Мним полицай излъга възрастна двойка, открадна 10 000 лева

Телефонната измама станала по добре позната схема
13
Мним полицай излъга възрастна двойка, открадна 10 000 лева
Снимка: Pixabay

Възрастна семейна двойка е станала жертва на телефонна измама в Силистра, съобщават от Областната дирекция на МВР.

На стационарния телефон на семейството вчера се обадил мъж, представящ се за полицай, и съобщил, че синът им е задържан, след като причинил смъртта на жена при катастрофа. На притеснените хора обяснил, че може да им съдейства, като ги свърже с адвокат, за да освободи сина им от ареста. За повече автентичност в разговора се включила плачеща жена, представяща се за снаха им, която настойчиво ги умолявала да помогнат. Комуникацията продължила с мнимия адвокат, който първоначално поискал 30 000 лв., но впоследствие склонил на 10 000.

Мъжът и жената събрали уговорената сума, като през цялото време били контролирани чрез мобилен телефон, на който междувременно се прехвърлил разговора. Измамниците първоначално ги накарали да изчакат на пейка в парка, а след това да се приберат в дома си, пред който привечер предали пакета с парите на непознат. Когато по-късно снаха им ги посетила, разбрали, че са измамени.

От полицията призовават гражданите да бъдат изключително предпазливи и да не дават пари на непознати под какъвто и да е предлог. Схемите на измамите могат да бъдат различни, но винаги са свързани с искане на пари. Освен освобождаване от наказателна отговорност, сред популярните престъпни сценарии са нужда от спешно скъпоструващо лечение, изгодна търговска сделка, колет от чужбина, съдържащ голяма парична сума, участие в полицейска акция за залавяне на измамници и др.

Полицията съветва гражданите да не се доверяват, в случай че получат подобно обаждане. За да се уверят в самоличността на своя близък, да търсят обратна връзка с него или да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не дават пари на непознати. При всяко съмнително обаждане, преди да предприемат каквото и да било, да потърсят връзка с полицията на тел. 112.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Роксана преди 7 месеца
Винаги измамите са свързани със заобикаляне на правилата: подкупи, освобождаване от задържане, даване на пари на ръка на лекари, полицаи и др. Така си мислят хората и затова дават пари... Защо ли е така...
12
0
 
0
 
! Отговори
Икономист преди 8 месеца
Ами то прАмоция 67% баце. Старците са на далавера.
11
0
 
4
 
! Отговори
ха-ха преди 8 месеца
Е пак са на далавера старците, успели са да го убедят измамника да кандише САМО на десет бона!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 9 - Не искат произход до 30 000 лева вече. Мисля, че пвоечето ще са добре. А и да не збаравяме, че чейнжжове и прочие, пак ще работят.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато влезнем в еврозоната, хората ще се чудят как да си декларират спестяванията, трупани в левова равностойност...
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На кое районно е началник?Да го повишат!
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"в случая Силистра не е голяма, не се ли намери някой познат да ги пита какво правят такива разтревожени, и да ги спре ?" - Колко души спря в последния месец, да питаш, дали са добре и имат ли нужда от помощ. Защото е съмнява, че повечето сме спрели и един ...
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ОРфи - "Е, все пак, като ти искат пари, колкото и да си лабилен, трябва да ти просветне за какво става дума" - Да е жива и здрава жената, но определено не си се срещла с хора, които са лабилни. Тогова ще разбереш, колко грозно е постъпило "полицайчето", защото на моемнти, на старите, нищо не и просветва....
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След като не са ги хванали откъде знаят, че в действителност не са полицай и адвокат?
4
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
бийте ми минуси, левачета, ама да знаете - като загрубее, ще искате някой като мене или бате и Динко, да раздава на лошите шамари.
3
0
 
7
 
! Отговори
ОРфи преди 8 месеца
Обаждали са се на майка ми, която е възрастна, вкл. в мое присъствие, вземал съм слушалката, момчетата доста добре са опекли занаята, звучат категорично, и човек със слаба психика може да се пречупи. Е, все пак, като ти искат пари, колкото и да си лабилен, трябва да ти просветне за какво става дума, още повече да те разкарват по целия град, в случая Силистра не е голяма, не се ли намери някой познат да ги пита какво правят такива разтревожени, и да ги спре ?
2
0
 
9
 
! Отговори
Хмм... преди 8 месеца
Омръзна ми да чета подобни статии! Ама пък все ги подбират измамниците такива с мънгизи под дюшека или в буркан банк бре! А иначе все се оплакват, че с малките си пенсии едва свързват двата края. Обаче изкарали нашите наивни старци 10 бона. И от къде бре, нали уж само с една пенсия карате???
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не съм фен на Динко, но ако го видя, да бие шамари и на този крадец, някак си няма да съм особено ядосан или потресен ....