Пуснаха предсрочно Петър Здравков, убил на пътя балетиста Мартин Чикалов

Той беше дрогиран и неправоспособен
10 юли 2022 22:14, Нели Христова
84
Пуснаха предсрочно Петър Здравков, убил на пътя балетиста Мартин Чикалов
Снимка: БГНЕС

28-годишният Петър Здравков, дрогираният и неправоспособен шофьор, който на 10 септември 2018 г. блъсна и уби варненския балетист Мартин Чикалов край Летния театър, е предсрочно освободен от Варненския затвор заради добро поведение.

Окръжният съд във Варна е разгледал на 8 юни т.г. молбата на Здравков за условно предсрочно освобождаване, като предложението е направено от началника на затвора.

38-годишният Мартин Чикалов бе пометен край пешеходна пътека на бул. "Осми приморски полк" във Варна и въпреки усилията на лекарите почина вследствие от тежка черепно-мозъчна травма. Около 20 часа след инцидента, водачът Петър Здравков се предаде в присъствието на адвоката си, след като бе обявен за общодържавно издирване. Оказа се, че младият мъж е седнал зад волана на лекия автомобил "БМВ" без шофьорска книжка и е управлявал с превишена скорост. Освен това съдебно-химическата експертиза е установила наличието на кокаин и канабис в кръвните проби, взети от Здравков.

Делото бе гледано на три инстанции, като в крайна сметка Върховният касационен съд потвърди решението на апелативните магистрати. То бе 10 години и 6 месеца "лишаване от свободан", но заради пожеланото от Здравков съкратено следствие, наказанието бе намалено на 7 години.

Представените преди месец становища от затворническата администрация са били, че молбата на осъдения отговаря на всички законови предпоставки и следва да бъде уважена. Окръжната прокуратура във Варна също е заявила в съда, че молбата е основателна и допустима.

Законовите изисквания, които съдът е намерил за изпълнени са, че Петър Здравков е изтърпял не по-малко от една втора от наложеното му наказание от 7 години затвор. Към датата на разглеждането на делото от съда, той е бил изтърпял всичко: 4 години 10 месеца и 14 дни, т.е. повече от половината от наложеното му наказание „лишаване от свобода”. Награждаван е бил 12 пъти, като по време на престоя му в затвора не са му били налагани наказания.

28-годишният мъж бил образцов затворник - имал положително поведение и нито една отрицателна проява под формата на дисциплинарно нарушение. Отзивите от преките му ръководители показвали съвестно спазване на вътрешния ред и режимните изисквания. Отнасял се с уважение към надзирателите и изпълнявал разпорежданията им без указания и уговорки.

Към 16 юни 2022 г. остатъкът от изтърпяване на наказанието е било в размер на 2 години и 9 дни. Съобразявайки всички становища на страните и доказателства по делото, съдът е преценил, че са изпълнени всички законови изисквания за условното предсрочно освобождаване на затворника.

В изпитателния срок, който е остатъкът на присъдата, Окръжният съд във Варна е постановил пробационна мярка. Петър Здравков е освободен под условието да провежда задължителни периодични срещи с пробационен служител. В случай, че пробационната мярка не се изпълнява, съветът към Пробационната служба има задължението да изпрати необходимите документи и становището си до съда, за да бъде поискано отново ефективно изтърпяване на остатъка от присъдата, по която е бил условно предсрочно освободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
6
 
! Отговори
мак преди 1 година
До До 22. Пак е крайно несправедливо и отвратително.
20
0
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
До мак според мен разликата в годините идва, ако е бачкал. Нали два работни дни са равни на един излежан или нещо такова. Може така да е натрупал повече от календарно излежаните години
19
0
 
22
 
! Отговори
мак преди 1 година
От първоначалните 10 години не излежа дори 4 (как ги изчислиха, че от септември 2018 е излежал 4г. и 10мес.?) Пълен т...ак е така наречена правосъдна система. През годините след толкова подобни случаи никой не ще да я промени така, че подобни образцови и...з..ро...ди да получат заслуженото. Уби човек, + дрога + бягство и излиза предсрочно. Гнус. Да се случи на близък на съдия или политик, на секунда ще променят закона.
18
2
 
6
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
До В.Узунов Жоре, това ти ли си?
17
1
 
14
 
! Отговори
Ало преди 1 година
Значи според мен това примоцията с годинките трябва да е без натрупване. Не може да ти дадат 10, ама щот си искаш бърз процес да станат 7 и накрая и щот си бил послушен, още 3 год надолу. Аз га тръгна да купувам от емаг, там пише или промокод или на промоция, не може да купя на промоция + промокод
16
1
 
18
 
! Отговори
Нерон преди 1 година
Единствената справедлива причина, поради която може да се счита за приемливо реално излежаната присъдата на убиеца да се намаля наполовина е ако жертвата възкръстне.
15
1
 
22
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
И какво излиза? Че на един нормален човек му отнема повече време да изплати един телевизор отколкото на убиец да се реабилитира в очите на държавата и обществото. Кредит към банка е по дълга присъда отколкото за убийство.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се качи пак друсан и магистратите, които го пускат на свобода да се качат с нега в колата и каквото е писано...
13
2
 
26
 
! Отговори
Жак Ширак преди 1 година
да разбирам, че ако си друсан и пиян, без документи, убиеш чове двама или колкото искаш там, реално според българското законодателство влизаш в затвора в НАЙ - лошия случай за 2-3 години и те пускат защото си слушал и си бил МНОГО добър през това време. Така излиза ако съдим по това какво е на практика положениеро последните го ини.... аз да ви кажа мисля да си взема лично огнестрелно оръжие и да не разчитам на прасетата в патрулките
12
2
 
17
 
! Отговори
Ейййй преди 1 година
Не съм чул за наш бивш затворник, дето да не го пуснат по рано. Всички са много послушни, излизат поправени и веднага отиват в бюрото по труда да започнат нов живот. Гордея се с нашите затвори, да изпратим делегация на обмен в Норвегия, САЩ, Германия. Нека не откриват топлата вода сами
11
2
 
34
 
! Отговори
Разочарован преди 1 година
Българската съдебна система за пореден път доказа, че за нея човешкият живот не струва нищо.
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така убиваш някой и началника на затвора те пуска след има няма 5г. Това е гавра ! Службите и прокуратурата да се самосезират и да разследват всички по случая. Съдии , началник на затвора и тн. Какъв е тоя съд бе ? 8г затвор за носене на трева, което е просто цигара .... и 5г за убийство.... абе вие нормални ли сте
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който управлява той е виновен, освен това какво само ми се хвалят само, след като в тях е пълната власт да оправят нещата и да ми се оправдават с който и да било, в тях е и хляба и ножа ама Нефтохим са недосегаеми защото сме руска колония ако не сте разбрали.
8
7
 
6
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Поредната герберокадъна която Каскета пуска на свобода и насъсква срещу хората като отмъщение на злобната Бойка кадъна срещу хората които я отрязаха от възможността с държавни пари да си плаща за афганците които я правеха щастлива в харема на Ердоган.
7
4
 
9
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Каскета на Бойка кадъна гледа да напуска всички наркомани и убийци преди да му свърши мандата, че не се знае дали ще могат да си сложат поредния послушен след Цацата и Каскета. Дано този път да блъсне детето на прокурора който се е съгласил за предсрочното му освобождаване.
6
2
 
29
 
! Отговори
Демек преди 1 година
Този е същия случай като наш Гошко, друсан, без книжка, само дето Гошко има две жертви. Простата сметка показва, ако тоз за 1 жертва е лежал 4 години, то другия за 2 жертви ще лежи 8 години, ако изобщо влезе у затвора. Не знаем на какво чайове и хомеопатии си е лекувал наркоманията
5
2
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
АБСОЛЮТНО ЛЪЖАТ В СТАТИЯТА!! ОТ 2019-ТА ДО КРАЯ НА 2022-РА СА 4 ГОДИНИ ! НАЙ-МНОГО ДА Е ИЗЛЕЖАЛ 3 ГОДИНИ И 8 МЕСЕЦА! А НЕ 4 ГОДИНИ И 8 МЕСЕЦА! И В 3-ТЕ ГОДИНИ И 8 МЕСЕЦА Е ВРЕМЕТО НА АРЕСТА КОЕТО СЕ ПРИСПАДА
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега веднага една линия и този път дано уцели правилните хора нали господа съдии и шефовете на затвора, а за близките на момчето решението е само едно !!!!!!
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Окръжният съд във Варна е разгледал на 8 юни т.г. молбата на Здравков за условно предсрочно освобождаване, като предложението е направено от началника на затвора." Не не, платил е достатъчно пари на точните хора. Така и така няма кой да обърне внимание на случая при тази политическа криза.
2
3
 
28
 
! Отговори
на 100% преди 1 година
С полученият подкуп , магистрата си е купил хотел .