БДЖ алармира: Все по-често се хвърлят камъни по влаковете

При скорост от 65 км/ч, малко камъче може да пробие стъклото
40
БДЖ алармира: Все по-често се хвърлят камъни по влаковете
Снимка: БГНЕС

През последния месец се наблюдава тревожна тенденция от увеличаване на случаите на хвърляне на камъни по преминаващи влакове. Само в четвъртък, 23-и март, са регистрирани 3 случая на посегателства с камъни над композиции в различни участъци на страната, алармират от БДЖ.

От началото на март тези случаи са се увеличили два пъти в сравнение с предходните месеци, като са регистрирани общо 10 посегателства за месеца, а от началото на годината общият брой на подобни набези е 19.
Освен хвърлянето на камъни, се наблюдава и друга възпрепятстваща движението на влаковете проява с поставяне на препятствия върху железопътните релси.

Последният такъв случай е отбелязан в неделя, а от началото на годината са регистрирани общо 4 подобни посегателства.

Подобни вандалски прояви нанасят значителни материални щети за „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД, като фактически саботират всички усилия на превозвача за предлагане на по-добро и по-качествено обслужване на клиентите. Най-важното измерение на тези посегателства, обаче, е застрашаването на сигурността на движението на влаковете, както и живота и здравето на клиентите и служителите на БДЖ, предупреждават от дружеството.

Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек, алармират от БДЖ.

С цел превенция и разрешаване на проблема с набезите ръководството на БДЖ предприема съвместни мерки с МВР за уведомяване на жителите в рисковите райони, където се наблюдават подобни явления, за опасностите от подобни необмислени действия. Освен това се извършват и оперативни действия от служителите на МВР при получаване на сигнал за подобни случаи с цел установяване на извършителите и предприемане на последващ контрол.

Благодарение на тези съвместни действия през последните години броя на посегателствата намалява значително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: влакБДЖ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Фактически е нужна една пушка м16 и оптика...
26
0
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Как пък няма да се случи някой по-луд от жандармерията, или от военните, да пътува в такъв влак, па да вземе АК47, па да пусне един откос по тия, дето хвърлят камъни... Обстрелите с камъни ще престанат веднъж завинаги.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Частни фирми да бъдат наети да чупят ръцете на ромчета интелектуалци.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гетата са бъдещето на територията България.
23
0
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Като живееш в джунгла, населена с животни от рода мангалестe е така :)))
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А по министерството и директорите..кога
21
1
 
8
 
! Отговори
ДоХарка,синътНАвожда преди 1 година
До Анонимен 15 - Казваш, след като сте си построили незаконни съборетини около ж.п. релсите, сега някое НПО да изкомандва правителството да премести ж.п. линиите по-надалеч, за да не ви пречат влаковете като си поспивате до 14.00 ч., защото цяла нощ сте дънили децибели с мощни уредби.Тъкмо и безбройното ви потомство няма да се изкушава да хвърля камъни по влаковете, защото ще ги мързи да ходят чак до линията, ако тя бъде изместена няколко километра по-далеч само заради вашите незаконни строежи
20
1
 
6
 
! Отговори
Решението преди 1 година
ГРУПОВА ОТГОВОРНОСТ - спиране на помощи и принудителен труд, за плащане в десеторен размер не само нанесените щети, но и да се отработи финансова равностойност на присъда за неуспешен опит за умишлено убийство. Могат да се осъществят съответните промени в законите. Вярно е, че след като сме член на ЕС понятието груповата отговорност вече се счита за неприемливо, но все пак има вратички, които допускат зачитането на специфични проблеми в отделните държави от ЕС. Знае се в кои райони мятат камъни.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ги лие срам в 21 век да говорят за 65 км скорост на влак? Та аз през 80-те години като машинист на дизеловата машина 04 серия се движех със 140 км. През искърското дефиле поради многото завои свалях скороста до 75 км. В останалите участъци по долу от 100 км не съм се движел. В днешно време БДЖ - то е пълен цирк.
18
1
 
7
 
! Отговори
До23 преди 1 година
Напълниха техникумите с тях и им пишат тройка да минат като им дадат средно това, не значи че ще ги направят хора всеки 9 от 10 ман... ала от махалата са криминално проявени
17
1
 
5
 
! Отговори
българина преди 1 година
БХК и О Общество се постараха за това! дано убият техни членове или роднини!
16
1
 
7
 
! Отговори
ДЕТСКИ и ПОМОЩИ преди 1 година
САМО ЗА МАЙКИ СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ >>> И ДО 3-то ДЕТЕ
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха как да ги накажели с пръчка те колко старци избиха по селата тия из.... роди и ги съдят условно тая, Европа такива, права, им даде няма, да, се учудя да им дават награда, за убийството на българин
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е от министъра хора няма и заплатите са ниски. Няма кой да ти бачка да поправя релси. А кантонер може да е жипси. Освен това затварянето зарад ковида и сега инфлацията всичко е в режим изчакване на едни уж по хубави времена които май няма да дойдат.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
все по-често влакове аварират с този министър на железопътния транспорт. От БДЖ нямат ли становище по този въпрос или не им е позволено да говорят срещу властта?
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък мисля че дряновицата първо трябва да е за теб. Примербо да ти връчат една сървсчка и да те пуснат сам в гетото. Да видиш като един наблюдател колко *** и колко бой ще отнесеш. Скапан дърдорко
11
3
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Това в Индия няма как да стане, защото там висят от влака. И я някой е хвърлил камък, глутница пътуващи ще линчува нападателя и на никой през ума няма да мине да повтори атаката. Но в БГ им се разминава всеки път. Единствено физически наказания и незабавни, по 20 дряновици на голло ще решат веднъж за винаги проблема.
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и влака не минава откъдето трябва. Кво търсят релси в жилищни квартали? Че и разни товарни с химикали и какво ли не. Една случка като в Хитино и половината квартал без къщи.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време Чочоолу ги мачка с танковете сега го няма и танкове няма
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един варел нап... алм да хвърлят в маалата