5 години и 7 доклада по-късно. Нищо ново от ЕК

Има напредък, има закони, но няма присъди
Обновена: 20 юли 2011 16:10 | 20 юли 2011 13:45,
89
5 години и 7 доклада по-късно. Нищо ново от ЕК
Снимка: Булфото

5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.

Представяйки днес изводите си за реформите в полицията и съдебната власт и борбата с корупцията у нас, европейската комисия констатира, че "през последните 6 месеца известен напредък е постигнат, но механизмът за наблюдение и контрол още е нужен. Повечето необходими закони са приети, но онова, което го няма, особено в България, е, че законите за организираната престъпност и корупцията, както и осъдителните присъди по значими дела не се прилагат в достатъчна степен".

Европейската комисия подмина въпроса за Шенген, като заяви чрез говорителя на вътрешния си комисар Сесилия Малмстьом, че той е от компетенциите на страните членки.

Както е известно, поне три държави членки настояха да прочетат аникорупционните доклади, преди да вземат решение да пуснат ли България и Румъния в Шенгенското пространство.

"Не виждаме политическа връзка между този механизъм и оценката за Шенген. Техническите условия са изпълнени и двете страни трябва да получат ясна перспектива. Членството в Шенген обаче е въпрос и на доверие и за неговото постигане трябва да се положат допълнителни усилия", заяви говорителят на комисаря.

За България, която се наблюдава специално за корупцията по границите, в разгласения днес доклад се прави преглед на направеното: приета стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност, отваряне на областни антикорупционни съвети и включване на митническата и приходната агенция в информационните регистри за контрол върху данъчните измами, съвместни проверки по границите и др.

Липсва обаче каквато и да е политическа оценка дали това е достатъчно, за да успокои страховете на Европа, че митничарите и граничарите ни няма да пазят добре шенгенските граници. Оставяйки по този начин свободата на съмняващите се правителства да тълкуват напредъка, както пожелаят – като достатъчен или пък като незадоволителен.

Като цяло седмият доклад за България открива повече проблеми в съдебната власт и повече успехи в полицията. Според Еврокомисията политическа воля за реформа в съдебната власт има.

"Силният устрем за реформи, забелязан още миналото лято, не е секнал. Увеличени са повдигнатите обвинения по случаи на корупция по върховете и срещу организираната престъпност. Малко от тях са приключили, качеството на събраните доказателства остава под въпрос, магистратите не са достатъчно инициативни и отговорни към професионалната си работа.

Цялостният резултат в борбата с организираната престъпност значително трябва да се подобри. Ръководството на съдебната система все още трябва да покаже реален ангажимент за провеждането на съдебната реформа", се казва в доклада на Брюксел.

Сериозни проблеми се цитират с обществените поръчки, измамите с обществени средства и разкриването и преследването на случаи на конфликт на интереси.

Европейската комисия потвърди намерението си да направи равносметка на механизма след 12 месеца. Според говорителя й това може да означава както че той може да бъде прекратен, така и че ще бъде продължен, или пък да бъде оставен само за една от двете наблюдавани страни – България или за Румъния.

Оценката на Букурещ това лято като цяло е по-позитивна от българската, като напредък се отбелязва навсякъде, с изключение на приключването на делата срещу високопоставени политици, които се точат вече пета година и сроковете им на давност вече изтичат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
5
 
! Отговори
да преди 12 години
идват избори, да изметем бсп, дпс, костов *** в забвение че да се оправи наи после тази държава. Европа казва полицията работи добре, господа социалистите с батко и братко, доган обграден от обръчи от фирми, и костов който е *** и нагъл ми искат вот на недоверие. ненормална работа, и на всичко отгоре още има хора дето подкрепят тези ***, жалко....
39
0
 
11
 
! Отговори
noname преди 12 години
За съжаление доклада за България е обективен и дори по-позитивен от реалното положение. Една година правителството и ББ не успяха да разберат, че не техническите, а политическите критерии и решения са слабото ни място. Само с желание и приказки не става.
38
5
 
9
 
! Отговори
Кехлибарчо преди 12 години
"Силен устрем за реформи"... ха, ха, ха..., но реформи няма, защото Боко е зает по цял ден да реже ленти, да рита топка и да играе тенис с олигарсите на България, а Цвъцко е натоварен от жена си да обзавежда многобройните им апартаменти. Тези корумпирани муджехидини от ГЕРБ ще си останат само с големия гол устрем за реформи.
37
8
 
3
 
! Отговори
СЕЛЯНИН - МУТРА преди 12 години
миен мa кефи тyи правитиелство !
36
12
 
14
 
! Отговори
Мартин до 21 преди 12 години
АЛООО АНОНИМИЯ - СЪДА РАБОТИ С ДОКАЗАТЕЛСТВА. А НЕ ПО МОКРИТЕ СЪНИЩА НА АНОНИМНИ УЧИТЕЛЧЕТА ПО ФИЗКУЛТУРА И РАЗНИ ПОЖАРНИКАРЧЕТА, КОИТО ИЗБИВАТ КОМПЛЕКСИ ЗА МАЛОЦЕННОСТ!!!
35
0
 
5
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
всъщност ние окупирваме страни взимаме богатството им и той лети към германия
34
8
 
14
 
! Отговори
2121 преди 12 години
Дано Господ ни опази от ГЕРБ.От враговете си сами ще се опазим.
33
0
 
7
 
! Отговори
new koz преди 12 години
До 34 точно попадение
32
1
 
25
 
! Отговори
Мартин преди 12 години
Какво ново може да има - като нов бардак със стари к**ви не се прави!!!!!
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Забележете кои най-настойчиво се жалват от намеса в съдебната система.Другарите от БСП и ДПС явно са за защита на статуктвото , на тях промяна не им трябва,боли ги г--а за докладите и България.
30
1
 
8
 
! Отговори
хитлер до 29 преди 12 години
ще изпратим немската армия да окупира и разруши бг тогава.
29
6
 
9
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Нищо ново под слънцето!Боко е послушно пале на Руската Мафия, както беше Серго!Гарантирано от Василев!!!
28
4
 
9
 
! Отговори
Факт! преди 12 години
В Европейската комисия е пълно с гадни ***, дето съсипват рейтинга на ББ, ЦвЦв и ГЕРБ!
27
3
 
1
 
! Отговори
topor преди 12 години
Г-н хитлер, не така!!!Дойде ли Мюлер - идва и Щирлиц! И пак става гьол за патици!
26
5
 
3
 
! Отговори
Boko Kratunata преди 12 години
V momenta ne moga da komentiram po mediite tyi kato me izgoniha ot zalata i me nakaraha da rqzam lenta pred novite kenefi v zgradata na Evrokomisiqta.
25
0
 
22
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
трябва да бздат унищожени всички мафиоти и политици
24
2
 
21
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
скоро германия трябва да дойде да окупира бг и да я направи раъвиваща се страна
23
3
 
17
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Ей, чшшшшшш, алооооу, Шемета, Кретена и компания, вие, преди да публикувате тоя доклад, съгласувахте ли го в лятната кухня в Банкя, а?
22
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що не казахте бе !? Аз щях да Ви ги кажа тези работи. Няма нужда ЕК да го казва Ние си ги знаем. Една *** дето от 25години насам лапат пари... крадат си народа... купуват имоти навън. Измамници само. Ама нека му на народа като само седи и се оплаква. Така ще е докато си говорим тука или пред блока. ;)
21
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещо ги няма изведнъж платените милиционери на ГРОБ ...?