ЕС: Гърция да е единна, ако иска помощ

Ако Атина не промени законите си, няма да получи ?12 млрд.
24 юни 2011 08:36,
23
ЕС: Гърция да е единна, ако иска помощ
Снимка: БТА

Европейският съюз призова Гърция да постигне политически консенсус за мерките за икономии, свързани със спасителния план, става ясно от проектодекларацията на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел, посветена основно на гръцката криза.

"Имайки предвид продължителността, важността и характера на изискваните реформи в Гърция, необходимо условие за успеха им е наличието на национално единство", се казва в проектодокумента.

На заседанието гръцкият премиер Георгиос Папандреу официално поиска нов план за финансова помощ от ЕС и МВФ.

В тази връзка президентът на ЕС Херман ван Ромпой заяви, че Атина трябва да приеме ново законодателство, свързано с данъчната стратегия и приватизацията.

На срещата бе направена първата стъпка, за улесняването на достъпа на Гърция до регионалните фондове на ЕС, които вече са определени за нея. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу предложи да се намалят изискванията за съфинансиране, които налагат на страните бенефициенти да осигуряват сами част от сумите, които дава ЕС.

Европейският съюз е готов да помогне на Гърция, като намали до 15% този дял. До края на 2013 г. Гърция би могла да получи около 15 милиарда евро, съобщава Асошейтед прес.

На Гърция е заявено, че ако парламентът й не одобри до вторник план за спестяване на 28 милиарда евро и за получаване на 50 млрд. евро от приватизация, тя няма да получи следващия транш от 12 млрд. евро от спасителния план, приет през 2010 г.

Атина трябва да получи тези пари до средата на юли, за да не банкрутира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Естествено, че тези пари няма да бъдат върнати. Тези заеми са само повода всичко тяхно да бъде придобито от кредиторите на ниски цени. Скоро започва приватизационната им програма и нищо няма да им остане. Онзи хитрец премиера, който обикаля целия свят като шут, го притиснаха до стената. А тези смешни гръцки провокатори (тук ***, в Гърция мизерници) искам да ги попитам - какво е да станеш за смях пред целия свят ? Какво е да ти затягат примката на врата на всеки 6 месеца ?Няма безплатен обяд
21
4
 
4
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Давай, Гърция! В тебе е надеждата да събуди заспалата и затъпяла България, а и Европа, въобще. Дано от Гърция да излезе искрата на революцията против глобалистките кръвопийци!Нека капиталът да си плаща вересиите, откъде-накъде бедните и средни слоеве да понасят допълнителни тежести?! Цинизъм ***! Ζήτω η Ελλάδα!
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърция се е облагодетелствала по-много начини през годините назад и сега и предстои да си плаща за това. Никакви заеми повече за Гърция! Има достатъчно имоти и земя - да продава и да се разплаща!Просещия помощ за братския гръцки народ Бойко Борисов да чете история и да знае, че за разлика от Гърция България винаги е била орязвана и окастрена, изсмуквана и смачквана и за това не искаме да сме в общия кюп и да плащаме за това, че някой са си живяли охолно. Безплатен обяд няма никъде.
19
3
 
8
 
! Отговори
ahmet преди 12 години
svar6i hubavoto vreme za gartsiya
18
3
 
5
 
! Отговори
Кало преди 12 години
..не са баш 'портокали и маслини'.Прочети малко статистики.То е очевидно, че поддържат несъразмерен стандарт спрямо производителността.Има раздуване, безспорно, но..виж цифрите.Най-малко имат огромен търговски флот, всяка година милион туристи оставят купчини пари.Не подценявай туризма!Това наистина са мнооого пари!Богатите гърци мразят да плащат данъци ;) /нищо чудно, а?/ Ефективноста на грцката администрация е изкл. ниска! На практика държавата може и да фалира, но мнозинството гърци не.
17
4
 
11
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
До 16-ти:Кольо,мой човек,БВП на гърците е...спуснат от горе и е формиран изкуствено;с едни...маслини,портокали и...туризъм,такъе стандарт на живот го няма в целия...свят
16
4
 
9
 
! Отговори
до 2121 преди 12 години
Такова жестоко плюене по гърците означава че нещо си лично засегнат/а.Кой от фамилията та ти заработва там - баба,мама,кака ?
15
4
 
9
 
! Отговори
Кало преди 12 години
Само за информация, но Гърция има 2-3 пъти по-голям БВП от България при горе-долу сходно население.Така, че не е сигурно, кой е по-мързелив!:))Не е добре да се злобее, а по-добре да си вземем поуките.И да знаем, че за България никой няма да си мръдне пръста!
14
7
 
6
 
! Отговори
онасис преди 12 години
*** на европа имат мнение за Гърците, че като минеш в Българска земя викаш...додре дошли в Европейския Пакистан!!!!!! Е, за това в Гърция те псуват на Българин и хората викат "ти си *** и *** като Българин"!!!!!!!!!
13
2
 
7
 
! Отговори
Кало преди 12 години
Двадесет години неспирен изборен популизъм: всяка от партиите печелеше избори с все по-РАЗВРАТНИ ОБЕЩАНИЯ към електората (пенсии, заплати, социални благини) Гърците просто измамиха ЕС! :)Не вярвам, че ще те върнат тези пари!Твърде много са! Освен това са изядени и изпити.В типично техен стил!Проблемът е, че еврото не е драхма и няма начин да напечатиш няколко млрд. без да ощетиш западноевр. данъкоплатци.Отново опираме до отг.на банките, които са раздавали заемите, а и на чиновниците. от ЕС
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И понеже не се очаква война , та хитрите византиици да се прилепят към победителити, нито пък предстои Студена война та да се изпишат "фронтова държава", предстои на гърчолята да се давят в собствените си л..на!Освен , ако не започнат да бачкат!Но те като им се приработи си лягат и се събуждат надвечер тъкмо време за таверната!
11
1
 
15
 
! Отговори
Tepix преди 12 години
Защо продължават да се наливат пари във фалираща икономика? Десетки милиарди евро ще потънат, за кой ще е ОК?
10
1
 
15
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Блазе им на...гърците,поживяха си тридесетина години и то само с едни...голипротести;но...лудите,дето им даваха...зелника,ги изписаха вече от...болницата.
9
4
 
15
 
! Отговори
2121 преди 12 години
Щастлив съм, че дойде Видовден за нашите вековни врагове сърбите!Два пъти пощастлив съм , че дойде Видовден за още поголемите врагове на българите гърците!!Време да настъпи часът на България!
8
3
 
17
 
! Отговори
хера преди 12 години
яли ,пили и сиртаки играли, но като дойде време за сметката трябва друг да я плаща,щото те били само мирисали..това е византийския номер.
7
4
 
16
 
! Отговори
2121 преди 12 години
Лошото е , че гъркините, са дебели и мазни, а също и не особено чистоплътни!не стават и за магистралата, така че няма как да си върнат заемите!
6
5
 
8
 
! Отговори
2121 до 4 преди 12 години
Вярно , че днес е Еньовден, но още е твърде рано, за да те напекло слънцето!Значи остава другата възможност просто си природно ***!
5
3
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 12 години
Ще гладуват скоро време , ударил ги е нашия синдром на фалита и мизерията.Нека шоуто да започне : Сега!
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вместо ЕС да налива пари, гърция да почне да разпродава островите.
3
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърция не иска помощ, иска да не и пречат и да не я крадат и ще може да си излезе от кризата съвършено сама. Европа крада Гърция, това е повече от очевидно.