Прокуратурата предупреди за насилие по време на митинг и шествие в София

Обвинението прати писмо до МВР
67
Прокуратурата предупреди за насилие по време на митинг и шествие в София
Снимка: БГНЕС

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи по повод получена от кмета на София информация за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие, съобщиха от ВАП.

Кметът Йорданка Фандъкова е информирала прокуратурата за това, че Столичната община е сезирана с две писма - от общински съветници от групата на „Демократична България" и от представляващи ПП „Код", за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие на 10 декември. Според общинските съветници, то може да е „насочено към насилствено изменение на конституционния ред и териториалната цялост на страната", както и че събитието може да е „противоречащо на решенията на ЕС".

Съветниците от „Демократична България“ и представители на партия "Код" изпратиха вчера писма до кмета Фандъкова, в което настояват тя да наложи забрана по силата на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Двете събития, обявени в социалните мрежи, са митинг и шествие.

Убедени сме, че има несъмнени данни, че двете мероприятия са насочени към насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната, се казва в позицията на съветниците от „Демократична България“.

От ВАП съобщават, че е извършена проверка по отношение на изложената в писмото от кмета на София информация и на приложения снимков материал. Направена е и справка за уведомленията за организиране на събития по Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) към Столичната община.  

Съгласно разпоредбите на ЗМВР и ПУДМВР дейността на вътрешното министерство е насочена към правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението. С оглед на това и на база на установеното при извършената от ВАП подробна проверка, материалите са изпратени на министъра на вътрешните работи по компетентност, допълват от прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: прокуратура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Аромат преди 1 година
На Плевен кога му беше празника?
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SSТи си един от тях! Не си мисли, че си НЕанонимен! ;)
49
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде марш на всички русофилчета обратно в кремъл. Като не ви харесва обратно в РФ
48
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашистките власти в София искат да копират скорошния преврат в Германия.
47
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще модернизират и отворят Белене . Новата демократична евроатлантическа действителност. Но ! Който гроб копае сам влиза в него.
46
14
 
18
 
! Отговори
Колония преди 1 година
Много лошо ни задушава кpaвapcкaта пacминa, усърдно подпомагана от продажните им cлyги тук - ДБ и ПП. Нямам представа за какво е протеста, но щом тези в един глас със самоковската грачат и скачат като ужилени, явно това, което се опитват да предотвратят е в полза на България. Тези единствено във вреда на държавата действат.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 43 С гладката си мозъчна структура това ли успя да измислиш?
44
7
 
17
 
! Отговори
Тея преди 1 година
От ДБ, когато *** и затварят улиците, пречейки на хората да упражняват нормалните си дейности било "гражданско общество". А обикновен протест на пенсионери застрашава конституционния ред. Ха ха ха.Колкото до скапаната демокрация е видно отдавна, че всяко мнение изречено извън това на управляващи или свързани с техните подобни ценности се набеждава веднага като заплаха за държавата.
43
10
 
20
 
! Отговори
Бебо преди 1 година
А украински протести със знамена и цинични и просташки лозунги, може! Какъв позор са нашите управници на всички нива!
42
11
 
13
 
! Отговори
ЖЕКО преди 1 година
ФАШИЗМЪТ ПОКАЗВА ГРОЗНОТО СИ ЛИЦЕ, ТРЯБВА ДА СТРОШИМ ГЛАВАТА НА ЗМИЯТА! НЕ ТРЯБВА ДА ДОПУСНЕМ РОДИНАТА ДА БЪДЕ ЗАВЛАДЯНА ОТ *** И КРАВАРСКИ ФАШИСТИ. КУРС КЪМ ВЪОРЪЖЕНА БОРБА!
41
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако са копейките проблеми няма, копейки в София не виреят, ако не шари пари за етноса да ги води с автобуси я съберат 50 човека активисти, я не.
40
2
 
10
 
! Отговори
Приятен ден преди 1 година
То няма реална ДАНС и Прокуратура, има корумпирани у/трепки на заплата и бонуси, нали им пиша през ден ходя при тях през месец , виждам какво представляват!
39
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убедени сме че има данни, за безспорно....и то тежката артилерия - промяна конституционния ред и териториалната цялост. Ако някой има такива данни, пише на ДАНС или главния прокурор, не на учителка по руски( временно кметица:-)))
38
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилчета сега ще ви кажа какво ще ке случи в близко време с вашата Русия. Най-напред Украйна ще потопи останалите кораби 9 на брой както и четирите подводници от ЧФ. Второ: Керченския мост ще замине при крайцера Москва. Трето: Ще последва атака през Мелитопол и достигане до Азовско море ще последва краят на вътрешното руско море и целият Крим барабар със солдатите базите и калпавата руска военна техника ще попадне в един голям котел от който няма изход. Крим ще последва съдбата на Херсон.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочетох статията и нищо не разбрах:-) Накратко- забранили са русофилското шествие, по сигнал от ДБ и Москов- ците(хихихихихихи, не мога да се сдържа да не си направя майтапа).Технически е станало с някакво замеряне с преписки и сигнали из институциите, та до Фъндъкова. Обаче причинно следствената връзка ми се изгуби
36
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 39 Изглежда че много боли от вчерашното начесване на русофилите от Божанков. С няколко изречения ви разшири отверстията до пръсване.
35
5
 
31
 
! Отговори
ДБ-шизита преди 1 година
Демократи забраняват демократичен протест?!? Що за НПО-израстъци сте, уееее?!?
34
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анониме "До До 30 Не само че моли за преговори Русия ами вече е паднала на колене пред Украйна." ---- хахахаха абе къде ви намират от козяяк такива ***... кажи моля те къде е логиката да държиш една територия колкото България и същевременно да си бил "паднал на колене"? Кажи също дали тези, които седят на 17 градуса и на режим на тока или тези дето са на топло и с енергоресурси за без пари са "падналие на колене"??? Тези с най-стабилната валута на годината ли са "падналите на колене"??
33
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя от демократична България доста сталинистки похвати използват, което не ме учудва всички са наследници на виша номенклатура и ДС агенти.
32
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 30 Проблема на Русия е не разширението на НАТО а желанието на съседите на Русия да влезнат в НАТО. И тъй-като Русия е страна която не може да сметне колко е 2 плюс 2, вместо да потърси вината в своята агресивност я търси в НАТО.