Само за една седмица: Втора ферма за криптовалута краде ток от ЧЕЗ

Този път компютрите са били в село Лозен
20 дек 2020 16:45, Нели Христова
15
Само за една седмица: Втора ферма за криптовалута краде ток от ЧЕЗ

ЧЕЗ Разпределение България разкри поредна кражба на електроенергия от ферма за криптовалута. Злоупотребата е разкрита на 19 декември сутринта. Екипи на дружеството и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в с. Лозен, Столична община, заради установени аномалии на потреблението в района, съобщават от ЧЕЗ.

При проверките е открито незаконно присъединение към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ Разпределение, чрез което се е захранвала къща с преустановена услуга заради неплатени сметки за ток. По първоначални изчисления консумираната дневно електроенергия е приблизително равна на консумацията на 30 домакинства на ден. При проверката в къщата са открити компютърни конфигурации, използвани за копаене на криптовалута.

„Вече няма значение колко голяма е кражбата, за да установим, че има аномалии в потреблението. Модерните технологии, ежедневните анализи и данните за разликата между доставена и потребена електроенергия ни дават възможност много бързо да откриваме нарушителите, независимо дали става въпрос за обикновено домакинство или за големи стопански обекти. Констатираме кражби от всякакъв тип всеки ден, а вече сме особено активни и през уикендите“, каза Филип Йорданов, ръководител „Нетехнически загуби“ в ЧЕЗ Разпределение България.

За установяване на незаконна консумация на електроенергия ЧЕЗ Разпределение работи в сътрудничество с органите на МВР. Дружеството продължава активната си работа за предотвратяване на кражбите на ток по цялата територия, обслужвана от дружеството, като целенасочените и всеобхватни дейности в тази посока, новите технологии и все по-популярните акции на дружеството правят борбата с нарушенията много ефективна. От началото на годината досега са констатирани 4550 кражби на електроенергия. Около 650 са нарушенията на стопански потребители, а около 3900 на битовите клиенти.

Припомняме, че само преди седмица ЧЕЗ разкри най-голямата кражба на ток в историята си. За кражбата арестуваха 30-годишния Цветан Момчев, захранвал ферма за криптовалута.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те тези копачи като си платят тока, след като са затворили едни пари за процесори и карти, излизат със славата.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"По серийните номера на компонентите дали може да се проследи кой е бил първия купувач?"---Нямат серийни номера, всичко идва от Китай. Нищо не можеш да проследиш, и без друго рядко им дават повече от 6-12 месеца гаранция, щото след това остаряват и за нищо не стават. Половината чипове (ASIC-ите) нямат никаква смислена маркировка, а другото е широпотреба и се произвежда в милиони бройки.
12
3
 
11
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Какви времена доживяхме ... Валутата вече не се генерира с кравеферма, а с ферма за криптовалута. Престъпниците сигурно са спечелили пари за имоти, джипове, гърди.
11
2
 
11
 
! Отговори
Хари преди 3 години
Кражбите на електрическа енергия за копаене на криптовалута, не са лъжица за всяка уста, защото крипто-апаратурата е скъпа и не е по силите на местната организирана престъпност. Местните актьори може да осигурят само логистика като терен и поддръжка. Ако през 6 месеца се откриват такива "ферми" джобовете на босовете ще олекнат до фалит или до отказ да развиват "фермите".
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7 ДреоболииКакви дреболии бре? Това е техника за стотици хиляди лева, които не е ясно с какъв произход са, а откраднатата ел. енергия е за милиони левове.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само за седмица: ЧЕЗ пренесла краден ток до втора ферма за криптовалута.
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутренската ферма за евровалута кога ще я изключат да не крадне от хората ток и други работи???
7
7
 
15
 
! Отговори
Дреоболии преди 3 години
Гледайте сега с какви дреболии и дребни риби ни занимават вместо да погнат хотелиерите и тлъстите бизнеси и лелка Гинка дето се гласеше да купи ЧЕЗ.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По серийните номера на компонентите дали може да се проследи кой е бил първия купувач?
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Фермата" на Ивандрей провериха ли я?Уж офце ще гледат, кой знае?
4
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАКВО ВСЪЩНОСТ ПРАВЯТ ФИРМИТЕ ЗА КРИПТОВАЛУТА? КОЙ ГИ ФИНАНСИРА?
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бреей, големи фермери се извъдиха. :D
2
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧЕЗ е пренесла незаконно ток към криптофермата. Те са съучастник, защото са пренесли тока. Все едно са пренесли чувал с откраднати пари.
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧЕЗ не продава ток, само го пренася.