5 години и 7 доклада по-късно. Нищо ново от ЕК

Има напредък, има закони, но няма присъди
Обновена: 20 юли 2011 16:10 | 20 юли 2011 13:45,
89
5 години и 7 доклада по-късно. Нищо ново от ЕК
Снимка: Булфото

5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.

Представяйки днес изводите си за реформите в полицията и съдебната власт и борбата с корупцията у нас, европейската комисия констатира, че "през последните 6 месеца известен напредък е постигнат, но механизмът за наблюдение и контрол още е нужен. Повечето необходими закони са приети, но онова, което го няма, особено в България, е, че законите за организираната престъпност и корупцията, както и осъдителните присъди по значими дела не се прилагат в достатъчна степен".

Европейската комисия подмина въпроса за Шенген, като заяви чрез говорителя на вътрешния си комисар Сесилия Малмстьом, че той е от компетенциите на страните членки.

Както е известно, поне три държави членки настояха да прочетат аникорупционните доклади, преди да вземат решение да пуснат ли България и Румъния в Шенгенското пространство.

"Не виждаме политическа връзка между този механизъм и оценката за Шенген. Техническите условия са изпълнени и двете страни трябва да получат ясна перспектива. Членството в Шенген обаче е въпрос и на доверие и за неговото постигане трябва да се положат допълнителни усилия", заяви говорителят на комисаря.

За България, която се наблюдава специално за корупцията по границите, в разгласения днес доклад се прави преглед на направеното: приета стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност, отваряне на областни антикорупционни съвети и включване на митническата и приходната агенция в информационните регистри за контрол върху данъчните измами, съвместни проверки по границите и др.

Липсва обаче каквато и да е политическа оценка дали това е достатъчно, за да успокои страховете на Европа, че митничарите и граничарите ни няма да пазят добре шенгенските граници. Оставяйки по този начин свободата на съмняващите се правителства да тълкуват напредъка, както пожелаят – като достатъчен или пък като незадоволителен.

Като цяло седмият доклад за България открива повече проблеми в съдебната власт и повече успехи в полицията. Според Еврокомисията политическа воля за реформа в съдебната власт има.

"Силният устрем за реформи, забелязан още миналото лято, не е секнал. Увеличени са повдигнатите обвинения по случаи на корупция по върховете и срещу организираната престъпност. Малко от тях са приключили, качеството на събраните доказателства остава под въпрос, магистратите не са достатъчно инициативни и отговорни към професионалната си работа.

Цялостният резултат в борбата с организираната престъпност значително трябва да се подобри. Ръководството на съдебната система все още трябва да покаже реален ангажимент за провеждането на съдебната реформа", се казва в доклада на Брюксел.

Сериозни проблеми се цитират с обществените поръчки, измамите с обществени средства и разкриването и преследването на случаи на конфликт на интереси.

Европейската комисия потвърди намерението си да направи равносметка на механизма след 12 месеца. Според говорителя й това може да означава както че той може да бъде прекратен, така и че ще бъде продължен, или пък да бъде оставен само за една от двете наблюдавани страни – България или за Румъния.

Оценката на Букурещ това лято като цяло е по-позитивна от българската, като напредък се отбелязва навсякъде, с изключение на приключването на делата срещу високопоставени политици, които се точат вече пета година и сроковете им на давност вече изтичат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
7
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
S HORA KAT NINOVA I VIGENIN 6ENGEN PREZ KRIV MAKARON I PAK GLASUVAITE ZA NAS
19
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както винаги етично са спестили истината а тя е , че нещата от ден на ден стават по-лоши.
18
11
 
21
 
! Отговори
faRS преди 12 години
" Оценката на Букурещ това лято като цяло е по-позитивна от българската, като напредък се отбелязва навсякъде ..."Тоест, откакто Боко БКП-то е на власт, България потъва а другите напредват ! Ex да, те холивудските кинопродукции на Цецо Мутрата не ги интересуват в ЕК!!С тези управляващи догодина сме извън Европа.
17
5
 
20
 
! Отговори
ti преди 12 години
тук ще следя... интересно ми е какво ще пишат герб-ерчетата, дето им се плаща за това...
16
6
 
21
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
какво ще кажат герберите за това.ес не ни иска в шенген
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво наричате "напредък в борбата с престъпността"? Мутрите са си все така безнаказани. *** крадат на воля. Полицията е смешна. Съдът жалък, че чак отвратителен. По върховете на властта и бизнеса е пълно с още по-нагли престъпници в костюми. Доган минава за най-великият политик. Гея си показва мазната усмивчица навсякъде. Гоце триперо пък се чувства като Ленин, Сталин Маркс и Енгелс взети заедно.
14
5
 
28
 
! Отговори
ами преди 12 години
то с рязане на ленти какво се променя ? освен че се припечелва прилично
13
0
 
9
 
! Отговори
фен преди 12 години
БЪЛГАРИ ЮНАЦИ!
12
0
 
19
 
! Отговори
шенген преди 12 години
присзединяването ни в шенген е както турция в ес.ще се протачи и накрая ще ни махнат преговорите
11
8
 
26
 
! Отговори
Прост гербер преди 12 години
EK не отчита нищо променено в МУТРИСТАН. Пореден провал нa мутро-милиционерите от ГРОБ !!!
10
1
 
28
 
! Отговори
а преди 12 години
тея са в някаква грешка, ей сега ще се покаже от някъде или Цецко или бат'Бойко и ще им разкаже как сме най-великите на света
9
1
 
19
 
! Отговори
Съдия преди 12 години
За това време някои от нас имат твърде променено благосъстояние. Подробности не можем да оповестим по разбираеми причини.
8
0
 
19
 
! Отговори
чеп преди 12 години
трай коньо за зелена трева!
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дреме ми за Шенген.Само не разбирам защо увъртат, ами не кажат в прав текст, че не ни искат.
6
1
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 12 години
имаме си наша система просто ......:)
5
13
 
8
 
! Отговори
мафията преди 12 години
ОТ ЕС ЛЪЖАТ !!!!!!!!!!
4
4
 
23
 
! Отговори
ес преди 12 години
така ще бъде в следващите години.няма да ви приемеме в шенген
3
3
 
31
 
! Отговори
зевзек преди 12 години
Т.е. няма напредък.
2
16
 
28
 
! Отговори
MYTPA преди 12 години
Това е милицонерската държава на Цветанов...Гласувайте за ГРОБ,че му трябват още 6 апартамента.Aко Боко не освободи Цецо, Цецо ще освободи Боко.
1
5
 
11
 
! Отговори
охлюв преди 12 години
бързай бавно