Кибератаките скочили с 50% по време в коронакризата

При изтичането на данни също има голям пик
21 юни 2020 10:10, Анисия Иванова
10
Кибератаките скочили с 50% по време в коронакризата
Снимка: Pixabay

Определено киберпрестъпността нарасна по време на затварянията заради коронавирусната криза. Има редица причини за това. Една от тях е фактът, че почти цялата работна сила по целия свят се измести от офисите към работа от дома. Това каза Станислав Протасов, съосновател и главен оперативен директор на Acronis, в предаването “UpDate” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Виждаме, че по целия свят средно имаме през последните три месеца помежду 25% до 50% ръст на годишна база на традиционните атаки, като фишинг мейли или рансъмуер (бел. р. софтуер за изнудване). Броят на атаките над отдалечени устройства нарасна с близо 50%”, посочи Протасов.

По негови думи най-често срещаните атаки са тези, които по някакъв начин въвличат социалното инженерство. 

"Най-уязвимата част от екосистемата са определено хората”, дъполни той.

“Фишинг атаките са изключително популярни и ще продължат да нарастват. Те са невероятно убедителни от чисто психологическа гледна точка. А начинът, по който са съставени тези имейли, става все по-сложен”, каза експертът.

Друг вид атаки, които той спомена, са свързани с фалшиви сайтове и фалшиви приложения.

“Изтичането на данни също се радва на голям пик в момента”, добави гостът.

Протасов говори и за бизнеса на Acronis в София, след като компанията реши преди няколко години да избере столицата за европейския си център за развойна дейност за киберсигурност, болкчейн проекти, такива за изкуствен интелект.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Гледах видеото преди 3 години
ама до самия край !! За друго става въпрос.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да нахакаш хакерите под карантина и насила да ги оставиш без друга работа... Еми, какво очаквате, да правят деца? Кой каквото може това прави. На тях тов им е забавлението и професията едновременно.
6
0
 
2
 
! Отговори
. преди 3 години
Ами да! Така компютърджиите въртят "коронавирус кючек" за да не им е скучно :)
5
0
 
3
 
! Отговори
мхм преди 3 години
също и телефонните измамници..
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е това най опасното а рекета на живо!По време на Извънредното ми доиде един в гаража и ми вика къде е Лидъл а после вика да ти правим покрива за 5 лв. Изгорях по тая схена първо искат малко за да се хванеш на въдицата после идват изнудвачите които заплашват и искат хиляди!Полиция и Прокуратура нищо не правятПсихиката ми се срина от тогава и не работя нито вярвам на властите
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верно си е. Ето мутрата му направиха запис и снимки. Това е изкуствен интелект, според мен. Най вече халюцинацията за дрона е причинена от психотронно оръжие. Рептилите нападнаха мутрата. Хахаха
2
0
 
8
 
! Отговори
отегчен преди 3 години
Хибридна война, братчет - мизерия, вируси, кибератаки, медийни промивки, 5джи, ваксини, гмо-, дрога, невежство, чалга, разврат, проституция, джендари, "бежанци", "роми", кучета, джигити, мотористи...
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко че няма кой да брои единственото нещо което не е броено в "коронакризата"-колко пъти съм п.рръднал!