Картина на Джаксън Полък за милиони евро открита у нас при спецакция

Задържани са трима гръцки граждани и един българин
Обновена: 21 мар 2023 10:40 | 21 мар 2023 10:40, Камелия Цветанова
37
Картина на Джаксън Полък за милиони евро открита у нас при спецакция
Снимка: БГНЕС

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол, съобщи БНР като се позована свои източници. По оценка на експерти цената на подобна картина може да достигне до милиони евро.

От свои източници близки до разследването БНР научи, че операцията в който участва и Главната дирекция за борба с организираната престъпност е проведена на територията на София, Атина и на остров Крит.

Тя е насочена срещу трафика на културни ценности и е имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група.

В рамките на акцията е намерена и картината, в чиито долен десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник.

До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин.

Намерената картина е била предадена на специалисти от Националната художествена галерия. Експертизата е установила, че става дума за оригинална некаталогизирана творба на световноизвестният художник Джаксън Полък от 1949 година.

Според експерти цената ѝ в аукционна къща би могла да достигне до 50 милиона евро.

При паралелни действия извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина са иззети общо пет други картини на известни автори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помня,че преди две години в Атина намериха откраднати през 2012г. картини на Пикасо и Мондриан.Тогава атинската полиция чинно изложи картините пред камерите на пресата. Даже по време на демонстрацията се случи куриоз.Картината на Пикасо дарена от него на Гърция след ВСВ, изобразаваща глава на жена-жената на Пикасо, падна от масата по време на изложението! Въпросът е защо българската полиция укрива изображението, за което твърди, че е на алкохолика Полък? И какво свързава жените на художниците?
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има нещо много мътно в тази история.Първо картината била крадена, ама не се казва кога и от къде. После нямало я в каталога, демек никой не знае за нея, но НХГ е установило,че е на Джаксън Полък, щото била подписана с името му. Снимка на картината разбира се не се публикува. Едно обаче е ясно-Ед Харис, който играе ролята на Полък в 2000г, играе и отецът от Третото чудо1999 с Ан Хечи. И о, чудо! И Хечи и Полък умират след катастрофи през 66 години на една и съща дата-11 август-датата на Ванга!
25
0
 
3
 
! Отговори
hmn преди 1 година
да бяхте сложили аджеба снимка на картината. *** знаеме как изглежда и без снимка.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази експертиза не трябва ли да е международна? Малко ме съмнява НХГ да има такива експерти. Как може изобщо да не е каталогизирана? Американците са много прецизни в това отношение.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Обективно Казват си сами - картина /некаталогизирана/, сиреч никому неизвестна, обаче, в долния десен ъгъл се чете името на известен художник. Може да мине номера, за няколко милиона долара ... ако мине - мине.
22
0
 
1
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 1 година
Нещо откраднато някъде по света се оказало в България. Я, каква изненада!
21
3
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
И КАК ВЕДНАГА РАЗБРАХА, ЧЕ НЕ Е ФАРШИФИКАТ?????
20
5
 
5
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
Художникът е хроничен алкохолик, който умира на 44. Явно е твърде велик с неговите драсканици. Нищо не струват.
19
1
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Тия скъпите картини и антики дето ги продават на търгове всъщност са прикрити схеми за пране на пари. Хората си правят фиктивни търгове на които предварително се разбират кой какво ще "купи" и на каква цена.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Филмът е един от любимите ми ролята изиграна по изключително оригинален начин от Ед Харис е достойна за Оскар
17
0
 
2
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Информация на БНР "по свои източници"!!! Що за журналистика е това?!? Първо, не вярвам БНР да пуска инфо, ей тъй: Пена, чистачката, чула някъде нещо. Това ми мирише на поръчкова статия от Гешевите. Точно такива информации разпространяваше прокуратурата като искаше да зараби нечий бизнес. Не казвам, че това е фалшиво инфо, но няма как да се знае какво точно е. СЕМ трябва да се поинтересува от този начин на информиране по националното радио!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пak ли kpиnтapитe oт Hekco?
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама много слаб интерес към такива статии. Ако е за Путин има над 400 поста.
14
1
 
14
 
! Отговори
dmx преди 1 година
Къде е намерена, кои са тези лица? Безсмислена, анонимна новина, която ще потъне в следващите подхвърлени трохи от информация
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разлика между заглавие и съдържание както винаги!
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога не съм разбирал от изкуство, особено от драсканиците на някого. Има някои драсканици, които дори не можеш да разбереш как да ги ориентираш. И това струва милиони!? За мен това показва две неща - истинската същност на хартиините пари и необятната глупост на някой хора с такива.
11
1
 
6
 
! Отговори
МВР преди 1 година
Сега ще проверим дали цената и наистина може да достигне 50 млн евро!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БГбоб не успяха да хванат никого 2006 за дърпане на мп3-ки, по картини тръгнали ХАХАХАХАХАХАХА
9
1
 
3
 
! Отговори
морски преди 1 година
А на запад, колекционери изреваха на умрело от нашите фалшификатори на монети, статуетки старинни и др. Спецслужбите трябва още тек да ги хванат, преди да са изнесли мэнтэтата.
8
4
 
4
 
! Отговори
Честито преди 1 година
Главният Психопат Иван Гешев е привикан в Брюксел да дава обяснения защо прикрива Терориста Юлиян Борисов Георгиев-Чикатило от Перник и бандата му с над 20 убийства зад гърба си!