ДАНС предупреждавала с години за проблеми с киберсигурността

Агенцията отчела нарастваща опасност
Обновена: 17 юли 2019 16:55 | 17 юли 2019 15:31,
76
ДАНС предупреждавала с години за проблеми с киберсигурността
Снимка: Reuters

Техническите, технологичните и кадровите дефицити в държавните институции и дружествата от значение за националната сигурност са с траен характер, а предприеманите мерки за отстраняването им продължават да са недостатъчни за противодействие на съвременните предизвикателства. Това пише в секцията "Киберсигурност" в годишният доклад за дейността на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) през 2018 година. Той беше приет  малко преди избухването на огромния скандал с хакерската атака срещу сървъри на Националната агенция по приходите (НАП) и изтичането на личните данни милиони граждани.

Интересното е, че абсолютно същото предупреждение е записано и в доклада на Агенцията за предходната 2017 година. През 2016 година, препоръките са също подобни, този път е използвана различна формулировка.

Още по темата

В документа, разузнавачите предупреждават, че тенденцията към нарастване на киберизмамите през последните години остава, което се дължи на пренасянето на голяма част от финансовите операции и търговските комуникации в онлайн пространството.

Отчетени са и все по-разрастващите се възможности на чужди държави и недържавни структури, в това число и терористични организации, да извършат злонамерени посегателства върху онлайн структурите в страната.

ДАНС дава пример с уязвимостта на държавната електронна инфраструктура със срива на Търговския регистър от миналата година и с регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

"В резултат е блокиран достъпът до важни за обществените отношения и стопански оборот системи, което създаде значително социално напрежение. За отстраняването на проблемите и за възстановяване на системата в кратки срокове е ангажиран съществен държавен ресурс", пише в доклада.

В секцията "Мерки за противодействие на рисковете и заплахите" докладът посочва, че през 2018 година е приет специален Закон за киберсигурност, според който представители на ДАНС вземат активно участие в изготвянето му и дейности по хармонизиране на националното с европейското законодателство.

В документа Агенцията твърди, че са извършени редица дейности за осигуряване на защита на мрежи и системи, свързани с председателството на България на Съвета на ЕС.

"С цел редуциране на установените слабости в автоматизираните информационни системи са осъществени координации с отговорниците за информационното осигуряване на държавните ведомства и със съюзнически служби по въпроси, касаещи кибератаки и деструктивни процеси, насочени от и към държавната администрация", се казва още в доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На министър Барни Ръбъл нали му трябваше бял хакер за джуркането :D
23
2
 
2
 
! Отговори
1914 преди 4 години
не ме интересува. само Вековенъ Левски
22
0
 
7
 
! Отговори
хляб и зрелища преди 4 години
Нема хлЕб.Нема пари.
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уж беше писал на руски мейл, после беше намесено свалянето на Тодор Живков, купуването на американските самолети,....20годишен много му пука за Тодор Живков. Само лъжи. Този Крлистиян явно е обичайния заподозрян.Има си такива за всичкки нужди.
20
0
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Имитация на държавност - няма държава, има партии, служби, кръгове и интереси. Навън от тия структури обикновените хора на практика не съществуват - кретат и ***. После - защо имигрирали младите...
19
0
 
8
 
! Отговори
Всяко чудо за 3 дни! преди 4 години
Те така.
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Атаквта е от мръсните руснаци, сега чакаме отговор от правителството, санкции тежки или да ги удариме с новите ф16, скъпо ще платят!!!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тая "дължава" война не и трябва,особено пък самолети и т.н.!Щом едн пuwлеме успя да я събори с китайския си лаптоп!
16
8
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Нищо сензационно не се е случило. Такива неща са ежедневие по цял свят. Обаче от неграмотност и от скука, простолюдието правите от мухата слон.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво стана с руШката връзка? А? Няма такава...
14
0
 
9
 
! Отговори
Владислав преди 4 години
Че какъв гений е този, тези неща се знаят от години, той просто си заяви виза за затвора с желанието си "да бъди извезтин". Ако беше кадърен нямаше да го хванат по инициалите в документа, ламерска грешка, каквато прави всяка кифла в държавната администрация.Айде сега да лежи сега между 5 и 8 години и да му забранят достъп до компютър за 10 години, каквито присъди има в САЩ.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХАКЕРЧЕТО, НЕМА ЛИ ДА ВИДИ КАКСА СЕ ИЗТОЧВАЛИ ПАРИЧКИТЕ ОТ КТБ?!!!!НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА ТРУДНО, БАШ.....!
12
0
 
17
 
! Отговори
кука преди 4 години
В държавната администрация е пълно с нископлатени неудачници. Нямате си представа, колко мъже с достъп до класифицирана информация ще Ви направят каквато желаете справка за една бутилка уиски, колко жени за един комплимент, една вечеря и едно парфюмче се влюбват и ти "снасят" редовно каквато информация си поискаш. Справка - скорошен случай с дознателка от Благоевград Сигурността на информацията е химера.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чест прави на Борисов като каза,че на такива хора трябва да се дава път ,а не на досегашните некадърници.Да го назначи за шеф на НАП с подходяща заплата и нещата ще потръгнат.
10
0
 
11
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 4 години
Еееее хакнали и фейсат бе-айде край на загорелите манджи, най-после жените в кревата да са обърнат към мъжети а не към телефона...Туй добре, ама защо хакнаха и там дето играем табла бе, то една радост ни остана, да са случи днес да ти е ред, да ти идва зара, щото са го измислили днеска да печелиш и после три дена да губиш, а пък днеска ми беше ред да печеля бе...Еееее ама тъй трябва да бъде бе, все да ти е гадно и от време на време да ти отпускат малко юлара дъх да поемеш и айде пак газ до дупка
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те един примитивен ало измамник от маалата не могат да арестуват хем му се знае номера,имато къде живее и спи,тръгнали с малко по умни от тях хакери да се занимават! Кибепрестъпниците сме ние дето нитрият коментарите и ни четат личните съобщения във фейса!До тука са им силиците!
8
1
 
6
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Аха, синчето е тук е сега се притесни. Спокойно, ние поне разбираме от TCP/IP това са цели две rfc-та, които никой от ДАНС не е изчел, пък камо ли разбрал.Абе, да те питам нещо за баща ти КурАнов... Ит***лиаския Лицей май са готови да ти предложат бонус програма от 1 септември. Стига излага баща си, все пак той е обикновена счетоводителка, а след 10 клас задачите става наистина сложни. Спомняш , колко учихме това ускорение. Ужас, цял месец не можеш да сгрееш.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тотални *** оти управляват Държавата.И това въобще не е Държавна тайна.
6
0
 
14
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
Кога най сетне ще се разбере, че труда струва пари, уменията имат цена. Частния пък и в държавния сектор, въпреки дефицита на кадри продължават да "пилят" заплати. Този случай ми прилича на ситуация в която овчар се опитва да опази стадо от хиляда овце с един Пекинез, щото яде малко. Не, за такова стадо си трябват поне 10 породисти овчарски кучета.
5
1
 
18
 
! Отговори
избирател преди 4 години
То в държавата всичко е проблемно,но......Нали трябват апартаменти,суджуци,пари за нашите Ора под масата....От къде средства за истински важните неща?!Бъдете обективни де!