Жертвите на насилие често не осъзнавали, че това е престъпление

Те изпитват страх, срам и вина от случилото се
10
Жертвите на насилие често не осъзнавали, че това е престъпление
Снимка: Pixabay

Престъпленията, свързани с насилие срещу жени, деца, мъже и хора с увреждания, са тежък вид престъпление. Лошото е, че жертвите в много случаи не го осъзнават. Това заяви инспектор Надя Петрова от отдел „Икономическа полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ по време на конференция на тема „Престъпленията и насилието срещу жени с увреждания“. Събитието бе организирано от Центъра за психологически изследвания.

Зависимостта на жертвата от насилника може да бъде и финансова, психологическа. Специално хората с увреждания са по-застрашени, тъй като нямат външни социални контакти, имат проблеми с придвижването, нямат информираност, коментира още Петрова, цитирана от БТА.

Най-често насилниците са познати хора на жертвата, предупреди също тя. И подчерта, че в България се наблюдава т.нар. латентност – има насилие, което тлее, но е „неразкрито, неразказано, непоказано, невидимо“. Жертвата често изпитва страх, срам и вина от случилото се, предупреди експертът.

Когато жертвата притъпи насилие, при нея протичат психологически процеси, които изкривяват нейната чувствителност и обективност. Проблемът след това, е, че се прибягва до самоубийство или опити за самоубийство, Непревъзмогването на проблема довежда до погрешни решения за летален изход, коментира още Петрова.
За миналата година са регистрирани 736 случая на домашно насилие. Липсва статистика обаче по полова принадлежност, посочи Петрова. Тя добави, че от случаите десет са за хора с увреждания. Според данните, които съобщи Петрова, 542 са случаите на насилие срещу деца и общо 188 – срещу жени.

В нашата дирекция имаме отскоро обособено звено за жертвите на насилие, пряко подчинено на директора. В момента това звено се състои от четирима служители, информира тя.

На телефона за спешни случаи 112 хора със слухови и/или говорни увреждания, намиращи в България, могат също да подадат сигнал.

Ивелина Рускова от Българо-турския дамски бизнес клуб коментира, че насилието над жените става все по-масово. Според нея обаче за темата се говори единствено, когато ситуацията ескалира. Тя акцентира върху насилието над жени с увреждания. По думите ѝ те често са пренебрегвани или подигравани заради невъзможността си да бъдат майки.

Виждала съм жени с увреждания да са майки, увери Рускова. И добави, че глухотата или слепотата не бива да са пречка за реализацията на жената като майка. Като гражданско общество трябва да помагаме да тези жени да са по-уверени, каза Рускова.

Мария Михайлова, представител на гражданското общество, коментира, че чрез изкуството и творческите занимания жените с увреждания имат възможност да станат по-уверени. Тя даде пример, че това може да стане чрез пеене, йога, танци. По думите ѝ всички тези дейности благоприятстват емоционалното състояние на тези жени.

Психологическата подкрепа е друга възможност, чрез която жените с увреждане могат да се видят в по-добрата си страна, смята тв водещата Нели Хаджийска. Първото нещо, което трябва да направим за тези жени, е да им предоставим възможност да говорят, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: жертванасилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жените с увреждания, подигравани, че не могат да бъдат майки! А, всъщност могат колкото всяка друга жена. Хейтърите да вземат да се пръснат!!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Извратена проява на инстинкт за притежание!
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 7. Кой ги тормози ?
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Престанете да тормозите хората с увреждания!!!
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само не сте уточнили насилието безпричинно ли е или е следствие некакво състояние на афект предизвикано от жертвата. Много удобно всичко да слагате под един знаменател. Всяко насилие си има точно определена конкретна причина и се различава от всяко друго а не е за учатие в Олимпийските игри.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То така и с жертвите на изнасилване. Преди 20-30 години правили секс с някоя "звезда", след като го причакали пред хотелската му стая, и сега изведнъж разбрали - изнасилени са били
3
2
 
1
 
! Отговори
България е позор преди 2 месеца
Престъпленията извършени от МВР служители не е престъпление според Българската прокуратура!
2
4
 
1
 
! Отговори
Диктатура тежка преди 2 месеца
Насилието е престъпление и Прокуратура на Република България не реагира на такива престъпления особено ако са извършени от полицаи!
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
уфсете често не осъзнават ко значи 'престъпление'. значи престъпване, конкретно на закони измислени от човеци, конкретно мошеници и крадци (политици), така че няма причина да се уважават