Курсантка се простреля с автомат "Калашников"

Инцидентът е станал, докато е чистила оръжието си
Обновена: 5 апр 2019 07:41 | 5 апр 2019 07:30, Камелия Цветанова
80
Курсантка се простреля с автомат "Калашников"
Снимка: Булфото, архив

Курсантка от Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново се е простреляла с автомат Калашников. Инцидентът е станал в четвъртък около 19.36 ч.

При почистване на зачисленото й оръжие курсантката се е простреляла в областта на гърдите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Пострадалото момиче е транспортирано незабавно с линейка в Спешна помощ в търновската болница.

Тя се обучава във факултет "Общовойскови” на НВУ "Васил Левски” от август 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Дано се оправи момичето ама тая работа не е чиста. Автоматът се разглобява при почистване. Даже си има специални станоци. Правило е да се насочва към земята. Освен това много трудно човек ще се простреля по случайност. Всъщност това е атестат за т.нар. професионална армия.
64
1
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Прикриват някого. Няма как да си чисти оръжието и да се простреля в гърдите. АК се чисти без пълнител и винаги (без компромиси) първо се проверява за патрон в цевта. Особено курсант във Висше Военно Училище няма как да направи подобна грешка. Другият интересен въпрос - защо е емало зареден патрон в затвора на оръжието? АК се чисти с отваряне на капака на цевната кутия. Ако е имало зареден патрон е щяла да го види. Някой я е прострелял. Кой?
63
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Стига дрънкахте глупости, бе! Дано се оправи момичето, искрено му го пожелавам! Случват се такива неща, не че трябва, не че е не е имало пропуск някъде, ама се случват! Наставлението за гарнизонната и караулната служба е в червен цвят, нали, щото е писано с кръв! Дано се оправи, та тя е дете! Родила се е, когато аз надянах първите си пагони!
62
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
До Анонимен 64:Ако първият патрон е халостен и инцидентно се стигне до изстрел, то той не може да зареди втория патрон и т.н., защото не произвежда достатъчно налягане за да се задейства газово-възвратния механизъм, за да се стреля след това трябва да се изхвърли гилзата на халостния и да се презареди вече боен патрон.
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
До шматка, 59:Служих в Горна-Баня 2006-07. От последните набори бях. ( Учих и отслужих по-късно )Тогава имахме халостни патрон като първи на караула, явно за да се предотвратят евент. инциденти с малоумното ново поколение... имаше МЕГА *** типове, и ако трябва д съм честен се радвах че първия беше халостен ! Незнам как е при кадроваците сега, явно не е такъв случая.
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Никога, ама никога, не е имало такава практика със хаосни патрони."То и ти ако беше ходил в казарма, щеше да знаеш как се пише това, ама хайде... Смееш му се на тоя, ама и ти си същият!
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"първия или последния зареден патрон да е халосен, но не се сещам дали се запази."Последния хубуу, ми първия що? Къде е логиката ако ми кажеш... ;)
58
2
 
1
 
! Отговори
лекар преди 5 години
За курсантката не знам,но съм виждал 14 годишно момче простреляло се умишлено с ловна пушка - на гърба имаше 10 см изходен отвор.То оцеля. Дано и курсантката да се оправи.
57
1
 
2
 
! Отговори
дядо Стоян преди 5 години
До капитан Стефанов - Млад си, Капитане, сукалче! И казарма не си помирисал. Никога, ама никога, не е имало такава практика със хаосни патрони. И като гледам мненията, на много от пишещите, спомените са от филмите.
56
1
 
0
 
! Отговори
капитан Стефанов преди 5 години
До шматкаИмаше по едно време подобна практика, първия или последния зареден патрон да е халосен, но не се сещам дали се запази. С цел именно, безопасност, ако заредиш от скука патрон в патронника, дакато си на пост, да не се простреляш сериозно. :
55
1
 
2
 
! Отговори
капитан Стефанов преди 5 години
От кога в оръжейните, наред с личното оръжие се съхраняват и боеприпасите към него? ако това не е така, от къде момето има патрон в патронника? Ако са били на стрелби, къде е блял ръководителя на стрелбите и не са проверили оръжито за патрони след приключване на стрелбите? Кого баламосвате, че в 19,30 при почистване на оръжието се е простреляла, при условие, че за да разглобиш автомата, няма да тръгнеш да го зареждаш.
54
1
 
1
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До Анонимен 777Не знам къде си служил но аз халостен патрон не съм виждал.Всички бяха бойни.Просто не е спазила процедурата
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Автоматът не е от желязо.
52
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
Много малко вероятно е това да е инцидент... След караул или стрелби винаги се произвежда контролен изстрел ! ( Или поне когато е имало ред и дисциплина.. )При караул - първият патрон в пълнителя е винаги халостен, дори ако се случи инцидентен изстрел - халостния не може да зареди втори ( вече боен ) патрон, защото не произвежда достатъчно дулно налягане за да задейства газово-възвратния механизъм ! А при учебни стрелби се изстрелват всички патрони които са вече раздадени на личният състав !
51
1
 
11
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
Инциденти поради глупост и малоyмие винаги са ставали и ще стават, на всички е ясно, че историята е малко по друга, ама така са свикнали да замазват с това почистване на оръжието. Дано се оправи мацката и това да е за урок на всички, боравещи с огнестрелни оръжия.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Позволявам си да отправя следната молба към шефовете на този сайт: Моля, не давайте възможност на неуки и неосведомени лица да пишат и публикуват в сайта ви смешни статии, когато става въпрос за сериозен инцидент.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не напишат къде се е простреляла, по към гърдите, или по към рамото. От мое време щото аз съм бил под пагон тия дето се самоубиваха по към рамото после ги съдеха за отклонение от военна служба.
48
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
OT 25 ГОДИНИ СЪМ В АРМИЯТА .......НО ТАКА КАКТО Е НАПИСАНА СТАТИЯТА Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ СЛУЧИ.....ЯВНО СЕ СПЕСТЯВА НЕЩО......НО ТОВА Е НОРМАЛНО....СЕГАШНИТЕ КУРСАНТИ СА ОТ ВРЪЗКАР НАГОРЕ!!!!
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо гнило има в тази история. Ще си разглобиш оръжието да го чистиш. И ще се гръмнеш в гърдите. Кой лъже и защо лъже. Тази е тръгнала да се самоубива. Тия работи ги знам, аз съм завършил там, но преди много-много години.
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано оживее, защото патрон от Калашник в гърдите + българска болница = сигурна смърт.