Кои са жертвите на Чисако Какехи - японската Черна вдовица?

Властите все още не са напълно сигурни какъв е бил мотивът й за убийствата
27 сеп 2021 22:22, Нели Христова
19
Кои са жертвите на Чисако Какехи - японската Черна вдовица?

На 75 години Исао Какехи бил в добро здраве и влюбен. Годината е 2013-а, когато той започва вълнуваща връзка с Чисако Какехи - 67-годишна вдовица, която среща чрез японска агенция за сватосване. В рамките на два месеца двамата се женят, заживяват заедно и започват привидно блажен живот в град Муко в Киото, правейки оризови сладкиши за новогодишните си тържества.

Но Исао Какехи не доживява до новата година.

На 28 декември той става четвъртата и последна жертва на японската "Черната вдовица".

74-годишната Чисако Какехи е осъдена на смърт за убийството на трима свои партньори и опит за убийство на четвърти.

Престъпленията започват през 2007 г., когато тя е на 61 години. Но тя е далеч от подозренията на властите, до смъртта на Исао Какехи, която предизвиква полицейско разследване, което доведе до ареста й през 2014 г.

През 2017 г. тя беше осъдена на смърт след един от най-дългите процеси в Япония. Обжалването за отмяна на решението се провали този юни.

"Тя е използвала агенция за сватосване, за да се запознае с други възрастни жертви, а след като ги кара да й се доверят, тя ги отравя", каза съдията в решението от юни, според обществената телевизия NHK. "Това е безмилостно престъпление, основано на планирано и силно убийствено намерение."

Случаят завладя Япония и изтъкна опасностите, които дебнат онлайн за застаряващите самотници, уязвими за любовни измами. Тези трагедии също така накараха страната да се запита, защо една жена в залязващите си години би започнала да убива мъжете, които претендира да обича?

Началото на убийствата

За жена, която е станала скандално известна в Япония, малко се знае публично за личния живот на Чисако Какехи.
Родена в югозападната префектура Сага в Япония, Какехи е работила в печатарска фабрика. Омъжва се за първия си съпруг през 1969 г., когато е на 23, според филиала на CNN Asahi News. Бракът им продължава 25 години преди смъртта му от болест през 1994 г.

До 2007 г. тя влезе е във връзка със 78-годишния Тошиаки Суехиро.

На 18 декември 2007 г. следобед Какехи обядва със Суехиро и децата му. Любимият й приема хранителни добавки, а това улеснява Какехи, която скрива цианидна капсула като едно от хапчетата му. По-малко от 15 минути по-късно Суехиро се срива в безсъзнание на улицата. Когато линейката пристига, той едва си поема въздух и е "на ръба да спре да диша", гласи описанието пред съда.

Какехи, разбира се, придружава Суехиро до болницата, но се представя с псевдонима "Хираока", когато разговаря с персонала в линейката и семейството на Суехиро. В болницата лекарите установяват, че той е близо до смъртта, след като страда от вътрешно задушаване.

Суехиро оцелява - единствената от четирите жертви на Какехи, която надвива смъртта.  Но той е белязан от  "неизлечимо по-висока дисфункция и зрителни увреждания". Мъжът умира година и половина по-късно от несвързано с цианида заболяване, според Asahi News.

Няколко години по-късно Какехи гледа към следващата си жертва.

Жертвата на мотора

Масанори Хонда е бил в добра форма за своите 71 години. До 2011 г. диабетът му е отслабнал до лека форма и той често посещава спортни клубове.

По това време Хонда се гмурка с главата напред във връзка с Какехи. Въпреки че не е ясно как са се срещнали и колко дълго са се срещали, двойката казала на приятели по-късно същата година, че планират да се оженят.

На следващата пролет Какехи прави своята първа стъпка.

На 9 март 2012 г. тя отива с Хонда в магазин, след което двамата тръгват по различни пътища. Около 17 ч. този ден той губи съзнание, докато кара мотор. По-малко от два часа по-късно лекарите в болницата потвърждават смъртта му.

Доказателствата по-късно показват, че Какехи не е имала планове да изживее живота си с Хонда. Два месеца преди смъртта му, през януари 2012 г., тя вече тайно е започнала да се среща с други мъже чрез агенция за запознанства.

Последната жертва и мъжът, преборил рака

Минору Хиоки се бори със самотата и рецидив на рак в белия дроб в по-късните си години. Но до юли 2013 г. животът му се преобръща към по-добро: ракът му бил почти изцяло излекуван чрез лъчева терапия, а "той е в добро здраве", се казва в решението на съда. За капак 75-годишният мъж има нов романтичен интерес.

До август 2013 г. Хиоки e напълно отдаден на Какехи. Той й пише в имейл, че иска "да останат заедно завинаги". Те били близки - често хапвали заедно и прекарвали нощта заедно в домовете си. Идиличният им романс обаче приключва на 20 септември, когато двойката излиза на вечеря.

Хиоки, подобно на втория съпруг на Какехи - Суехиро, често приемал хранителни добавки под формата на хапчета - така че за нея било лесно да му даде хапче цианид "под прикритието на здравословна храна", се казва в решението на съда. Двойката тъкмо приключва с храната си, когато Хиоки губи съзнание. Когато пристига линейка, той "диша болезнено".

Въпреки че знае, че има деца и се е възстановил от рака, Какехи лъже екипа в линейката, че мъжът няма семейство и страда от терминален рак на белия дроб. Когато лекарите предлагат процедурата за реанимация, тя отказва разрешение да го реанимираг. Той умира в рамките на два часа.

Какехи изглежда по-смела в натрупването на връзки и жертви. През ноември 2013 г., само два месеца след смъртта на Хиоки, тя вече се се е омъжила за следващата си и последна цел - Исао Какехи. И едва месец след сватбата им, тя отново започва да се среща тайно с друг мъж.

Исао Какехи бил много ентусиазиран. В имейл той казва на новата си съпруга, че иска "да направи всичко възможно да се наслади на светъл втори живот и да живее дълго".

В рамките на седмици след брака им, той претърпява сърдечно-белодробен арест малко след като вечеря у дома с новата си съпруга. Тя се обажда на линейка, която го откарва бързо в болницата. Но той умира само час по-късно.

Смъртта му обаче поражда подозрение за поредицата от нещастни любовници на Какехи, което предизвика полицейско разследване. Така властите бързо разплитат мрежата й от измами.

Да хванеш убиец

Аутопсиите са рядкост в Япония и обикновено се извършват само, когато има съмнение за убийство, което може би е причината смъртта на бившите й партньори да остане до голяма степен незабелязана по това време.

Но смъртта на Исао Какехи се приема за достатъчно подозрителна, за да се наложи аутопсия, която разкрива смъртоносни количества цианидни йони в сърцето, кръвта и стомаха му, както и ерозия в стомаха му.

Дни след смъртта му властите откриват хранителните добавки и празните капсули в апартамента на Какехи - което предполага, че тя е изпразнила бурканчетата с добавки и ги е напълнила с цианид, смлян на прах.

През август 2014 г. следователите откриват най-голямото си доказателство по случая на Исао Какехи. Заровена в саксийно растение, което жена му е изхвърлила, била пластмасова торбичка, съдържаща следи от цианид. Цветът на торбата и съдържанието й предполагат, че цианидът е бил заровен в продължение на няколко месеца, а същия тип пластмасова торбичка за съхранение с цип е намерена в апартамента на Какехи. Тя е получила цианида от работата си в печатницата.

Два месеца по-късно полицията арестува Какехи. След многомесечни разпити тя в крайна сметка признава, че е отровила Хонда, Хиоки и Суехиро с цианидни капсули.

Полицията също така смята, че Какехи е свързана с убийствата на четирима други мъже, наред с четиримата, за които е обвинена - но прокуратурата в крайна сметка решава да не повдига обвинение поради недостатъчни доказателства, според NHK.

Начин за печелене на пари?

Четиримата мъже живеят в различни градове, имат различни работни места и нямат връзка помежду си - с изключение на едно общо нещо: всички те имат значителни спестявания и активи. А това, съчетано с тяхната напреднала възраст и неженен статут, ги превръща в перфектни мишени.

Първото от четирите отравяния се дължи на дълг: Какехи дължи на Суехиро 48 милиона йени (около 437 000 долара). Тя  е "мислела, че ще го убие и ще избегне изплащането на дълга".

Два месеца след смъртта на Суехиро през февруари 2008 г., Какехи пише писмо до децата си, в което казва, че тя е върнала парите, използвайки "наследството на друг мъж", според решението на съда. Писмото шокира децата на Суехиро, които не са знаели за заема, а и не са знаели почти нищо за Какехи. Те дори не знаят името й. Когато  правят опит да я разпитат, тя "си тръгва мълчаливо".

Не е ясно какво е финансовото състояние на Какехи по това време и дали тя има собствени спестявания. Но със смъртта на четвъртата си жертва тя е взела толкова много пари от жертвите си, че мотивът й вече не може да бъде обяснен с нужда или отчаяние, се казва в решението на съда - тя откровено "пренебрегва човешкия живот заради собственото си финансово желание".

Какехи прибира около 16 милиона йени (145 000 долара) от Хонда, но не се уточнява колко пари е взела след смъртта на останалите мъже. Asahi News обаче изчислява, че Черната вдовица е спечелила общо около 500 милиона йени (4,5 милиона долара) от наследството, ценностите и други активи на своите партньори - според някои оценки тази цифра достига до 800 милиона йени (7,3 милиона долара).

Любовни измами

Силно разгласеният случай на Какехи изтласка любовните измами в общественото съзнание.

Япония има още една Черна вдовица: 46-годишната Канае Киджима, която също е осъдена на смърт за убийството на трима мъже, с които се е запознала в уебсайтове за запознанства през 2009 г.. Всяко едно от убийствата й е прикрито като самоубийство. Според Асахи тя също е била мотивирана от финансови средства.

След 100-дневния процес на Киджама тя е осъдена на смърт през 2012 г.

Какехи и Киджима са в смъртоносния далечен край на спектъра от "любовни измами" - вид финансова измама, която разчита на създаване на романтична връзка с жертвата. Повечето не завършват с отравяния или убийства, като извършителите често изчезват, след като жертвите им изпразнят портфейлите си.

Повече от 32 милиона потребители са регистрирани в 10-те най-добри приложения за запознанства в страната, а около 600 консултации за запознанства и бракове - като тази, използвана от Какехи - са регистрирани в цялата страна, според Японската асоциация на дизайнерите по житейски дизайн, която предоставя сертификат на компании, които следват нейните работни стандарти.

Японската консултативна организация за разстройства на личността и брачни измами, базирана в Токио група за подкрепа на жертви на измами, казва, че вижда около 100 случая на любовни измами всяка година.

Жертвите често се намират чрез брачни консултантски компании, които се използват за намиране сериозен партньор за брак, обяснява говорителят на организацията пред CNN. Жертвите обикновено са разведени или овдовели, без семейство или семейство, което живее далеч. Те може да са разкрили, че получават големи заплати или, че притежават финансови активи в профилите си, добавя говорителят.

Измамниците често искат от жертвите си скъпи подаръци за рожден ден. Имат и други финансови желания, които изцеждат банковите сметки, докато не оставят жертвите им без пари. Понякога жертвите са принудени да вземат заеми, за да осигурят своите фалшиви любовници, каза говорителят.

Защитата твърди - Какехи има деменция

Не е ясно защо Какехи продължава да убива мъже, с които се е запознала чрез агенции за запознанства, дори след като е натрупала богатство от милиони долари.

В решението си съдът заключава, че Какехи се е "възползвала" от доверието на жертвите си и надеждата им за бъдеще заедно, за да извърши убийствата. Въпреки че е признала престъпленията, тя не се извинява на семействата на жертвите, показвайки липса на "искрена саморефлексия".

Но нейните защитници в съда виждат това по различен начин. Те основават жалбата си на несъответствия в показанията й, като посочват нейното признание и последващото му оттегляне като доказателство за деменция и принуда.

В крайна сметка екипът й загуби обжалването и смъртната й присъда беше потвърдена. Не е публикувана дата за екзекуцията на Какехи. Съгласно закона затворниците трябва да бъдат екзекутирани в рамките на шест месеца от изслушването на присъдата - но експертите казват, че това се случва рядко поради продължителни опити за обжалване, а много от тях в крайна сметка чакат години.

Не е ясно дали адвокатите на Какехи, които отказват да коментират доклада на къда, възнамеряват да подадат молба за повторно производство - единственият начин да спасят живота й.

Какехи има малко публични изявления и рядко е говорила пред медиите. Нейните съдебни показания рисуват противоречив образ на жена, която се колебае между увереността в своята невинност и откровеното признание за престъпленията си. Понякога по време на процеса тя изглежда объркана и уморена. Косата й побелява през годините след ареста й през 2014 г., а слухът й се влошава.

С твърденията за деменция, които покриват нейните показания, и допълнителните предполагаеми убийства, по които тя никога не е била обвинена, може би никога няма да разберем какво наистина се е случило - или какво я е накарало да започне да убива любовниците си до края на живота си.

В интервю за местния вестник Yomiuri News през 2019 г. Какехи казва: "Дори да се замислите за това, греховете ви няма да изчезнат. Няма да стигне до мъртвите."

 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
неандерталец преди 4 седмици
Трябва да й отсекат главата и пълна конфискация на имуществото.
15
0
 
2
 
! Отговори
O sancta simplicitas преди 4 седмици
Преводът "претендира да обича" следва да бъде заменен със "се преструва, че обича". Не съм виждал превода на "Илиада", направен от Григор Пърличев, затова не мога да кажа дали оценката, дадена му от Христо Ботев в "Защо не съм?", е заслужена. Обаче, за превода "претендира да обича", същата оценка е точна и ясна, и към нея не може нищо да се добави.
14
2
 
7
 
! Отговори
на 100% преди 4 седмици
Да беше се запознала и с тулупина.Щеше да има голема полза за България.
13
3
 
12
 
! Отговори
Лакаримаска преди 4 седмици
Тази е вече член на БСП без да подава молба и плаща членски внос.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
..., за да се отърват от него, а лекарят, дошъл да установи смъртта проявил небрежност и написал "сърдечна недостатъчност", след като видял, че покойният е в напреднала възраст. Но Провидението си знае работата.
11
1
 
17
 
! Отговори
Помните ли? преди 4 седмици
Преди много години, още през соца, при погребване в стар гроб, черепът, изваден от гроба изведнъж започнал да се движи. Лелките писнали паникьосано. Един от присъстващите се сетил да ритне черепа и се оказало, че под него се е скрила жаба. Когато черепът се обърнал наопаки обаче, се видяло, че в него е забит пирон. После следствието установило, че това са тленните останки на възрастен мъж, женен за много по-млада от него. Като я насвили, признала, че тя и любовникът й са убили старецът-съпруг,
10
2
 
7
 
! Отговори
Меч преди 4 седмици
А тя пък толкова грозна!
9
6
 
5
 
! Отговори
Асан преди 4 седмици
Кирчо има булка Асан е дърт ерген на 45 :)))
8
22
 
1
 
! Отговори
Ь преди 4 седмици
Ние всички ще бъдем убити. Всички Сме жертви на размножаването на родителите, което води до бавна и мъчителна смърт на плодовете на този долен акт който е изцяло с цел обогатяване и лична изгода като пенсия и мания за величие от страна на безумни убийци нямащи никакво добро оправдание, смъртта рядко идва бързо и безболезнено.
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да я омъжим за Кирчо!
6
16
 
8
 
! Отговори
Асан преди 4 седмици
75 г. дъртак с млада булка платил си цената :)))
5
15
 
8
 
! Отговори
Alex преди 4 седмици
Да, беше в комитета на Радев. Там са предимно японци д т е п лелина. Циснида е виновен, не жената :)
4
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Борисов и ГЕРБ за 11 години затриха много повече хора с мизерията и кражбите.
3
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ЕС защо не наложи санкции на Япония за смъртните присъди? Как може да изпълняват смъртни присъди?
2
1
 
45
 
! Отговори
Светозар преди 4 седмици
Серийни убийци винаги е имало във всички държави. Без значение от обществено - политическата система и стандарта на живот. Просто това са садисти - психопати. Бъгове в човешкия софтуер. Специално за тях, наистина смъртната присъда е единствената адекватна мярка.
1
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тази не беше ли в комитета на Радев?