Пуснаха предсрочно Петър Здравков, убил на пътя балетиста Мартин Чикалов

Той беше дрогиран и неправоспособен
10 юли 2022 22:14, Нели Христова
84
Пуснаха предсрочно Петър Здравков, убил на пътя балетиста Мартин Чикалов
Снимка: БГНЕС

28-годишният Петър Здравков, дрогираният и неправоспособен шофьор, който на 10 септември 2018 г. блъсна и уби варненския балетист Мартин Чикалов край Летния театър, е предсрочно освободен от Варненския затвор заради добро поведение.

Окръжният съд във Варна е разгледал на 8 юни т.г. молбата на Здравков за условно предсрочно освобождаване, като предложението е направено от началника на затвора.

38-годишният Мартин Чикалов бе пометен край пешеходна пътека на бул. "Осми приморски полк" във Варна и въпреки усилията на лекарите почина вследствие от тежка черепно-мозъчна травма. Около 20 часа след инцидента, водачът Петър Здравков се предаде в присъствието на адвоката си, след като бе обявен за общодържавно издирване. Оказа се, че младият мъж е седнал зад волана на лекия автомобил "БМВ" без шофьорска книжка и е управлявал с превишена скорост. Освен това съдебно-химическата експертиза е установила наличието на кокаин и канабис в кръвните проби, взети от Здравков.

Делото бе гледано на три инстанции, като в крайна сметка Върховният касационен съд потвърди решението на апелативните магистрати. То бе 10 години и 6 месеца "лишаване от свободан", но заради пожеланото от Здравков съкратено следствие, наказанието бе намалено на 7 години.

Представените преди месец становища от затворническата администрация са били, че молбата на осъдения отговаря на всички законови предпоставки и следва да бъде уважена. Окръжната прокуратура във Варна също е заявила в съда, че молбата е основателна и допустима.

Законовите изисквания, които съдът е намерил за изпълнени са, че Петър Здравков е изтърпял не по-малко от една втора от наложеното му наказание от 7 години затвор. Към датата на разглеждането на делото от съда, той е бил изтърпял всичко: 4 години 10 месеца и 14 дни, т.е. повече от половината от наложеното му наказание „лишаване от свобода”. Награждаван е бил 12 пъти, като по време на престоя му в затвора не са му били налагани наказания.

28-годишният мъж бил образцов затворник - имал положително поведение и нито една отрицателна проява под формата на дисциплинарно нарушение. Отзивите от преките му ръководители показвали съвестно спазване на вътрешния ред и режимните изисквания. Отнасял се с уважение към надзирателите и изпълнявал разпорежданията им без указания и уговорки.

Към 16 юни 2022 г. остатъкът от изтърпяване на наказанието е било в размер на 2 години и 9 дни. Съобразявайки всички становища на страните и доказателства по делото, съдът е преценил, че са изпълнени всички законови изисквания за условното предсрочно освобождаване на затворника.

В изпитателния срок, който е остатъкът на присъдата, Окръжният съд във Варна е постановил пробационна мярка. Петър Здравков е освободен под условието да провежда задължителни периодични срещи с пробационен служител. В случай, че пробационната мярка не се изпълнява, съветът към Пробационната служба има задължението да изпрати необходимите документи и становището си до съда, за да бъде поискано отново ефективно изтърпяване на остатъка от присъдата, по която е бил условно предсрочно освободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво означава "добро поведение "след като има смъртен случай.Господ бави,но не забравя!
60
1
 
5
 
! Отговори
Вида преди 1 година
Цената на един човешки живот 4 год.затвор и здравей живот. Това което не става с пари, става с много пари.
59
1
 
10
 
! Отговори
Боже опази преди 1 година
Освободен за добро поведение, а дали ще му е добро поведението на свобода, много се съмнявам. Поредното доказателство от затвора се излиза но от гроба не.
58
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
От кампанията не карай пил 2 пияници Максим Ставински и Иван Христов от сблъсък катастрофират като единият убива момчето на място и трайно уврежда М Горсова до ЖИВОТ и няма един час арест!!!Ония другия пияндурник Христов се забива мъртво пиян в кофа за *** с над 2.6 промила и по чудо няма жертви и също няма дори никакво наказание за това!!!Е тези *** Ви дават пример и какво очаквате?Токев доказан алкохолик само 3 месеца и още колко публични личности са безнаказани и вие МЪЛЧИТЕ!!!
57
1
 
3
 
! Отговори
Левтер преди 1 година
До,хубаво е престъпниците да се освобождават..
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 10 септември 2018 г. до сега няма 4 години, мо той "бил изтърпял всичко: 4 години 10 месеца и 14 дни, т.е. повече от половината от наложеното му наказание лишаване от свобода???????????
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено,че ще бъде предложен от директора на затвора!В България ако не става с малко пари,става с много пари.Така ще стане и с наркомана(Семерджиев)както и с неговата спътница облечена в полицейска униформа,може въобще да не влезнат.Няма гражданско общество това е истината,,Господ да ни пази,,
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво молодец, българинът го е казал "книжката кола не кара" така че направо да се мята в бмв-то и да разчисти тротоарите
53
2
 
8
 
! Отговори
Закрийте я преди 1 година
Ако бяхме нормална държава сега навсякъде щеше да е окупирано, докато този не влезе обратно, където му е мястото. Разбира се, ние не сме такава и това няма да стане. Следващият, който дори няма да влезе в затвора е Георги Семерджиев. Тази държава следва да се закрие. Може на територията да дойдат по-читави хора. Сигурно е.
52
1
 
27
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
Всъщност е лежал в затвора не повече от 3 години и 10 месеца. Осъден на 7 години, излиза 3г и 10м след като е извършил убийството. Честито на нашето общество, този престъпник пак ще подкара автомобил без книжка.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименЯвно тасива като теб не са за нашето общество щом ти минават такива мисли през празната кратуна
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До TotenkopfГледай темата на нова и ще разбереш че *** си ти.Лекарства с ТХЦ се продават навсякъде вече а в хапчето за глава излиза че си взел афетамини.Тестове в парламента на всички на живо по ТВ защо не ?
49
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето затова викат , ще те убия и ще те излежа...
48
1
 
5
 
! Отговори
Издънкова преди 1 година
До АнонименДобре де ако не си пил или дрогиран дали на близките ще е по леко?По тежко е че ако си *** и си убил след катастрофа някой, ще ти се размине Защо ?Убил ли си човек дали си пиян или дрогиран ти си погубил нечия съдба и наказанието Не трябва да е различно.Другото е само рекет на пътя и поводи за корупция
47
22
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Какво лаете само за тия шофьори че трябва да лежат остатъка от живота си за едно ПТП?Хората от ве правят разлика между умисъл на престъплението и непредпазливостта а тя е че когато има убийци от наглите който отвличаха рязаха пръсти те вече са на свобода след има няма 8 годинки а вие искате от едно ПТП да лежи до живот !!!Правете разлика в това дали е употреба или въздействие от така направените тестове който показват в повечето случай дори от едно хапче за глава че си взимал наркотик!!!
46
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купена съдебна система има ли лигитимност? Да живее сорос и хауса който калкулира. Социален експеримент на милиардерите психопати. И гледат от горе как субектите реагират на поредното експериментче. Спукват се от смях как пробните мишки блъскатбглавичка в невидимата ограда, стъклото на аквариума...абе изглежда несправедливо, но е реалност.
45
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41 Това, че е носил тъмни дрехи и какво ли още не би имало значение, ако убиецът не беше без книжка и дрогиран и каращ с превишена скорост. При положение, че се качва в кола в такова състояние, това трябва да се води за умишлено убойство
44
6
 
15
 
! Отговори
Булгуров преди 1 година
Кривото тиквеното правосъдие няма кой да го изправи. Разните петковци, тошковци, трифоновци и тям подобни хабер си нямат какви са реланите проблеми, а те далеч не са са само финансови.
43
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отнемаш човешки живот и лежиш 4 години?! Вярно сме държава на абсурдите. Оня наркоман популярен сега Семерджиев убива 2 момичета на място и забележете от 5-20 години рабирай същата бутафория както тука. В други държави, където съдебната система не е пародия такива имаше да им порят д-тата зад решетките дълги години!
42
24
 
5
 
! Отговори
Васко Далаверата преди 1 година
Амо беше балетист, щеше да направи един пироет и да скочи над колата.