребителя, като извлича неправомерно лични данни, пароли за социални мрежи, пощенски кутии, банкови ресурси и други.

Така заразеният компютър е възможно да бъде използван от компютърните престъпници и за редица множество други кибер атаки - разпращане на нови фишинг мейли и DDoS мрежови атаки.

Не е извършена хакерска атака към "Кредисимо" и тяхната база данни, като фирмата не стои зад разпращането на тези съобщенията. Хакерите използват неправомерно името на компанията, за да заблудят получателите, посочват от МВР.

В първите часове на СПАМ кампанията едва три антивирусни продукта са реагирали на компютърния вирус, но след предприети действия от ГДБОП-МВР е значително увеличено количеството им.

Осъществено е незабавно взаимодействие на ГДБОП с фирма "Кредисимо" и доставчици на електронни пощенски услуги в страната, с цел установяване източника на кибер атаката, предприемане на действия по нейното неутрализиране и уведомяване на обществеността за възникната опасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Йепии преди 6 години
Няма как да се заразя без да отворя даунлоуднатия файл е мче.Пии една водица за да влезеш в кондиция!
14
0
 
1
 
! Отговори
Mongol преди 6 години
Hacknali i prezidenta daje...
13
0
 
1
 
! Отговори
ГДБОП преди 6 години
Да беше некой Спас дето лъже политици и журналисти, та веднага да го хванеш, а то хакер, кво искате?
12
0
 
1
 
! Отговори
Arxid преди 6 години
Pak bombi v mvr....
11
0
 
2
 
! Отговори
добре добре преди 6 години
абе не сме ,,бабалюга,,
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Йепии Бабалюга я повтори какво си направил , изтеглил си файла , записал си го на диска и си го качил на сайта на НОД32 за проверка.. Излиза че си се заразил , в момента който си записал файла с вируса на комютъра си
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купете си руска антивирусна Касперски или Др.Уеб най-големия хакер е ЦРУ..
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Йепии Абв пощата е на Сорос и агнешките главички.. Излиза че вирусите си ги пуска ЦРУ , за да не си ползвате пощата на хостинга , да ходите в гоогле , оутлоок , абв .. да ви подслушва ЦРУ. Да пощите на хостинг са слабо защитени с безплатен антивирус clamav ...
7
3
 
1
 
! Отговори
Йепии преди 6 години
Предния път когато получих писмо с вирус от псевдо НАП в пощата си в АБВ просто изтеглих файла и го пратих в НОД антивирус за съмнителен файл.Нод обслужва и Абв и още на следващия ден файла не можеше да бъде изтеглян и бе блокиран като разновидност на някакъв вирус.Зачудих се защо преди това бе писано за тази измама по вестниците и никой не го е докладвал на антивирусните компании,а чак аз след близо месец им го предоставих за анализ.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички сте бабалюги затова ви нападат , не ползвайте нищо което ползва кълъбълъка.. Особенно тези неща които се рекламират безплатно в медиите по поръчка на ЦРУ - facebok , google , aple , microsoft.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз Дебиан + clamav + spamasistant + руска антивирусна DrWeb
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Разбира се !
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отивам да си отворя пощата, това си е мое законно право .ГДБОП да не ми казват, че пощата ми е опасна. Опасна е именно, защото в ГДБОП работят некадърници и неграмотници. И стига сте ни заплашвали ами хванете бандитите бе ***.и.
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В първите часове на СПАМ кампанията едва три антивирусни продукта са реагирали на компютърния вирус, но след предприети действия от ГДБОП-МВР е значително увеличено количеството им."?!? как по-точно ГДБОП са повлияли за няколко часа на реакцията на антивирусните продукти? дефинирали са вируса и са разписали антивирусни дефиниции, с които са ъпдейтнати всички продукти??
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГДБОП да кажат защо навсякъде има разлепени обяви за кредити лихварството не е ли забраненo ?