Демонстранти блокираха летището в Марсилия

Протестите във Франция ескалират
Обновена: 21 окт 2010 13:50 | 21 окт 2010 13:50,
14
Демонстранти блокираха летището в Марсилия
Снимка: БГНЕС

Протестиращи френски работници временно спряха достъпа до летището в Марсилия, като блокираха всички пътища към терминалите.

Протестите във Франция срещу пенсионната реформа, инициирана от президента Никола Саркози, ескалират.

В Марсилия, която е един от центровете на демонстрациите, са блокирани пристанищата, няма обществен транспорт, влаковете не пътуват или закъсняват. След девет дни стачка на работниците от фирмите за сметосъбиране улиците на града са затрупани с тонове боклуци.   

Според местната администрация има реална опасност за здравето на хората в Марсилия.

Горната камара на френския парламент ще гласува законопроекта, с който пенсионната възраст се увеличава от 60 на 62 години до края на седмицата. Долната камара вече го одобри.

Президентът Никола Саркози е решен да прокара реформата въпреки противопоставянето на голяма част от френското общество.

Проектът за пенсионна реформа влезе в парламента през юни, но остава да бъдат дебатирани поправки в още 200 текста. Депутатите от левицата оспорват всеки един от тях, с което дебатите, изглежда, ще бъдат продължени и през уикенда.

Междувременно с всеки изминал ден синдикатите покачват напрежението. Вече десети ден продължава стачката в рафинериите, всекидневно има протести на шофьори, които карат бавно по магистралите. Спира работата и на регионалните летища.

Едва четвърт от бензиностанциите в страната имат гориво.

По-късно през деня профсъюзните лидери ще се съберат, за да решат какви ще са следващите им действия.

Някои от синдикатите искат протестите да бъдат продължени каквото и да се случи в парламента, но това ще зависи от обществената подкрепа и от готовността на техните членове, много от които са изгубили надниците си за дни и дори за седмици. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Франция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
1
 
! Отговори
сдфъ преди 13 години
Една тежка картечниц или най-добре ит въздуха с въртолет и ще видим френските *** на кайма. Полицията трябва да е по-безкомпромисна към тези хулигани!
12
2
 
1
 
! Отговори
сдфъ преди 13 години
Една тежка картечниц или най-добре ит въздуха с въртолет и ще видим френските *** на кайма. Полицията трябва да е по-безкомпромисна към тези хулигани!
11
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Българи братя ,до кога ще подвивате гръб на шепата душмани които се подиграват с трудат ви с семеиствата ви и ви товарят с данаци и лишения за да си правят палати да карат скъпи коли .до кога,какви пенсии какви 62 и 65 години кои ще доживее да е работоспособен до тази възраст про този стрес и тази нищета.Вземете пример от стари демокрации като ГЪРЦИЯ И ФРАНЦИЯ и станете общество и отстояваите правата си на нормален живот
10
0
 
4
 
! Отговори
444а преди 13 години
Не си харесваш прическата?!счупи си огледалото !добра логика 16 от 58 атомни реактора във Франция са спрели работа2 от 3 терминала за втечнен природен газ също не работятвсички петролни рафинерии са спрели работа
9
3
 
5
 
! Отговори
всъщност преди 13 години
Французите стачкуват заради намерението на правителството да увеличи пенсионната възраст от 60 /шестдесет/ на 62 /шестдесет и две/ години.Това е за информация на бг-плужеците.
8
1
 
4
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Очаква се Марсилия да е първият град в Европа с повече от 50% мюсюлманско население. Заведенията вече не предлагат свинско а само това, което е постановил Айляха... Много прости хора има на този свят, а в Марсилия те са почти 50%. Както споменах по-горе - очаква се да станат повече.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
вдясно от тази статия се мъдри заглавие: Международен ден за изкореняване на бедността. Явно се цели изкореняване на бедните! ...но бедните във Франция засега се опъват... да видим докога!
6
1
 
3
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
Приказката *Всяко чудо-за три дни* май не важи за Франция ----Снимката ми харесва,макар,че съм раздвоена ----От една страна е силно въздейстаща,от друга - жалко,че това се случва в 21 век ----Дано поне има смисъл / за народа/ и да вразуми политиците /по света/
5
1
 
3
 
! Отговори
4224 преди 13 години
nedeite gleda drugite gradove i drugite darjavi,gledaite si va6ata na kakvo polojenie e
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честит нов раздел "Европейски съюз".
3
5
 
1
 
! Отговори
Икебана преди 13 години
Предградие 13...Марсилия е френския Перник
2
3
 
9
 
! Отговори
exo преди 13 години
v Marciliq e pulno s negri i arabi,na6ia *** TR-TURK i toi tam!!!
1
9
 
2
 
! Отговори
TR-TURK преди 13 години
HUBAVA NOVINA, SEGA CHTE SI PIYNA TRI DUBLI.